Ekonominin öncüsü DÜNYA değişiyor, yenileniyor...

1981 yılından bu yana Türk ekonomi basının öncüsü olan gazeteniz DÜNYA, ekim ayı ile birlikte büyük bir yenilenme ve değişim sürecine giriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 33 yılı geride bırakmaya hazırlanan, Türkiye’nin tek ekonomi gazetesi DÜNYA, değişiyor, yenileniyor, ekim ayıyla birlikte yeni bir döneme giriyor. Güçlü yazar kadrosuna ek olarak ekim ayıyla birlikte  başlayacak yeni dönemde kriz kahini Roubini, Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, ABD’de ekonomik mantığın sesi olarak tanınan Harvardlı ekonomi profesörü Martin Feldstein, IMF’nin ünlü baş ekonomisti Kenneth Rogoff gibi dünyaca ünlü yabancı ekonomistler analizlerini paylaşacak. Bu isimlerin yanı sıra ekonomi dünyasının çok yakından tanıdığı Osman Ulagay, Güven Sak, Tamer Müftüoğlu ve Kemal Derviş, köşe yazılarıyla sizlere yol gösterecek. Türk iş dünyasının nabzının tutulacağı ve soru işaretlerinin yanıt bulacağı Duayenlerle Söyleşiler’de ise Durmuş Yılmaz, Ege Cansen ve Nazım Ekren yer alacak, birikimlerini sizlerle paylaşacak. Umman’da Times dergisinin görsel yönetmenliğini de yapan ünlü isim Adonis Durado ise sayfa tasarımlarıyla Türkiye’deki ilk projesini DÜNYA’da gerçekleştirecek.

“Daha uluslararası bir gazete yapacağız”
Çarşamba akşamı DÜNYA Gazetesi’nin Bağcılar tesislerinde düzenlenen tanıtım törenine, yeni ve eski yazarlarımızla iş dünyasının temsilcileri ve gazetenin yöneticileri katıldı. DÜNYA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Didem Demirkent, yaptığı açılış konuşmasında yeni bir başlangıç için uzun süredir çalıştıklarını belirterek, “Bu döneme daha modern, daha farklı, muhafazakar yapımızdan sıyrılıp daha çok gençlere yönelik ve özellikle daha uluslararası yeni bir DÜNYA olarak başlamak istiyoruz” dedi. Nezih Demirkent’in gazeteyi kurduğu yıldan bu yana geçen sürede hayallerin gerçeğe dönüştüğünü ifade eden Demirkent, “Bugüne kadar birçok rakibimiz oldu. Rakiplerimiz bugün büyük dediğimiz gazetelerin içinde yayın hayatlarına devam ediyor. Biz ise pembe sayfalarımızla ilkelerimiz doğrultusunda direnmeye çabalıyoruz. Sanıyorum herkes bu çabamızın farkındadır” diye konuştu. Demirkent, bugün gazeteciliğin dijital ortama da yansıdığını ve bu süreci izlemekle yetinemeyeceklerini belirterek şunları söyledi: “Bugün eski DÜNYA’ya yavaş yavaş veda ediyoruz. Yeni DÜNYA’ya yarın başlamaya söz verdik. Çok daha iyi, güzel ve yenilikçi bir adımın içindeyiz. Bugünün benim için ayrı bir yeri var. Çünkü bugün Nezih Demirkent’in yaş günü. Kendisini kaybettiğimiz gün kimse bunu götüremeyeceğimizi söylüyordu. Ama biz başardık. Dilerim çalışmalarımızı sizler de beğeneceksiniz. Çünkü her zamankinden daha çok bugün desteğe ihtiyacımız olacak.”

“Nezih Demirkent değişimlerin öncüsüydü”
DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ise değişimin kolay olmadığını ve yeniliklerin insanları biraz da korkuttuğunu söyleyerek “Değişimden kaçmak kolay bir şey değil. Kaçmanın bedeli de ağır. Kaçmayı da tercih etmiyoruz. Sektörümüzde çok önemli bir değişim yaşanıyor. Dijital medya, sektörümüzü bir anlamda tepe taklak etti. Yeni dönemde gazetenin yapısı dışında kendi içimizde de bir yeniliğe gidiyoruz” yorumunu yaptı. Günümüzde iyi haberin ve kaliteli içeriğin tek başına yeterli olmadığını; biçimin de belirleyici bir rol üstlendiğini ifade eden Güldağ, “140 vuruşluk twitter dünyasında, ya ayak uyduruyorsunuz ya da işin dışında kalıyorsunuz. Genlerimiz ve Nezih Demirkent’ten öğrendiklerimiz gereği zaten değişime karşı çıkmamız mümkün değil. Kendisi hem duayen, hem de yeniliklerin öncüsüydü” dedi. “Değişim taciri de olamayız” diyerek göstermelik değişim söylemleriyle yetinmeyeceklerini söyleyen Güldağ, özgür ve sansasyondan uzak haber anlayışının ise hiç değişmeyeceğinin altını çizdi. Yeni dönemde yazarların önemine değinen Güldağ, “Yazarlarımız bizim için çok önemli. Yazarlarımız, ahkam kesmeyen, okura tepeden bakmayan köşe yazılarıyla bilinirler. Sapla samanı ayıran olgun yorumlar bizim için son derece önemli bir temel oluşturuyor” diye konuştu.

“Yazarlarımız okuyucuyla özgür bir köprü kuruyor”
Yazarların özgün fikirlerini sunarak okurlara fayda sağlamasını, DÜNYA Gazetesi’nin en önemli özelliklerinden biri olarak gösteren DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Arolat da “Yazarlarımızın o köprüyü kendilerinin kurması en büyük hedefimiz. Anadolu’nun sesi olma özelliğimizi de sürdüreceğiz. Yeni gelecek yazarlarımızın da özgürlük içinde okurlarımıza faydalı olacağına inanıyorum” dedi. DÜNYA Ailesi’ne katılan gazeteci-yazar Osman Ulagay ise Türk basının sıra dışı günler yaşadığı bir dönem olduğunu belirterek “Bu dönemde bu olayın dışında kalabileceğimizi düşünmüştüm. DÜNYA, Türkiye’deki pek çok gazeteden farklı bir gazete. Daha uzman ve derin bakış açısına sahip bir okur profili var. Yeni dönemde ben de küçük bir katkıda bulunabilirsem çok mutlu olacağım” dedi. Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu da konuşmasında “Bu aileye layık görüldüğüm için çok teşekkür ediyorum. 69’u bitirip 70’e ayak basmış biri olarak bu fırsatı kendimi değiştirerek kullanmak istiyorum. Nezih Demirkent, Rekabet Kurulu’nu iki defa şereflendirmişti. Onun da gölgesinde umarım DÜNYA Ailesi’ne katkıda bulunma imkanı bulabilirim” dedi.

 

İşte DÜNYA'nın yeni yazarları

[PAGE]

İşte DÜNYA'nın yeni yazarları

NOURIEL ROUBINI
1959 İstanbul doğumlu. Dünyayı sarsan 2008 küresel krizi çok önceden gördüğü için “kriz kahini” olarak ünlendi. New York Üniversitesi’nin hocası. İngilizce, Farsça, İbranice ve İtalyanca bilen Roubini, Roubini Global Economics şirketinin de başkanı. IMF ve ABD Hazine Bakanlığı gibi birçok kurumun danışmanı. Ayda bir kez analizlerini DÜNYA okurları ile paylaşacak.

nouriel-roubini-003.jpg
 
JOSEPH STIGLITZ
Ekonomi dünyasının Joe’su. Son muhalif. En bilinen sözlerinden biri: “Kalkınma sadece ekonomileri değil, insan hayatlarını değiştirmekle ilgilidir.” İktisada katkıları ve geliştirdiği modellerden ötürü Nobel Ekonomi Ödülü’ne hak kazandı. Halen yerleşik küresel finans kurumlarının işlevini sorgulamasıyla dikkat çekiyor. O da ayda bir DÜNYA okurlarıyla buluşacak.
 
joseph-stiglitz-003.jpg
 
KENNETH ROGOFF
IMF’nin ünlü baş ekonomisti. Amerikan Merkez Bankası Fed’de Guvernörler Kurulu üyesi. Gençliğinden bu yana satranç tutkunu. Santranca düşkün olmasının, “oyun teorisi” konusunda ustalaşmasına büyük katkısı olduğunu söylüyor. Küresel ekonomideki dengesizlikler üzerine görüşleri çok tartışılıyor. Halen Harvard’ın hocası...
 
kenneth-rogoff-002.jpg
 
MARTIN STUART FELDSTEIN
Harvard’dan başka bir ekonomi profesörü. Aynı zamanda Amerikan Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nun Onursal Başkan ve CEO’su. Reagan döneminde Ekonomik Danışmanlar Konseyi’nin Başkanıydı. Son dönemde Fed’in parasal genişleme politikasını sıkı biçimde eleştiriyor. ABD’de “ekonomik mantığın sesi” olarak tanınıyor.
 
martin-stuart-feldstein-001.jpg
 
[PAGE]
 
KEMAL DERVİŞ
2001 krizinden Türkiye’yi çıkaran programın mimarı. Teknik iradeyi uzmanlara, özerk kurumların yetkinliklerine bırakmaya da o ikna etti. Görevden ayrıldıktan sonra da yapıcı uyarılarını sürdürdü, haleflerini hem uyardı hem cesaretlendirdi. Bu süreçte hiçbir şekilde partizan yaklaşımlar sergilememesi ise onu ekonomi dünyasının “akil adamı“ yaptı.
 
kemal-dervis-002.jpg
 
OSMAN ULAGAY 
Türkiye’de dış dünyayı, global iktisadi gelişmenin temel dinamiklerini, hangi gelişmelerin olgunlaşmakta olduğunu, bunların Türkiye’yi nasıl etkileyebileceğini, dünyanın nereye gittiğini en iyi izleyen, sezen ve anlatan saygın ekonomi yazarlarımızdan önde gelenlerden birisi. Türkiye’nin ekonomisine “global ölçekten bakma”nın uzmanı.
 
osman-ulagay-001.jpg
 
GÜVEN SAK 
Sermaye Piyasası Kurulu, Merkez Bankası, Mülkiye hocalığı gibi birçok şapkası var. Sak, Türkiye’nin nadir think tank kuruluşlarından Türkiye Ekonomi ve Politik Araştırmalar Vakfı‘nın (TEPAV) kurucu direktörü olarak görevini yürütüyor. Aynı zamanda TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı. Ankara’da her önemli toplantının aktörü.
 
guven-sak-002.jpg
 
TAMER MÜFTÜOĞLU
Başbakanlık danışmanlığı, KOSGEB Başkanlığı, Rekabet Kurumu Başkanlığı, Siyasal Bilgiler’in hocası, KOBİ‘lerin babası, küçük ve orta boy işletmelerle ilgili ilk kitapta onun imzası var. Onda da yok yok.. O da akademisyen, ama eli taşın altına atan akademisyenlerden. 1980’lerden bu yana KOBİ‘leri sahada inceleyerek sorunlarına çözüm üretiyor.
 
tamer-muftuoglu-001.jpg
 
[PAGE]
 
Duayenler ile söyleşiler...
 
EGE CANSEN
ODTÜ’de İşletmecilik Bölümü‘nü 1961’de şeref mezunu olarak tamamladı. Üniversite eğitiminin ardından Arçelik’te işe başladı. Arçelik’ten aldığı bursla gittiği Amerika’da, Wharton School’dan MBA derecesi aldı. Arçelik’te Genel Müdür Muavinliği, Koç Holding’te Sanayii İşleri Koordinatörlüğü, Anadolu Endüstri Holding’te Murahhas Azalık gibi görevlerde bulundu. 1987-1999 arasında Marmara Üniversitesi’nde master ve doktora öğrencilerine “İşletme Ekonomisi” dersleri verdi. 1983’te Hürriyet Gazetesi’nde yazarlığa başladı.
 
ege-cansen-001.jpg
 
NAZIM EKREN
Bursa İktisadi Ticari İlimler Akademisini bitirdi. Uludağ Üniversitesi’nden Uluslararası Bankacılık konusunda doktara aldı. Manchester Business School’da Gelişen ÜlkeBankalarının Uluslararası Faaliyetleri konusunda profesör unvanı aldı. Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü yaptı. AK Parti’nin kurucuları arasında yer aldı. Ekonominin Koordinasyonundan sorumlu Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevini yürüttü. GAP çalışmalarını gözden geçirip, hükümetin bu konuyla ilgili çalışmasını koordine etti. İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü oldu.
 
nazim-ekren-001.jpg
 
DURMUŞ YILMAZ
City University of London’da lisans, University of London’da lisans üstü eğitim gördü. 1980’de TCMB Kambiyo Genel Müdürlüğünde göreve başladı. 1993’te Döviz İşlemleri Müdür Yardımcısı olarak başladığı yöneticilik kariyerinde 7 Nisan 2003’te Banka Meclisi Üyeliğine seçildi. 18 Nisan 2006 tarihi itibarıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına atandı. 2009 yılında Euromoney dergisi tarafından “Yılın Merkez Bankası Başkanı“ seçildi. Yılmaz Nisan 2011 de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başdanışmanlığı görevini üstlendi.
 
durmus-yilmaz.jpg
 
[PAGE]
 
ve DÜNYA'nın yeni yüzünü tasarlayacak olan ADONİS DURADO
Uluslararası üne sahip Filipinli tasarımcı halen Ortadoğu ülkelerinde İngilizce ve Arapça yayınlar için yaratıcı direktör olarak görev yapıyor. Durado’nun çalışmaları, aralarında Society of News Design (Haber Tasarımı Cemiyeti), Society of Publication Designers (Yayın Tasarımcıları Cemiyeti) gibi tasarım dünyasının önemli dergileri tarafından ödüle layik görüldü. Durado, Asian Media Awards (Asya Medya Ödülleri) ve Folio Ödülleri’nde de çeşitli derecelerle onurlandırıldı.
adonis-durado-001.jpg