Elazığ'ı geleceğe hazırlıyoruz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ali ŞEKERDAĞ / Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Tüm illeri 4 bölgeye ayıran yeni bölgesel ve sektörel teşvik uygulaması kapsamında Elazığ'ın da içinde bulunduğu 4. bölgede teşvikler 7 yıl süresince uygulanacak. Yatırımcılara önemli fırsatlar sunan yeni teşvikten kentin en üst düzeyde yararlanması için odamız öncülüğünde valilik, belediye, ticaret borsası, Fırat Üniversitesi ve diğer STK'lar ortak bir tanıtım ve organizasyon hazırlığındayız. Zira, Elazığ bir çok zenginliği ve avantajına rağmen maalesef Doğu Anadolu'nun genel olumsuzlukları çerçevesinde değerlendirildiği için bir imaj sorunu yaşıyor.

Fırat Üniversitesi, bölge müdürlükleri, yetişmiş insan gücü, gelişmiş sanayi siteleri, verimli su varlıkları ve toprak yapısı, geçiş merkezi üzerindeki coğrafi konumu, bölgenin en önemli besi alanına, tek sivil havaalanına sahip olması gibi avantajlarla Doğu Anadolu'nun gelişmeye en uygun kentleri arasındayız.

Doğalgaz kullanımda. Teknokent faaliyete geçmesi, İŞGEM'in kurulması da Elazığ'ı gelişmişlikte öne çıkaran unsurlar. DPT 1970'li yıllarda ve 2006'da bir kez daha Elazığ'ı ülkemizin cazibe merkezlerinden biri ilan etti.

Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında bölgemizdeki 5 üniversite, valilikler, belediyeler, kamu kurumları ve STK'larının yaptığı ortak çalışmaya göre Elazığ'ın öne çıkan sektörleri maden-mermer, tarım (bağcılık), hayvancılık, su ürünleri, turizm-hizmetler sektörleridir.

Sanayi geçmişi 1930'larda açılan Ergani Bakır işletmelerine kadar dayanan Elazığ, çimento, şeker, plastik, deri, iplik fabrikaları ile bugünlere geldi. Teknik Eğitim Fakültesi ve 5 ayrı teknik okul ilde önemli bir nitelikli işgücü oluşturdu. Bölgenin en köklü sanayi kültürüne sahip illerinin başında geliyoruz.

Küçük ve orta ölçekli sanayinin yurt sathında yaygınlaştırılması için mevcut sanayi profilinin ortaya konulması, gelişme kabiliyetinin belirlenmesi, geleceğe yönelik yeni yatırım stratejilerinin uygulanmalı. Türkiye'ye özgü bir kalkınma modeli için ayrıntılı yerel ve bölgesel parametreler dikkate alınmalı. İllerin güçlü ve zayıf yönlerinin iyi belirlenip, hem ulusal hem uluslararası kaynak kullanımının rasyonel yapılması ülkemiz kalkınması açısından önem taşıyor.

Yeni teşvikin Elazığ'a büyük yarar getireceği düşüncesiyle avantajlarını ve yatırım imkanlarını hazırlığını sürdürdüğümüz program dahilinde yurtiçi ve dışında çeşitli etkinliklerle tanıtacağız. Bu kampanyaya Elazığ dışındaki işadamı ve bürokratlarımızın da katkıları gerekli. Oda olarak hedefimiz; işsizlik sorununu yenmiş ve zenginliklerini ekonomiye kazandıran örnek bir şehir oluşturmak. ilimizin etkili tanıtımını yapmak ve potansiyelimiz hakkında özet bir bilgi vermek için bir tanıtım filmi hazırladık. Montaj aşamasındaki DVD formatındaki tanıtım filmimiz 5 ayrı dil seçeneği sunacak. Türkçe ve İngilizce yatırımcı el kitapçığı da hazırladık. Kitapçık, ilimizi tanıtmakta ayrıca bölgesel ve sektörel teşvik uygulamaları hakkında detaylı bilgiler içermektedir.

Oda olarak 15 ayrı konuda saha araştırma çalışması hazırlayarak yayın haline getiriyoruz. Bu çalışmalar da bu ay hazır olacak. Bu çalışmalar yatırım fikri olan müteşebbise sektör hakkında detaylı bir ön bilgi sunmakta. Bu yayını inceleyen yatırımcı fizibilite çalışmasını başlatabilir. Mermer. demir-çelik dışı metaller, makine, mobilya-ahşap, plastik-PVC, sağlık, turizm, et-süt-arıcılık, su ürünleri, kanatlı hayvan, bağcılık sektörleri ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Saha araştırmaları 2010'da farklı sektörlerde sürecek.

Tüm bu çalışmalar bir fotoğrafta toplandığında ilimiz açısından önemli faaliyetler yapıldığı ortaya çıkmakta. Krizin etkilerinin 2010'da azalmasını ve ülkemizin yeniden yatırım iklimine kavuşmasını bekliyoruz. Kriz sonrası hazırlıksız yakalanmamak için bugünden bu çalışmaları yaparak ilimizi geleceğe hazırlıyoruz. Bu vesile ile, tüm girişimciler ve üyelerimizin 24 saat hizmetindeyiz.