Ekonomik gelişmeler ve forex yorumları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

ABD

• ABD'de Haziran ayının ikinci haftasında mortgage başvuruları ilk haftadaki yüzde 8,4'lük artışı devam ettirmeyerek yüzde 5,5 düşüş gösterdi. 

• ABD Merkez Bankası Fed, faiz değişikliğine gitmeyerek politika faizini yüzde 0,25 düzeyinde sabit tuttu. Fed'in karar metninde işsizlik ve enflasyon projeksiyonunda negatif yönlü revizyonlar dikkat çekiyor. Bireysel tüketim harcamaları enflasyonunda 2015 yılı için beklentiler yüzde 0,6-8 düzeyinde sabit tutulurken, 2015 yılı işsizlik beklentileri 5,0-2 aralığından 5,2-3 aralığına yükseltildi. Büyüme beklentileri ise yüzde 2,3,7 aralığından yüzde 1,8-2,0 aralığına revize edildi. 

• Fed Başkanı Yellen, faiz oranı kararı sonrası yaptığı açıklamada ilk faiz artırımının tarihinin öneminin piyasalarda aşırı fiyatlandığına dikkat çekti. Faiz artırımı için ortamın henüz ulaşmadığının altını çizen Yellen faizin erken artırımının büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini belirtirken, geç artırımın olması durumunda ise enflasyonun hedef düzeyin üzerine çıkabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Avrupa

• Euro Bölgesinde Mayıs ayında enflasyon beklentiler çerçevesinde yüzde 0,2 olarak açıklandı. Yıllık enflasyon da aynı dönemde yüzde 0,3 düzeyinde gerçekleşirken, enerji ve gıda fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon yüzde 0,9 düzeyindeki seyrini koruyor.

• İngiltere'de Mayıs ayında işsizlik başvuruları beklentilerin altında 6 bin 5 yüz kişilik azalma gösterdi. Nisan ayında işsizlik ise beklentileri karşıladı ve yüzde 5,5 düzeyini korudu.

• İngiltere Merkez Bankası (BoE) 3 Haziran'da yapılan toplantının tutanaklarını yayımladı. Yayımlanan raporda BoE'nin faiz kararının oy birliği ile alındığı yer alırken, enflasyonun 2015 yılı sonlarına doğru önemli ölçüde artacağı da belirtildi. İstihdam cephesinde ise tutanaklarda ücret artışlarının daha yüksek olacağına dair ibareler yer alıyor. 

Petrol

• ABD'de Haziran ayının ikinci haftasında ham petrol stokları beklentilerin üzerinde 2,67 milyon varil azalma gösterirken, Cushing Merkezinde ise stoklarda 112 bin varillik artış görülmekte. Verinin detayı incelendiğinde üretimde günlük 9,589 milyon varile düştüğü ve ham petrol işleyen rafineri kapasitelerinin yüzde 93,1'e düştüğü göze çarpıyor.

Ons altın Fed sonrası hafif yükselişte

Ons altın Fed toplantısı sonrasında 1174 seviyesinden başlattığı yükselişle beraber 1190 seviyelerini test ederek, Mayıs ayında başlayan düşüş trendini kırmış oldu. Fed toplantısına dair kısaca çıkan sonuçlara göz gezdirdiğimizde; Yellen faiz için yeterli koşulların pekişmediğine, ilk faiz artışının devamlı olarak faiz artışı anlamına gelmediğine, gelecek verilere göre faiz artışı için biraz daha izleyeceklerine işaret etti. Piyasalar tarafından güvercin olarak algı yaratan bu konuşma Dolar endeksinin 95 puan altına gerileyerek 94,00 puana düşmesine sebep oldu. Yellen daha öncesinde 2015 yılında ilk faiz artışının geleceğini söylemesiyle beraber beklentiler, Hazirandan sonraki toplantılara kaldı. Bizim düşüncemize göre Ekim ya da Aralık toplantıları daha yüksek olasılıkta gözüküyor. Her ne kadar bu toplantı pas geçilse de gelecek toplantıların risk taşıması Ons altının uzun süreli yüksek seviyelerde tutunmasının da önüne geçiyor. Dün 1190 seviyesini aşamayan ons altında 1162,5 seviyesinden itibaren oluşan yükseliş trendi küçük bir düzeltmeyle de olsa devam ediyor. Dolar bu sabah Asya piyasasında güçsüz başlamış durumda. Bugün açıklanacak olan ABD TÜFE, ilk ve devam eden işsizlik başvuruları, öncü göstergeler ve Yunanistan konusunun ele alınacağı Eurogroup toplantısı kararları yakından takip edilmelidir.

Dirençler: 1190/ 1199/ 1204
Destekler: 1175/ 1170/ 1168

WTI'da geniş bantta yatay seyir devam ediyor

ABD Ham petrolü WTI, dün hem EIA'nın açıkladığı haftalık stok verileri hem de Fed'in faiz kararı ile birlikte oldukça dalgalı bir seyir izledi. İlk olarak ABD'de haftalık stokları incelediğimizde, beklentiler 1.8 milyon varil azalacağı yönündeydi fakat 12 Haziran bitimi haftası stoklardaki artış 2.6 milyon varile ulaşarak beklentileri aştı. Veriyi ilk olarak ele aldığımızda petrol fiyatı için olumlu gibi dursa da, petrol üretiminin çoğunluğunu sağlayan Oklahoma eyaletindeki Cushing stokları artış gösterdi. Cushing stokları öncü veri gibi kabul edilebilir. İkinci olarak rafineri kapasiteleri düştü yani işlenen petrol miktarının düşmesi, üretiminin yavaşladığına dolayısıyla petrol tüketiminin de azaldığına yönelik bir işaret olması WTI fiyatına negatif etki yarattı. Buraya kadar her şey petrolün arzı ve talebi ile alakalı olarak fiyatlanırken, dün akşam Fed etkisinin Dolar endeksi üzerindeki etkisi petrole dolaylı yansıdı.  Faiz artırımı için yeterli ortamın oluşmadığı söyleyen Yellen'ın açıklamaları güvercin olarak algılanırken, Dolar endeksinin 94,00 puana gerilemesi petrol fiyatına olumlu yansıdı.  Yatay seyreden petrol fiyatında kısa vadede işlemler 58-60 dolar aralığında değişiyor. Bugün açıklanacak olan ABD TÜFE, ilk ve devam eden işsizlik başvuruları, öncü göstergeler yakından takip edilmelidir. 

Dirençler: 60,30/ 61,35/ 61,75
Destekler: 58,80/ 58,25/ 57,90

Fed’in ardından Euro 1,1300 bölgesinde fiyatlanıyor

Dün akşam sonlanan Fed toplantı kararlarında faiz oranı yüzde 0,25 oranında sabit bırakıldı. Karar metninde bir önceki metinden farklı bir ifade bulunmuyor. Fed ekonomik projeksiyonunda yer alan 2015 büyüme beklentisi yüzde 2.3-yüzde 2.7'den yüzde 1.8-yüzde 2.0 seviyesine aşağı yönlü revize edilirken, işsizlik oranı yine 2015 için yüzde 5-5.2'den yüzde 5.2-5.3 seviyesine yukarı yönlü revize edildi. Toplantı kararlarının ardından konuşma yapan Fed Başkanı J. Yellen ise temkinli ve güvercin söylemleri ile piyasanın agresif beklentisini yumuşattı. Yellen, dataları izlemeye devam edeceklerini ancak faiz artışının 2015 yılı içerisinde olacağını belirtti. Genel olarak, 2015 yılı içerisinde faiz artırımı beklentisi devam ediyor ancak Fed ABD ekonomisine ait güçlü makro verilere halen daha ulaşmış gibi gözükmüyor. Açıklamaların ardından dolar endeksi 94,00 seviyesine geriledi. EUR/USD paritesi ise 1,13 bölgesine doğru ivme kazandı. Günlük grafikte oluşan düşüş trendinden geçen 1,1370 bölgesi yukarı yönde zorlanıyor. Yükseliş momentumunun devam etmesi durumunda 1,1460 direnci test edilebilir. Gün içerisinde ABD enflasyon ve Eurogroup Maliye Bakanları toplantısı takip edilecek. Gelişmeler parite üzerinde tepki hareketine neden olabilir. Paritede oluşan düşüş trendi yukarı yönde kırılmakta zorlanılırsa 1,1290 /1,1130 destekleri devreye girebilir. 

Destekler: 1,1290 - 1,1130 - 1,1060
Dirençler: 1,1400 - 1,1460 - 1,1500

BoE’den Şahin, Fed’den güvercin gelen açıklamalar pariteye alım getirdi

GBP/USD paritesi, İngiltere ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmelerin ardından daha önce hedef olarak işaret etmiş olduğumuz 1.5700 seviyesinin de üzerine geçerek rekor tazeledi. İngiltere'de yaşanan gelişmeler incelendiğinde, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) 3 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıya ait yayınlamış olduğu tutanaklarda ekonomiye dair olumlu söylemlerin ağırlıkta olması Sterline değer kazandıran en önemli gelişme oldu. Enflasyonun bu yıl sonunda önemli ölçüde artacağına, ücret artışlarının resmi rakamlarda görülen artış oranından daha yüksek olabileceğine ve büyümede yaşanan sıkıntının yavaşlamaya başladığına değinen BoE, faiz artış kararının da diğer merkez bankalarının kararlarına değil enflasyon oranına bağlı olduğu belirtmiş durumda. Bununla birlikte tutanaklarda faiz artışının da kademeli olarak yapılacağı belirtildi. Bugün İngiltere ekonomisine dair açıklanan verilerde ise işsizlik oranın yüzde 5.5'de sabit kaldığı ve primli ve primsiz hesaplanan ortalama haftalık kazançların ise yüzde 2.7 artığı duyuruldu. Paritenin ABD kanadında ise Fed kararları Doların zayıf bir seyir izlemesine neden oldu. Piyasaların beklediği şahin tutumu sergilemeyen Fed ve başkan Yellen, 2015 yılında yapılması ön görülen faiz artışı için herhangi bir yol haritası vermedi ve ekonomik verilerin kalıcılık sağladığı görülmeden faiz artırımının başlamayacağının da sinyallerini verdi. Oldukça güvercin bir konuşma yapan Başkan J.Yellen'da faiz artırımı için mekanik bir yapı olmadığının altını çizerek, faiz artırılması durumunda dahi gevşek para politikası uygulamaya devam edeceklerini açıkladı. Açıklamalar öncesinde 95.00  seviyesinin üzerinde bulunan Dolar Endeksi bu sabah 94.00 yakınların hesaplanıyor. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; önceki raporlarımızda çift dip formasyonun hedef noktası olarak belirtmiş olduğumuz 1.5700 bölgesinin üzerine geçilmiş durumda. Bu seviye 21 Haziran tarihinde görülen 1.5698 zirve seviyesinin üzerinde olması ile dikkat çekiyor. 1.5370 seviyesinden başlayan yükseliş kanalını da yukarı yönde kıran Sterlin / Dolar paritesinde yükseliş kanalının başladığı bölge içinde yapılan Fibonacci Expansion çalışması göre 1.5718 / 1.5903 seviyeleri destek/ direnç olarak izlenebilir. Bu bölgenin arasında bulunan 1.5814 direnç seviyesi ise geçilmiş durumda.  

Destekler: 1.5815 / 1.5770 / 1.5700
Dirençler: 1.5860 / 1.5950 / 1.6030

TL'ye Fed yardımı... 2.70 desteği izleniyor

USDTRY dün Fed'in beklenenden güvercin duruşunun ardından 2.7230 desteğini kırarak 2.70 desteğine doğru gevşeme gösterdi. Şu sıralarda 2.70 desteğinin üzerinde 2.7121 seviyelerinde seyrini koruyor. Genel olarak USDTRY kurunu 2.70-2.75 aralığında izlemeyi sürdürüyoruz. ABD Dolarının dünya piyasalarında gevşemesini sürdürmesi ve buna paralel olarak Dolar endeksinin 93 seviyesine doğru düşüşünü koruması durumunda içeride yeniden 2.70 desteğine doğru gevşemeler görebiliriz. Ancak USDTRY'de 2.70 desteğinin kırılması için içeride hükümet kurulmasına yönelik daha somut adımlara ihtiyaç var gibi görünüyor. Bu nedenle 2.70 desteğinden dolara alımların gelmesi muhtemel. 2.70 seviyesinin altında ise 2.6910 seviyesindeki teknik boşluk seviyesi önem kazanabilir. Dolar endeksinin 93 seviyesinin de altına gerilemesi içeride de USDTRY'nin 2.70 desteğini kırmasını sağlayabilir. Ancak şimdilik bu noktadan uzaktayız. USDTRY'de teknik olarak 2.70 seviyesi üzerinde seyirler korunduğu sürece yeniden 2.7230 direnci test edilebilir. 

Destekler: 2,7000 – 2,6910 – 2,6830
Dirençler: 2,7230 – 2,7320 – 2,7440

USD/JPY: Dolar/Yen’de Fed etkisi

USD/JPY paritesi, ABD Merkez Bankası'nın para politikası yönelik olarak güvercin tonda yapılan açıklamanın ardından 123.00 seviyesinde aşağısında gerilemiş durumda. Dün gece sona eren Fed FOMC toplantısından piyasaların beklediği faiz artırımına yönelik bir açıklamanın çıkmamış olması, Dolar'da sert değer kaybı yaratmış durumda. Geçtiğimiz toplantıya göre büyüme ve işsizlik beklentilerini negatif yönde revize eden Fed, ilerleyen süreçte yapılabilecek faiz artışlarından piyasanın rahatsız olmaması gerektiğinin altını çizdi. Bugün ise ABD'de açıklanacak olan enflasyon oranları takip edilecek. USD/JPY paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; sıkışmanın aşağı yönde kırıldığı görülmekte. Sıkışma bölgesi içinde yapılan Fibonacci çalışmasına göre 122.63 / 121.86 / 120.63 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Yukarı bölgede ise 123.23 / 123.85 / 124.61 seviyeleri direnç olarak izlenebilecek Fibonacci düzeltme noktalarını oluşturmuş durumda.

Destekler: 122.63 / 121.86 / 120.63
Dirençler: 123.23 / 123.85 / 124.61

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Sermaye Piyasası Kurulunun Seri:V, No:55 Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’i Uyarınca Yayımlanan Uyarı Notu

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Çekince: Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.
Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Ulukartal Holding A.Ş. ve İntegral Menkul Değerler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. 

Bu rapordaki her türlü iç ve dış piyasa tablo ve grafikler, bu konularda resmi hizmet veren yetkili üçüncü kişi kurumlardan elde edilmiş olup, İntegral Menkul Değerler A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat beklentisi olmaksızın genel anlamda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu raporda bulunan bilgiler belli bir gelirin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir.

Forex piyasası kaldıraçla çalışan bir pazardır, dolayısıyla yüksek seviyelerde risk içerir ve yatırdığınız parayı kaybetmenize sebep olabilir. Forex yatırımları her yatırımcı için uygun bir pazar olmayabilir. Piyasanın içerdiği riskleri tam olarak anladığınızdan emin olunuz ve eğer gerek duyarsanız bu tip işlemleri daha önce yapmış olan kişilerden tavsiye alınız.