Ekonomik suçun cezası ekonomik olmalı

SPK Başkanı Akgiray, ekonomik ceza uygulanması için yeni kanun tasarısı taslağı hazırladıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, şirket içindeki gizli bilgiyi kullanarak hisse alım satımı yapan kişilere ekonomik ceza uygulanması için yeni kanun tasarısı taslağı hazırladıklarını söyledi.

Akgiray, konuk olduğu Kayseri Sanayi Odası'nın (KAYSO) Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de sermaye piyasalarının yaklaşık 15 yıldır "üvey evlat" muamelesi gördüğünü savunarak, ekonomik krizler ve devletin borçlanma ihtiyacı gibi sebepler yüzünden bankacılığın ön plana çıktığını anlattı.

Bankaların da önemli olduğunu ve büyümelerini istediklerini ifade eden Akgiray, "Tabi ki, bankalarımız da önemli, büyümeleri çok önemli, büyümelerini istiyoruz. Fakat bir ülkenin kalkınmasındaki ana maya bankalar değil, ülke yönetebilir sermaye. Yeter sermayenin çok hızlı dönmesi, çok kişi tarafından kullanılabiliyor olması. İşin esası bu" dedi.

Yurt dışına zaman zaman yaptığı gezilerde, Türkiye'nin artık siyasi ve ekonomik itibarı kazandığını gördüğünü vurgulayan Akgiray, Türkiye'nin bu gücü kullanarak borç-sermaye dengesini sermayenin lehine çevirip, 2010 yılında büyümesi gerektiğini kaydetti.

Hisse senedi borsasının firmalar için kurumsal, uzun vadeli ve kalıcı finansman kaynağı olduğunu ifade eden Akgiray, bugün dünyadaki zenginlerin hemen hepsinin halka açık şirketlerin ortağı olduğunu söyledi.

Halka arz seferberliği

Sermaye piyasaları marifetiyle para toplamamayı "eksik ve yanlış" olarak nitelendiren Akgiray, şöyle konuştu:

"Uzun vadede kalıcı büyüme istiyorsak hem firmalarımız hem ülkemiz için sermaye piyasalarımızın sunduğu nimetleri sonuna kadar kullanalım. Bu amaçla İMKB ve TOBB ile işbirliği içinde 'Halka Arz Seferberliği' gibi bir sloganla çalışma başlattık. İlk ziyaretimiz de Kayseri'ye oldu. Eğer bu işin doğruluğuna Kayserilileri ikna edersek, herkesi götürürüz. Bundan çok umutluyuz.

Bir aksilik çıkmazsa haftaya Türkiye'deki ilk büyük arz olacak. 100 milyon dolarlık bir arz ve çok büyük ilgi ve talep var. Ancak biz istiyoruz ki, küçük şirketler de bunu yapabilsin. İşini yaymak için bir kaç yüz bin liraya ihtiyaç duyanlar da borsa marifetiyle bunu bulabilsin. Yeni teşebbüsler de sermaye piyasası enstrümanlarını kullanabilsin. O amaçla yeni düzenleme peşindeyiz.

Bir girişimin 200 bin liraya, 500 bin liraya ihtiyacı var. Az para istemek ayıp değil, o imkan sunulsun istiyoruz. Olan parayı bir kişi kullanacağına 50 kişi kullansın. Sermaye Piyasası, bir anlamda bankalardan farklı olarak bu işi yapıyor. Bu yıl ne yapabilirsek yapacağız. Seneye seçim süreci başlayacak."