Emrehan Halıcı ve Kamer Genç, CHP'de
Kemal Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkanlığa seçilmesinin ardından ilk kez toplanan CHP Grubunda, 2 bağımsız milletvekiline CHP rozeti takıldı
ANKARA - Ankara Bağımsız Milletvekili Emrehan Halıcı ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, CHP'ye katıldı.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkanlığa seçilmesinin ardından ilk kez toplanan CHP Grubunda, 2 bağımsız milletvekiline CHP rozeti takıldı. Halıcı ve Genç'in rozetlerini Genel Başkan Kılıçdaroğlu taktı.
Halıcı ve Genç'in katılımıyla CHP'nin milletvekili sayısı 99'a yükseldi, bağımsızların sayısı ise 10'a düştü.
TBMM'deki sandalye dağılımında son durum şöyle:
AK Parti 336
CHP 99
MHP 69
BDP 20
Bağımsız 10
DSP 6
DP 1
TP 1
Boş 8
Toplam 550
Kılıçdaroğlu: Hedefimiz Başbakanlık ve CHP'nin iktidarı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kılıçdaroğlu, 22-23 Mayıs tarihinde yapılan 33. Olağan Kurultay'ın ardından gerçekleştirilen ilk grup toplantısında yaptığı konuşmada, kurultayın büyük bir heyecan ve coşku içinde geçtiğini, bu duyguları tüm Türkiye'ye yaymaları gerektiğini söyledi.
CHP'nin güzel bir demokrasi geleneğine sahip dünyanın en köklü ve eski partilerinden biri olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, siyasette insanı odak aldığını, etnik, kimliğe ve inançlara saygıyla yaklaştığını belirtti.
Kılıçdaroğlu, "Onun için kurultayımızda bir demokrasi şöleni gerçekleştirdik ve sağlıklı bir doğum yaptık. Umuyorum bundan sonra hedefimiz Başbakanlık ve CHP'nin iktidarı. Kurultayımızdan sonra AKP'den belli kurmayların ezberlerinin bozulduğunu biliyoruz. Onların daha ezberlerini çok bozacağız. Şimdi benim bürokraside çalıştığım döneme ait dosyalarımı istiyorlarmış, 'acaba bir şey bulabilir miyiz' diye. Dosyayı değil, çocukluğumdan bu yana ne istiyorsanız hepsini getirim. Boğazımızdan haram lokma geçmedi, yetim hakkı yemedik, hırsızlarla mücadele ettik bundan sonra da mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Halka, "halkın iktidarını kurma, halkla birlikte sözü verdiklerini" ifade eden Kılıçdaroğlu, bu sözü mutlaka yerine getireceklerini belirtti.
Kurultay'ın ardından maden ocağı göçüğünün yaşandığı Zonguldak'a gerçekleştirdiği ziyaret hakkında bilgi veren Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki iş kazalarının yüzde 98'inin önlenebilir olduğunu, bu kazaların kaderle ilgisinin bulunmadığını söyledi.
Kılıçdaroğlu, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün madenlerde iş kazaları ve iş güvenliğiyle ilgili sözleşmesinin 1998 yılında Türkiye'de de kabul edilebileceğine yönelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı raporunun olduğunu, ancak aradan geçen süreye karşın hayata geçirilmediğine dikkati çekti. CHP olarak, bu sözleşmenin bir an önce TBMM'ye gelmesini istediklerini aktardı.
Madenlerdeki taşeronlaşmaya da değinen Kılıçdaroğlu, "Maalesef 30 işçimizin hayatını kaybetmesinin temelinde taşeronlaşma var" dedi.
Kılıçdaroğlu, "Devlet eğer eleman istihdam edecekse iş yasası var, iş yasasının gereklerine göre elemanını alır ve istihdam eder. Taşeron aracılığıyla eleman istihdam etme devletin köleleştirme düzeninin bir sonucudur. Ve bu AKP iktidarının bir politikasıdır bu politikayı da şiddetle reddediyoruz" diye konuştu.
Kamuda çalışan taşeron işçi sayısının 2 milyonu aştığını ileri süren Kılıçdaroğlu, bu kişilerin mutlaka sosyal devletin gerektirdiği haklara kavuşturmak gerektiğini söyledi.
Tuzla'da meydana gelen son iş kazası ile burada yaşamını kaybeden işçilerin sayısının da 134 olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "İş kazalarında dünya üçüncüsü, Avrupa'da ise birinciyiz. İş kazalarındaki bu tablo aslında yaşanan dramın bir kader olmadığını, hükümetin gerekli önlemleri aldığı takdirde bu kazaların önemli ölçüde önlenebileceğini de bizim gündemimize getirmiş oluyor" dedi.