Elektronik imza kullanıcı sayısı 1.5 milyonu geçti

2005 yılında kullanılmaya başlanan elektronik ve mobil imza kullanıcı sayısı 1,5 milyonu aştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Elektronik yazışmalarda ıslak imza yerine geçen elektronik ve mobil imza kullanıcı sayısı geçen yıla nazaran yüzde 44 artarak 1,5 milyonu geçti. 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, 2005 yılında hayata geçirilen elektronik ve mobil imza uygulamasına ilgi artıyor. Özel şirket ve kamu kurumlarının bir çoğunda uygulanmaya başlanan mobil ve elektronik imza sayesinde, elektronik ortamda gerçekleşen dilekçe ve yazışmalarda ıslak imza dönemi sona erdi. 

Geçtiğimiz yılın ilk 3 ayında 845 bin 505 olan mobil ve elektronik imza kullanıcı sayısı yıl sonunda 1 milyonu aşarak 1 milyon 68 bin 56 oldu. Bu yılın ilk 3 ayında 1 milyon 140 bin 339, ilk 6 ayında ise 1 milyon 400 bin 713'e çıkan kullanıcı sayısı, 9 aylık dönemin sonunda geçen yıla nazaran yüzde 44 artarak 1 milyon 540 bin 950'ye ulaştı. 

Elektronik ve mobil imza nedir? 

Elektronik imza, devlet tarafından yetkilendirilen şirketlerce verilebilen ve elektronik ortamda bulunan bir belgeye eklenerek imzalayanın kim olduğunu belirlemeye yarayan veridir. 5070 Sayılı Kanun uyarınca elektronik imza, ıslak imza ile eşdeğerdedir. Bilgisayarla yapılan işlemlerde kullanılır. 

Mobil İmza ise elektronik imzanın, mobil imza yetkisi verilen GSM operatörlerinin sim kartlarına yüklenmesidir. Herhangi bir işlemin onaylanması için istenen ıslak imza yerine geçer. 

Bu konularda ilginizi çekebilir