Ekonomik gelişmeler ve forex yorumları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

ABD

ABD'de Nisan ayında fabrika siparişleri beklentilerin üzerinde yüzde 0,4 daralma gösterdi. Yeni siparişler Nisan ayında yüzde 0,5 düşüş gösterirken, sevkiyatlarda da yüzde 0,1'lik düşüş dikkat çekiyor. ABD'de New York ISM verisi ise Mayıs ayında beklentilerin altında 54,0 olarak gerçekleşti. 

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard yaptığı açıklamada istihdamın güçlendiği ve enflasyonun hedefe yöneldiğini görmek için ekonomiye zaman tanınması gerektiğini belirtti. Brainard ayrıca küresel piyasalardaki zayıf görünüm ve petrol fiyatlarındaki düşüşün ekonomiyi zayıflatabileceğinin altını çizdi. Brainard, faiz artırımına ilişkin ise oluşabilecek volatiliteye dikkat çekti. 

Avrupa

Almanya'da Mayıs ayında işsizlik oranı yüzde 6,4 olarak açıklandı ve Nisan ayına göre değişiklik göstermedi. İşsiz sayısındaki azalma ise beklentilerin altında kalarak 6 bin kişi gerçekleşti. 

İngiltere'de Nisan ayında mortgage başvuruları beklentilerin üzerinde 68 bin olarak gerçekleşti ve Mart ayına göre mortgage başvurularındaki artışın yükseldiğine işaret etti. Mayıs ayı inşaat sektörü PMI verisi beklentilerin üzerinde 55,9 olarak gerçekleşti. 

Euro Bölgesinde Mayıs ayı enflasyonu yıllık bazda yüzde 0,3 oranında gerçekleşirken, enerji, gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri fiyatlarını hariç tutan çekirdek veri de yüzde 0,9 olarak açıklandı. Enflasyonun birleşenlerine bakıldığında en yüksek katkıyı yüzde 1,3 artış ile hizmetler sektörü fiyatlarının oluşturduğu görülmekte. 

Eurogroup Başkanı Dijsselboem, yaptığı açıklamada kreditörlerin Yunanistan ile yaptığı görüşmelerde anlaşmanın uzak olduğunu belirtti ve görüşmelerin ilerlemesinin yavaş olduğunun altını çizdi. Dijsselboem ayrıca Kreditörlerin Yunanistan ile varabileceği anlaşmanın net ve tam olması gerektiğini vurguladı. 

Çin

Çin'de Mayıs ayı hizmetler sektörü PMI verisi Mayıs ayında 52,9 seviyesinden 53,5 düzeyine yükseliş gösterdi. Birleşik PMI endeksi ise 51,2 seviyesinde seyrini koruyor. Gelen veriler hizmetler sektöründe genişlemenin ivme kazandığına işaret ediyor. 

Japonya

Japonya'da Mayıs ayı hizmetler sektörü PMI verisi geçtiğimiz döneme göre yükseliş göstererek 51,5 olarak açıklandı. Birleşik PMI endeksi ise 50,7 düzeyinden 51,6 seviyesine yükseldi ve sektörlerdeki genişlemenin ivme kazandığına işaret etti. 

Avustralya

Avustralya ekonomisi 2015 yılı ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 0,9 büyürken, yıllık büyüme ise beklentilerin üzerinde yüzde 2,3 olarak gerçekleşti. 

Altın 1196 direncine göz kırpıyor... ABD verisi önemli

Ons Altın dün 1185 seviyesinden gelen alımlarla yükselerek şu sıralarda 1193.6 seviyesinden işlem görüyor. Dün açıklanan zayıf ABD verileri sonrasında dolar güç kaybının oluşması Altında da bir miktar tepki getirmiş durumda. Ancak bu tepkilerin çok güçlü olduğunu söylemek hatalı olabilir. Teknik olarak kısa vadeli yükselen trend çizgisi üzerinde seyrini sürdüren Altında, bugün için 1196 ve 1200 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. Aşağıda ise 1190 seviyesinden geçen trend çizgisi etkili bir direnç olarak görülüyor. 1196 seviyesinin üzerindeki hareketlerin yoğunlaşması durumunda 1200 seviyesine doğru hareket hızlanabilir. Büyük resimde ise Altın'ı bir süredir 1178-1222 aralığında yatay bant içerisinde takip etmekteyiz. Bugün ABD kanadında açıklanacak yoğun veri trafiğinde 16:45'de açıklanacak Mayıs ayı ABD Hizmetler PMI verisi öne çıkıyor. Önceki ay 56.4 olarak açıklanan verinin değişmesi beklenmiyor. Ayrıca özel sektör istihdam verisi de oldukça önemli olacak. Beklentinin altında gelebilecek bir veride dolardaki zayıflama devam edebilir. Bu durum Altın için yukarı yönlü hareketlerin güçlenmesine ve 11196 seviyesini zorlamasına neden olabilir. Güçlü bir veride ise dolardaki hareketlerin sert olması beklenebilir. Bu durumda 1190 desteğine doğru hareketler görebiliriz. Bilindiği gibi Cuma günü tarım dışı istihdam verisi bulunuyor ve son gelen PMI verilerinde istihdam kanadında olumlu resimler çizilmişti. Bugünkü raporda da istihdam ile ilgili satır araları Cuma günkü veri için önemli olabilir. 

Ham petrol, stok verileri öncesinde 60,0$ üzerinde tutunmaya çalışıyor

ABD ham petrolü, Dolar endeksindeki 95,6 seviyesine kadar düşüşüyle birlikte yeniden 60$ üzerine yerleşmeye çalışıyor. Bugün ABD'de ham petrol stokları açıklanacak. Arz cephesinde haftalık olarak takip edilen stoklarda beklentiler stoklardaki düşüşün 2,5 milyon varil düzeyinde olacağı yönünde. Talep kanadında ise bugün ABD'de açıklanacak hizmetler sektörü PMI verisi ve özel sektör istihdam verisi önemli olacak. Ayrıca bugün yayımlanacak olan Bej Kitap ise Dolar endeksi kanalıyla petrolde hareketliliğe neden olabilir. Genel çerçevede petrolde arz endişeleri azalmış değil. OPEC cephesinde ise 5 Haziran'daki toplantıda çıkacak karar önemli. Suudi Arabistan'ın pazar payını kaybetmek istememesi petrol arzını kısmayacağına yönelik beklentileri güçlendiriyor. Irak kanadında ise Mayıs ayında artan üretim Irak'ın ihracatını artırma isteği ile örtüşüyor. WTI teknik olarak incelendiğinde düşüş kanalının kırıldığı görülmekte. 60,80 direnci kırıldı fakat bu seviyenin üzerinde tutunabilmesi petrolün yükselişini sürdürmesi açısından önemli görülmekte. Geri çekilmelerde 59,30 ve 58,30 ana destekleri öne çıkarken, yükselişte 61,80 ve 62,55 dirençleri göze çarpmakta. 

Avrupa Birliği enflasyon oranında yaşanan yükseliş pariteye alım getirdi

EUR/USD paritesi, yükselen enflasyon oranından destek aldı. Gün içinde Avrupa Birliğine dair olarak açıklanan enflasyon beklentileri, Euro'da değer artışı yaşanmasına neden oldu. Eurostat tarafından açıklanan yıllık enflasyon beklentisi Mayıs ayında yüzde 0.3 oranına yükselmiş durumda. Nisan ayında yüzde 0.0 olarak açıklanan enflasyon beklentisinin 0.3 puan artış göstermiş olması, Avrupa Birliği ekonomisinde yaşanan canlanmayı göstermesi açışından önemli. Açıklanan verinin detayları incelendiğinde, hizmet sektöründe yaşanan artışın başı çektiği görülüyor. Geçtiğimiz ay yüzde 1.0 artış kaydeden hizmet sektörü enflasyon oranı, Mayıs ayında yüzde 1.3'lük artış kaydetmiş durumda. Hizmet sektörünün ardından gelen gıda & içecek sektöründe yaşanan artış da yüzde 1.0'den yüzde 1.2'ye yükselmiş durumda. Enerji, gıda, alkol ve tütün ürünlerde yaşanan gelişimin hariç tutulduğu çekirdek enflasyon oranın da yüzde 0.6'dan yüzde 0.9'a artış olduğu açıklandı. Veriler sonrasında EUR/USD paritesinin yeniden 1.0990 seviyesine yükseldi. Günün devamında ise 1.1060 direncinin kıran parite 1.1180 direnç seviyesine kadar yükseldi. Avrupa tarafında bugün açıklanacak olan Euro Bölgesi işsizlik oranı verisiyle, Avrupa Birliği Merkez Bankası (ECB) faiz oranı kararı takip edilecek. Faiz kararı sonrasında konuşma yapacak olan ECB Başkanı M.Draghi'nin açıklamaları Euro'da hareketliliğin artmasına neden olabilir. Paritenin Dolar cephesi incelediğinde ise dün ABD'de açıklanan Nisan ayı fabrika siparişlerinde azalma yaşanmış olması Dolar'da kısmi bir değer kaybı yarattı. Geçtiğimiz aya göre yüzde -0.4 azalan fabrika siparişi ABD ekonomisinde talep eksikliği olduğunu göstermiş durumda. Bugün ise ABD'de açılanacak olan ADP istihdam değişimi, PMI verileri ve Bej kitap açıklaması takip edilecek. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.1460 seviyesinden başlayan düşüş trendinin kırılması sonrasında geri dönüş hareketini de tamamlayan fiyatın, dün çift dip formasyonunu kırdığı ve hedef seviyesi olan 1.1180 'e kadar yükseldiği görülmekte. Son saatlerde bayrak formasyonu görüntüsü içine giren Euro/Dolar paritesinin 1.1180 / 1.1200 direnç alanın üzerine çıkması durumunda 1.1370 seviyesinde bulunan bayrak formasyonu hedefine doğru alış pozisyonlarının güç kazandığı görülebilir. Geri çekilmelerde ise 1.1060 / 1.1035 / 1.0990 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. 

İngiltere inşaat sektöründe yaşanan canlanma Sterline güç kazandırdı

GBP/USD paritesi, İngiltere'de açıklanan inşaat verileri ardından güç kazanan Sterlinin etkisiyle birlikte 1.5260 seviyesinde kadar yükseldi. Birleşik Krallıkta açıklanan veriler incelendiğinde, inşaat sektörü satın alma yöneticileri (PMI) endeksinin 54.2'den 55.9'a yükseldiği görülüyor. PMI verisinde yaşanan yükseliş haricinde mortgage başvurularında yaşanan olağan dışı artış da Sterline destek sağlamış durumda. Aylık bazda 2009 Şubat ayından bu yana yaşanan en yüksek artışı kaydedilmiş olması İngiltere ekonomisi için oldukça iyi bir haber diyebiliriz. Geçtiğimiz ay 61.945 olarak açıklanan mortgage başvurusu sayısı, Nisan ayında 68.076 düzeyine çıktı. ABD bölgesinde ise ekonomik takvim nispeten zayıftı. Nisan ayına dair olarak açıklanan fabrika siparişlerinin, yüzde -0.4 azaldığı açıklandı. Veri sonrasında değer kaybeden ABD Doları da Sterlin/Dolar paritesinde yaşanan yükselişe destek verdi ve uzun süredir belirttiğimiz 1.5535 seviyesinden başlayan düşüş kanalı kırıldı. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 22 Mayıs'tan bu yana devam eden düşüş kanalının kırılmış olduğu görülmekte. Kırılma sonrasında 1.5365 seviyesine kadar yükselen parite fiyatının son saatlerde bayrak formasyonu içine girmiş durumda. Bu kapsamda 1.5365 seviyesi kırılması durumunda, yükseliş hareketin formasyon hedefi olan 1.5500 seviyesi doğru devam ettiği görülebilir. 1.5800 bölgesinden başlayan düşüş trendinin de geçmiş olduğu 1.5500 seviyesi ise parite için oldukça kritik bir direnç olarak konumlanmış durumda. Geri çekilme yaşanması durumunda ise kırılan kanala geri dönüş hareketi görülebilir. Böyle bir senaryoda ise 1.5360 / 1.5320 arasındaki bölge destek olarak takip edilecektir. 

USDTRY, Türkiye enflasyon ve ABD ADP öncesi 2.67'lerde sakin seyrine devam ediyor

Dolar/TL paritesi, 2.67-2.68 aralığına sıkışmış durumda. Dün paritede 2.6850 direncimizi kırıp 2.6915'e doğru yükselişler görülmesine rağmen kalıcılık sağlayamadığını gördük ve yeniden 2.67 seviyelerine doğru geri çekilmeler gösterdi. Bu sabaha baktığımızda ise ABD Dolar endeksindeki 95.70'lere doğru yaşanan düşüş Dolar/TL paritesinde de yükselişleri baskılıyor ancak etkili bir geri çekilme görülmüyor. Bugün veri takvimi açısından oldukça yoğun olacak. Öncelikle 10:00'da Türkiye'den enflasyon rakamlarını takip ediyor olacağız. Türkiye'de Mayıs ayına ait açıklanacak olan enflasyon verisinde beklentiler yıllık bazda enflasyonun yüzde 8.20 seviyesinde oluşacağı yönünde. Enflasyon verisindeki yükselişin devam etmesi Türk Lirası için olumsuz algılanmaya devam edebilir. Özellikle MB Başkanı Erdem Başçı'nın her konuşmasında, enflasyon tarafında bir iyileşme görülene kadar sıkı para politikasında değişikliğe gidilmeyeceğini yinelediğini hatırlatmakta fayda var. Ayrıca gıda fiyatlarındaki seyirde önemli ipuçları verecek. Bu nedenle bugün açıklanacak olan veriler önem teşkil etmekte. Bunun yanında Pazar günü yapılacak olan seçimlerinde TL üzerinde belirsizlik yaratmaya devam ettiğini söylemekte fayda var. ABD'de ise ADP istihdam değişiminde 200Bin kişilik bir artış bekleniyor. Beklentilerin üzerinde bir veri alınması durumunda, zayıf seyreden ABD Dolarının güçlenmesini sağlayabilir. ADP dışında bugün, ABD PMI verileri, Fed Bej kitap ve Fed Evans konuşması yakından takip edilecek. ABD'den gelecek olan haber akışı Dolar endeksinin seyri açısından önemli olacaktır. Dolar endeksinin 97.00'lerden 95.70'lere doğru sert düşüşü nedeniyle Dolar/TL paritesi de 2.68-2.69 bölgelerine yükselişlerde başarısız kalıyor. Bugün için gelecek olan veriler paritenin seyri açısından önemli olacaktır. Teknik olarak baktığımızda, 2.67-2.68 aralığında seyrine devam eden paritede 2.6850-2.6950 direnç bölgesi olarak karşımıza çıkmakta. Ana destek 2.6460 ise gücünü korumaya devam ederken, bu desteğin kırılmaması durumunda paritede yukarı eğilimlerin devam edebileceğini hatırlatmakta fayda var. Paritede ara destek seviyelerimiz ise 2.6650-2.6500 olarak takip edilmeli. 

USD/JPY paritesi ABD verileri ile 124,0’ün altına geriledi

USD/JPY paritesi dün ABD'de açıklanan fabrika siparişlerindeki düşüş ve Dolar endeksinin güç kaybetmesi ile 124,00'ün altına geriledi. Fabrika siparişlerine genel olarak bakıldığında Nisan ayında yüzde 0,4'lük daralma gerçekleştiği ve sevkiyatlarda da düşüş dikkat çekiyor. Gelen veri bu noktada Pazartesi günü açıklanan bireysel tüketim harcamalarına paralel hareket sergiliyor. Bugüne baktığımızda ABD kanadında yoğun veri akışı olduğu görülmekte. Başta ADP istihdam verisi olmak üzere PMI verileri önemli olacak. Japonya kanadında ise Japonya'da Mayıs ayı hizmetler sektörü PMI verisinin artış gösterdiği dikkat çekiyor. Haftanın en önemli gündemi ise ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Mayıs ayı istihdam verileri olacak. 16-17 Haziran'da yapılacak olan Fed toplantısı öncesinde son istihdam verisi olması özelliğiyle Fed'in faiz artırımına ilişkin takviminde de önemli bir belirleyici olabilir. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde 124,90 direncinin aşılamaması sonrası geri çekilmelerin hızlandığı görülmekte. 123,60 destek bölgesi paritenin yükselişini sürdürebilmesi açısından önemli. Yükselen destek çizgisi ise 123,30 bölgesinden geçmekte. Bu seviyelerin kırılması durumunda ise 122,75 desteği göze çarpıyor. Yükselişte ise 124,30 ara direncinin aşılması durumunda 124,90 ana direnci takip edilebilir. 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/