Ekonomik gelişmeler ve foreks yorumları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

Avrupa

İtalya'da Temmuz ayında tüketici güven endeksi beklentilerin altında 106,5 olarak açıklanırken, aynı dönemde işletme güveni ise beklentilere paralel olarak açıklandı. Tüketici güveni Haziran ayına göre daha düşük bir iyimse tabloya işaret etti. 
İngiltere ekonomisi ikinci çeyrekte beklentiler çerçevesinde %0,7 büyürken, yıllık bazda ise İngiltere ekonomisi %2,6 olarak açıklandı. Ekonomideki büyüme ilk çeyreğe göre ivme kazanırken, büyümedeki ana etken olarak madencilik ve taşocakçılığı sektörü öne çıkıyor. 

ABD
ABD'de Mayıs ayı Case Shiller konut fiyat endeksi beklentilerin altında %4,9 artış gösterirken, konut fiyatlarındaki artış Nisan ayına göre değişiklik göstermedi. 
ABD'de Temmuz ayı hizmetler sektörü PMI verisi beklentilerin üzerinde 55,2 olarak açıklandı :verinin detayı incelendiğinde Haziran ayındaki 5 aylık en düşük değerinden sonra sektörün ivmeli genişlediği görülüyor. 
ABD'de Temmuz ayında tüketici güven endeksi beklentilerin altında 90,9 olarak açıklanırken, endek Haziran ayında 101,4 seviyesindeydi. 

Türkiye
Nato toplantısı sonrası gelen açıklamada Genel Sekreter Stoltenberg, terör olayları ile ilgili olarak Türkiye ile güçlü bir dayanışma içinde olduklarını belirtti. 
Adalet ve Kalkınma Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin koalisyon görüşmelerine ilişkin yeniden bir araya gelinmesi sonrası açıklama yapan Beşir Atalay, ortak hükumet kurulması konusunda sonuna kadar şartların değerlendirileceğini belirtti. Atalay ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi ile sağlıklı ve verimli bir diyalog oluştuğunun altını çizdi. 

Ons altında sıkışık seyir devam ediyor
Ons altında 1100 direnci ve 1090 desteği arasında yatay bantta seyirler izlemeye devam ediyoruz. Ons altında haftalık ve aylık opsiyon oynaklıkları, volatilite endeksi VIX ve altın volatilitesini gösteren GVZ' deki artışı incelediğimizde yukarı yönde tepki hazırlıklarının gelebileceğinin sinyallerini almaya başladık. Buna karşı Comex piyasasındaki altın stokları ve maden hisseleri HUI'nin seyrinde diğer göstergelerden aldığımız bu yükseliş sinyalini teyit etmedikleri görülüyor. Ons altını teknik olarak ele aldığımızda 4 saatlik periyotta ters OBO hazırlıkları olduğunu görüyoruz. Ons altın 1105 seviyesini aşması durumunda formasyonun başladığını görebiliriz. Formasyonun hedefi 1133 seviyesi olsa da, temel verilerin altını desteklemediği ortamda yalnız tekniğe göre hareket riskli olabilir. Bu nedenle 1105 seviyesi aşılması durumunda uzun pozisyonlar üst dirençler arasında kademeli olarak izlenebilir. Bugün sonlanacak Fed toplantısı öncesinde Dolar endeksi 97.0'nin altında zayıf seyir izlemesine rağmen, ABD 10 yıllık tahvil faizi %2.25 seviyesinde tutunmayı sürdürüyor. Tahvil piyasasına göre yarın piyasada Fed'e dair bir miktar şahin beklentiler var. Dirençler: 1100/ 1110/ 1120 Destekler: 1091/ 1086/ 1076 

Ham petrolde tepki alımları sınırlı
ABD ham petrolü, dün Amerikan Petrol Enstitüsünün stoklarda azalma olduğunu tahmin etmesi ile birlikte 48,20 direnç bölgesini test ederken, yükselişin sınırlı olduğu görülüyor. Bugün ise ABD Enerji Bakanlığının açıklayacağı stok verileri takip edilecek. Beklentiler stoklardaki artışın düşeceği yönünde iken, Amerikan Petrol Enstitüsü tahminleri sonrası piyasada sınırlı yükselişin oluştuğu görülmekte. Bu akşam açıklanacak veri içerisinde ayrıca ABD'de üretim de takip edilmeli. Talep cephesinde ise yarın ABD'de açıklanacak olan 2. çeyrek büyüme verisi önemli olacak. Küresel petrol tüketiminin yaklaşık %20'sini gerçekleştiren ABD, talep cephesinde önemli bir belirleyici olarak yerini koruyor. Ayrıca bu akşam açıklanacak olan Fed kararı da Dolar endeksi kanalıyla ham petrolde hareketliliğe neden olabilir. WTI teknik olarak incelendiğinde yukarı yönlü hareketlerde 48,20 direnç bölgesinin aşılamadığı görülüyor. Ham petrolün yükselişini sürdürmesi açısından alçalan direnç çizgisi olan 49,00 direnç bölgesini aşması gerekiyor. Geri çekilmede ise 47,70 ve 46,90 dirençleri takip edilebilir. Dirençler: 48,20 / 49,00 / 50,00 Destekler: 47,60 / 46,90 / 46,50 Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

EURUSD Fed öncesi sakin seyrini sürdürüyor
EURUSD paritesinde son haftalarda Euro lehine işlemler görsek de paritede bir türlü 1.11 seviyesini kıramadık. Dolar endeksi bu sabah kararsız bir seyir izliyor. Aynı zamanda EURUSD'nin seyri için takip ettiğimiz Alman-ABD 10 yıllık tahvil faizleri arasındaki spread farkının daralması, pariteyi aşağı yönde etkiliyor. Bugün sonlanacak Fed toplantısı öncesinde ABD 10 yıllık tahvil faizi %2.25 seviyesinde tutunmayı sürdürüyor. Tahvil piyasasına göre yarın piyasada Fed'e dair bir miktar şahin beklentiler var. Temmuz ayında ABD verilerinde çok güçlü toparlanma göremediğimiz için, Dolar lehine hareketlerde kuvvetlenme göremiyoruz. EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.0815 seviyesinden başlayan ve bir haftadır devam eden yükseliş trendi üzerinde fiyatlanmanın devam ettiği görülmekte. 2015 yılı içinde görülen fiyat aralığına yapılan Fibonacci hesaplamasına göre dikkat çeken yakın destek direnç seviyeleri 1.1085 ve 1.0965 bölgelerin bulunuyor. Dün test edilen 1.1020 seviyesi ara destek olarak takip edilebilir. Aynı zamanda seyrin son zamanlarda 50 ve 100 günlük hareketli ortalamaların geçtiği 1.11-1.1010 aralığında sıklaştığını da görüyoruz. Dirençler: 1.1020 / 1.0965 / 1.0940 Destekler: 1.1085 / 1.1130 / 1.1230 

İngiltere büyüme verisi Sterline değer kazandırdı
GBP/USD paritesi, İngiltere'de açıklanan büyüme oranının piyasada oluşan medyan beklentiye paralel açıklanmasının ardından 1.5625 seviyesine kadar yükseldi. Geçtiğimiz döneme göre çeyreklik bazda %0.7 büyüme kaydeden İngiltere ekonomisi, yıllık olarak da beklentiye paralel %2.6 seviyesinde açıklandı. Büyüme verisinin detaylarına bakıldığında, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe üretim bir önceki döneme göre %7.8 oranında arttı. Bu veriyle birlikte 1989 yılından bu yana kaydedilen en hızlı artışın gerçekleşmiş olduğu görülüyor. Aynı zamanda Kuzey Denizi petrol ve gaz üretimi de %1.0 artmış durumda, bu oranın 2010'dan sonra yakalanan en hızlı büyüme olduğunu da belirtmekte yarar var. Fabrika üretimi ise geçtiğimiz çeyreğe göre %0.3 azalmış durumda. Paritenin ABD kanadında ise bugün açıklanacak Fed kararları hareketliliğin artmasına neden olabilir. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; parite fiyatının 1.5930 seviyesinden başlayan düşüş trendiyle 1.5170 seviyesinden başlayan yükseliş trendi arasında sıkışma içinde olduğu görülmekte. Yaşanan sıkışma içinde ise 1.5500 seviyesinden geçen kısa vadeli bir yükseliş trendi daha oluşmakta üzere, bundan dolayı 1.5500 seviyesi ara destek olarak çalışabilir. Yaşanan sıkışma içinde yapılan Fibonacci çalışmasına göre 1.5550 ve 1.5460 seviyeleri ana destekler olarak çalışabilir, yukarı alanda ise 1.5640 seviyesi oldukça kritik bir direnç noktası konumunda. Bu direnç seviyesinin kırılıp 1.5675 bölgesinin üzerine geçilmesi paritede yeni bir yükseliş hareketinin başlaması neden olabilir. Destekler: 1.5550 / 1.5500 / 1.5460 Dirençler: 1.5640 / 1.5675 / 1.5750 

USD/TRY , siyasi gelişmeler Lira üzerinde baskı kurmaya devam ediyor
İçeriden gelen haberler Lira üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Dün, Nato'nun terör olaylarına ilişkin birtakım açıklamalarda bulunması, koalisyona yönelik AKP-CHP partilerinin ikinci heyet toplantısının yapılmasıyla, Lirada bir miktar değerlenme görüldü. USD/TRY paritesinin 2.7430 desteğine doğru geri çekilmesine neden oldu. Bunun yanında, son günlerde Lirada yaşanan aşırı değer kaybının ardından bir miktar düzeltme hareketinin de etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Bugün ABD'de gündem 21:00'da sonuçlanacak olan Fed toplantısı olacak. Piyasalar bu toplantıda da Fed'den herhangi bir sürpriz beklemiyor. Ancak yeni söylemler gelmesi durumunda piyasalarda oynaklığı arttırabilir. İçeriden ise gelecek olan haber akışı Lira üzerinde etkili olabilir. 2.76 direncini zorlayan USD/TRY paritesinde, bu direncin üzerinde seyirlerin devamı durumunda 2.7770 direnci takip edilebilir. Ancak içeriden gelen haber akışına bağlı olarak Lirada değerlenme görülmesi durumunda USD/TRY paritesinde geri çekilmelerde 2.7530/2.7450 destek seviyelerimiz. Lirada değerlenmenin kalıcılık sağlayabilmesi için içerideki tansiyonun tamamen durulması gerekiyor. Dirençler: 2.7770/2.7850/2.8080 Destekler: 2.7530/2.7450/2.7220 

USD/JPY Fed kararı öncesi düşüş trendini koruyor
USD/JPY paritesi bu akşam açıklanacak Fed kararı öncesinde düşüş kanalı içerisinde fiyatlamayı sürdürüyor. Japonya'da perakende sektörü verilerinin zayıf gelmesi paritede düşüş hareketini desteklerken, Çin'de Şangay endeksinin de negatif görünümü Yen talebini güçlü tutuyor. Parite, Çin'deki gelişmeleri izlemeye devam edecektir. ABD kanadında ise bu akşam açıklanacak Fed kararı takip edilecek. Fed Başkanı Yellen son konuşmalarında faiz artırımına ilişkin 2015 yılını işaret etmişti. Fed'den de destekleyecek açıklamalar gelmesi Dolar'da değer artışına neden olarak pariteyi yukarı taşıyabilir. Fed'den destekleyecek karar gelmemesi ve 2016'yı işaret eden ibareler gelmesi durumunda ise paritede geri çekilmenin sürmesi beklenebilir. Ayrıca Perşembe açıklanacak ABD 2. çeyrek büyüme verisi de paritenin seyri açısından önemli olacaktır. Japonya'da ise Cuma günü enflasyon açıklanacak. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde alçalan direnç çizgisi olan 123,80 bölgesinde yükselişlerin zorlandığı görülmekte. Geri çekilmede 123,00 destek bölgesi önemli olmakla birlikte, bu seviyenin kırılması ve altında kalıcılık sağlanması durumunda 122,45 desteği takip edilebilir. Yükselişte ise 123,80 / 124,45 ve 124,90 dirençleri göze çarpmakta. Dirençler: 123,80 / 124,45 / 124,90 Destekler: 123,05 / 122,45 / 122,00 

Ekonomik Takvim

09:00 EUR Almanya GFK Tüketici Güveni(Ağustos) (Beklenti:10.1 Önceki:10.1)
09:45 EUR Fransa Tüketici Güveni(Temmuz) (Beklenti:94 Önceki:94)
11:30 GBP İngiltere Mortgage Başvuruları(Haziran) (Beklenti:66.0K Önceki:64.4K)
14:00 USD ABD Mortgage Başvuruları(24 Temmuz) (Önceki:0.1%)
17:00 USD ABD Bekleyen Konut Satışları(Aylık)(Haziran) (Beklenti:0.9% Önceki:0.9%)
17:00 USD ABD Bekleyen Konut Satışları(Yıllık)(Haziran) (Beklenti:11.1% Önceki:8.3%)
17:30 USD ABD DOE Ham Petrol Stokları(24 Temmuz) (Beklenti:850K Önceki:2468K)
17:30 USD ABD DOE Cushing Petrol Stokları(24 Temmuz) (Beklenti:250K Önceki:813K)
21:00 USD ABD Fed Faiz Oranı Kararı (Beklenti:0.25% Önceki:0.25%)

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.