El Nino, kakao fiyatlarını yükseltecek

Batı Afrika'nın bazı bölgelerinde hakim olan kuru havanın ve yılın geri kalanında etkili olması beklenen hava olayı El Nino'nun küresel kakao açığı tahminlerini kötüleştirebileceği belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

cikolata2.jpg


İSTANBUL - Dünyanın önde gelen kakao üreticilerinde arzın azalmasıyla üretimin talebin altında kalacağı beklentisinin küresel kakao fiyatlarının gelecek yıl desteklemeye devam edeceği belirtiliyor.

2011/2012 döneminde oluşan 5 bin tonluk arz fazlasının 2012/2013 sezonunda yerini 40 bin ton açığa bırakacağı ve fiyatların şu anki seviyenin yüzde 10 üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.
Geçtiğimiz hafta dokuz ayın en yüksek seviyesine çıkan kakao fiyatları bu hafta biraz gevşedi. Geçen hafta 2.501 doları gören ICE'de Aralık teslimi kakao fiyatları dün 46 dolar yani yüzde 1.9 azalarak 2.387 dolar/ton düzeyine indi. Liffe'de ise Aralık vadeli kakao vadeli fiyatları 21 sterlinlik kayıpla ton başına 1.589 sterlinden satıldı. Fiyatların gerilemesinde önde gelen kakao üreticilerinden Fil Dişi Sahilleri'nde ekim ayında başlayacak yeni sezon öncesinde havanın biraz düzelmesi etkili oldu.

Reuters'ın yaptığı anket, gelecek yıl kakao fiyatlarında artış beklentisini ortaya koydu. Artış beklentisine gerekçe olarak ise arz-talep dengesindeki bozulma olasılığı gösterildi. 2011/2012 döneminde oluşan 5 bin tonluk arz fazlasının 2012/2013 sezonunda yerini 40 bin ton açığa bırakacağı ve fiyatların şu anki seviyenin yüzde 10 üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Batı Afrika'nın bazı bölgelerinde hakim olan kuru havanın ve yılın geri kalanında etkili olması beklenen hava olayı El Nino'nun küresel kakao açığı tahminlerini kötüleştirebileceği belirtiliyor. Pasifik Okyanusu'nun ısınmasının akıntı sistemini değiştirmesi ve bunun takip eden hava olayları olarak tanımlanan El Nino'nun Batı Afrika'daki yağışları azaltması kakao için bir tehdit olarak görülüyor. Uluslararası Kakao Örgütü'ne (ICCO) göre El Nino, meydana geldiği son 60 yıl içinde dünya kakao üretiminde yılda ortalama yüzde 2.4'lük azalmaya yol açtı. Hackett Finans Danışmanlığı firmasından Shawn Hackett, Reuters'a yaptığı açıklamada, El Nino'nun ürüne ciddi zarar verebileceği uyarısı yaptı.

Fildişi ve Gana'da üretim düşecek

[PAGE]

Fildişi ve Gana'da üretim düşecek

Ankete katılanlar, en büyük üretici konumundaki Fildişi Sahilleri'nin 2012/2013 dönemindeki üretiminin geçen yılki 1.41 milyon ton seviyesinden 1.35 milyon tona ineceğini öngörüyor. İkinci büyük üretici Gana'nın 2012/2013 sezonundaki üretiminin de 40 bin ton azalarak 850 bin tona gerilemesi bekleniyor.

Yıl ortasına kadar zayıf bir seyir izleyen ve geçtiğimiz haftalarda Fildişi Sahilleri'ndeki gerginlik nedeniyle yükselişe geçen kakao fiyatlarının bu yıl ciddi bir çıkış yapması beklenmiyor fakat önümüzdeki yıl şu anki seviyesinin yüzde 10 üzerinde olacağı tahmin ediliyor. ICE'de spot fiyatların yılsonuna kadar yüzde 6 artarak 2.375 dolar/tona yükselmesi bekleniyor. 2013'te ise beklenti fiyatların yüzde 10 artarak ortalama 2.475 dolar olacağı yönünde.

Liffe'de ise yılsonunda fiyatların yüzde 4 artarak 1.613 sterlin/ton olması bekleniyor. 2013'te ortalama fiyat beklentisi ise 1.725 sterlin/ton.

Ancak meydana gelmesi beklenen artışa karşın kakao fiyatlarının gelecek yıl, 2011'deki seviyelerin altında kalacağı belirtiliyor.

cikolata3.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir