Elektrikli otomobilde ÖTV yüzde 37 oldu

Elektrikli araçların vergilendirilme 'torba yasaya' girdi. Elektrikli otomobile ÖTV oranı yüzde 37 olarak belirlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'de üretimine başlanan ve önümüzdeki dönemde üretiminde önemli ivme beklenen elektrikli otomobilde vergi oranları belirlendi. Torba yasanın görüşmeleri sırasında kabul edilen önergeyle otomobil sınıfındaki elektrikli araçlara diğer elektrikli araçlara, motor hacmine göre belirlenen farklılaştırma gibi kW (Kilowatt) gücüne göre yüzde 37 ile yüzde 84 arasında vergi getirildi.

Elektrikli araçlar için ÖTV oranları, mevcut taşıt araçlarının motor hacimlerine göre farkılaştırılan ÖTV oranlarıyla uyumlu olarak belirlendi. Ancak düzenlemenin ana rolü, elektrik motorlu araçların böylece genel ÖTV düzenleme sistemi içine girmiş oldu. Bakanlar Kurulu'nun bu oranları sıfıra kadar düşürmeye ve 1 katına kadar yükseltmeye yetkisi oldu.

Hükümet, bu araçları teşvik etmek isterse yetkisini kullanarak ÖTV'yi sıfıra kadar indirebilecek. Torba yasada gece yarısı kabul edilen önerge ile elektrikli araçlardaki vergi belirsizliği giderildi. ÖTV kanununda mevcut araçların vergilendirilmesi motor silindir hacimlerine göre yapılmaktaydı. Elektrikli araçlar motor silindir hacimleri bulunmadığı için yüzde 37'lik vergi diliminden vergilendiriliyordu. Torba yasada kabul edilen önerge ile yalnızca elektrik motorlu olan binek otomobillere 37-84 oranında ÖTV konuldu.

Elektrikli motosikletler de düzenlendi

Kabul edilen önergeyle elektrikli motorsikletler ile taşıma araçlarında da düzenlemeye gidildi. Motor gücü 20 kW'ı geçmeyenler yüzde 22, motor gücü 20 kW'yi geçenler yüzde 37 oranında vergilendirilecek. Ayrıca elektrikli taşıma araçların da kapalı kasa olup iktisap haddi 620 kg altında olanlar yüzde 10, diğerleri yüzde 4 oranında vergilendirilecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir