En çok birleşme ve satın alma yapılan ikinci ülke Türkiye

Ernst&Young'un raporuna göre Orta ve Güneydoğu Avrupa'da Türkiye 6,5 milyar dolar büyüklük yaratan 130 işlemle yılın ilk yarısında en fazla birleşme ve satın alma yapılan ikinci ülke oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ernst&Young'un Orta ve Güneydoğu Avrupa Birleşme ve Satın Alma Barometre Raporu'nun 2011'in ilk yarı sonuçlarına göre, yapılan işlemlerin tahmini parasal büyüklüğü 28,9 milyar dolar olurken, bu rakam önceki yıla göre yüzde 117'lik artışa denk geldi.

Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Türkiye'nin yer aldığı 10 Orta ve Güneydoğu Avrupa ülkesini kapsayan rapor sonuçlarına göre, Türkiye 6,5 milyar dolar büyüklük yaratan 130 işlemle yılın ilk yarısında en fazla birleşme ve satın alma yapılan ikinci ülke oldu.

Türkiye'de gerçekleşen birleşme ve satın alma işlemlerinde öne çıkanlar, Mey İçki'nin 2 milyar 100 milyon dolara Diageo Plc. tarafından satın alınması ve İtalyan çimento devi Italicementi'nin Türkiye'deki Set Grup Holding ve Afyon Çimento dışında kalan yatırımlarının, 414 milyon dolara, Limak Holding tarafından satın alınmasıydı.

Bölgede yılın ilk yarısında yapılan işlemlerin tahmini parasal büyüklüğü 28,9 milyar dolar olurken, bu rakam önceki yıla göre yüzde 117'lik artışa denk geldi.

10 ülke arasındaki karşılaştırmada ilk sırayı, 163 birleşme ve satın alma işlemiyle Polonya aldı. İşlem tutarı yüksek 2 büyük satın almanın öne çıktığı ülkede, bu işlemlerle, 16,9 milyar dolar büyüklük yaratıldı.

4 ülke dışında tüm ülkelerde 2010'un aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, gerçekleştirilen birleşme ve satın almalarda artış gözlemlenirken, bu 10 ülkede ilk yarıda tamamlanan birleşme ve satın alma işlem sayısı 597 oldu. Bu rakam, tamamlanmış işlemlerde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5'lik artış anlamına geldi. İşlemlerin yüzde 58'lik kısmını yurt içi alımlar oluşturdu.

Türkiye'de enerji sektörü ilk sırada

En fazla işlem gerçekleştirilen sektör 86 işlemle üretim sektörü olurken, değer olarak en yüksek işlemlerin gerçekleştiği sektörler telekom ve bankacılık oldu.

Türkiye'de işlem sayısıyla enerji sektörü ilk sıraya yerleşirken, büyüklük olarak Diageo-Mey İçki işleminin öne çıktığı yiyecek içecek sektörü ilk sırada yer aldı. Türkiye'de son zamanların en hareketli sektörlerinden olan ilaç alanındaki işlemler de hız kesmedi.

Bölge genelinde 100 milyon doların üzerinde gerçekleşen işlemlerde ortalama işlem tutarı, 450 milyon dolar olurken, bu işlemlerin toplam işlem sayısı içerisindeki payı yüzde 5,5 oldu. 100 milyon doların altında gerçekleşen işlemlerdeki ortalama büyüklük 14 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bu konularda ilginizi çekebilir