Emekliye bankalardan kötü haber

Emeklilere promosyon ödemesi konusunda bankalar olumsuz yanıt verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, emeklilere promosyon ödemesi konusunda bankaların olumsuz görüş belirttiğini ifade ederek, "Benim kişisel tahminim, 13. maaş şeklindeki bir uygulamanın promosyon mahiyetinde gerçekleşmeyeceği. Ama her halükarda bir miktar promosyon ödemesinin yapılması konusunda bankaları zorlayacağız" dedi.
Zararsız, SGK'ya alınacak sözleşmeli personelin atama töreninde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Zararsız, emeklilere promosyon ödemesi yapılması konusundaki sorular üzerine bazı kesimler ve basın yayın organlarınca emeklilerde çok büyük ümitler oluşturulduğunu söyledi. Bu ümitlerin arkasında bir gerçeklik olup olmadığının hiç dikkate alınmadığını ifade eden Zararsız, bu ümitler bir gün gerçekleşmediğinde ise hayal kırıklığının büyük olduğunu belirtti. 
Promosyon ve intibak konusunda basın yayın organlarında yapılan haberlerin de bu şekilde olduğunu dile getiren Zararsız, şöyle konuştu:
"Mesela Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu karar çerçevesinde, oluşturulan büyük ümitler boşa düştü. Üstelik, o iş için mahkemelere gidenler, dava açanlar dilekçe verenler, avukat tutanlar, yığınlarla masrafa katlanan emekli vatandaşlarımız bu masrafları yapmakla kaldılar ve Anayasa Mahkemesi İş Mahkemesi'nin göndermiş olduğu Anayasa'ya aykırılık iddiasını geri gönderdi. Promosyon konusu da maalesef basında bu şekilde istismar edilen bir konu haline getirildi. Promosyon konusu tamamen bankaların kendi rasyonel temelleri içinde yapmış oldukları hesaplara dayalı olarak katlanacakları veya katlanmayacakları bir konu. Bankaların ikinci düzeydeki yöneticileriyle geçen hafta arkadaşlarımız bir toplantı yaptı. Bu konuyu tartıştılar, değerlendirdiler ve bankların tamamı bu konuda bir yükün altına giremeyeceklerini, bilançolarının, gelir giderlerinin, mevduatlarının ve Türkiye'deki faiz oranlarının bu çerçevedeki bir yüke uygun olmayacağını ifade etmişlerdir."
SGK'nın çalıştığı 26 bankanın genel müdürü ile önümüzdeki hafta toplantı yapacağını söyleyen Zararsız, şunları kaydetti: 
"Bu konuda tabii ki biz zorlayıcı olacağız. Çünkü nihayetinde 9 milyon 250 bin civarında emekliye çok az miktarda da olsa bir şeyin verilmesine vesile olmak bizi mutlu eder. Ama olay tamamen bankaların paranın getirisi çerçevesinde yapacakları matematik hesaba dayalı bir konu. Biz elimizdeki tüm imkanları zorlayacağız.  
Benim kişisel tahminim, ama bunu arzu etmiyorum ve tam aksinin gerçekleşmesi için bütün imkanlarımı zorlayacağım, 13. maaş şeklindeki bir uygulamanın promosyon mahiyetinde gerçekleşmeyeceği. Ama her halükarda bir miktar promosyon ödemesinin yapılması konusunda bankaları zorlayacağız."
Bu konularda ilginizi çekebilir