En fakir semtlerde Türkler var
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
MELBOURNE - Avustralya İstatistik Bürosu;nun açıkladığı, Melbourne kentinin en geri kalmış 10 semtinden 5'inde yoğun bir Türk nüfusu bulunuyor.
Büro'nun açıkladığı listede yer alan, Hume Belediyesi sınırları içerisindeki Dallas, Broadmeadows, Coolaroo, Campbellfield ve Meadow Heights, yaklaşık 4 milyon nüfusa sahip Melbourne şehrinin en geri kalmış 10 semti arasında gösterildi. Birbirine komşu olan semtlerde, binlerce Türk kökenli Avustralyalı yaşıyor. Laverton North'un en geri kalmış ilan edildiği listenin ikinci ve üçüncü sırasında, Avustralyalı Türklerin son 10 yıldır belediye başkanı ve meclis üyesi çıkardığı Hume'ün, Dallas ve Broadmeadows semtleri bulunuyor.
Bölge halkı ve yetkililere göre, Türk toplumunun yoğun yaşadığı semtlerin en geri kalmışlar listesine girmesinin temelinde fabrikaların kapanmış olması var. AA'ya konuşan Hume Belediyesi'nin eski başkanı Adem Atmaca, Melbourne;ın en fakir 10 semtinden 5'inin kendi belediye sınırlarında olmasının üzüntü verici olduğunu söyledi. Halen aynı belediyede meclis üyesi olan Türk kökenli Atmaca, fakirliğin sebeplerini, "bölgedeki fabrikaların kapanması, eğitim seviyesinin düşük olması ve hükümetlerin bölgeye yeteri kadar yatırım yapmamasına" bağladı. Bölgenin kalkınması için Federal ve Eyalet Hükümetlerinin desteğine ihtiyaç olduğunu dile getiren Atmaca, "Avustralya Hükümetinin burayı teşvik bölgesi ilan etmesi gerekiyor ve buraya yatırım çekmesi gerekiyor, eğer bir şirket kurulacaksa Victoria ve Avustralya hükümeti bu şirketi buraya çekmesi gerekiyor" dedi.
Bölgenin yeteri kadar devlet desteği alamadığını ifade eden Hume Belediyesi Başkan Yardımcısı Casey Nunn ise bölgede yaşayan insanların normal hayatlarını devam ettirirken devletin birçok kurumundan destek alamadıklarını, bunun da hayal kırıklığına neden olduğunu söyledi. Nunn, "Normalde devlet belediyelere destek olur ancak bölgeye yeteri kadar destek gelmiyor, dolayısı ile bölge ve bölge insanına olumlu bir yansıma olmuyor" dedi.
"Bölgeye göç, fakirliği tetikliyor"
AA'ya konuşan bölge sakinlerinden Erol Demirkaya, 29 yıldır Broadmeadows'da yaşadığını hatırlatarak, göçün bölge ekonomisini olumsuz etkilediğini savundu. Demirkaya, "Diğer ülkelerden gelen göçmenler bilhassa bizim bulunduğumuz semtlere yerleşiyor, diğer zengin semtlere çok gidip yerleşen yok çünkü kira durumu malum oralarda daha pahalı olduğu için buralar daha çok uygun geliyor onlara, iş derseniz bu yanda olan fabrikalar kapandı, kapanmasından dolayı da şu anda işsizlik olayı burada daha fazla, ondan dolayı da fakir bölge olarak seçiliyor" ifadelerini kullandı.
Dallas'da yaşayan işçi emeklisi Zeki Altuntaş ise göçmenlerin yoğun yaşadığı bölgelere özellikle destek verilmediği iddiasında bulundu.
"Bölgeye fabrika yerine alışveriş merkezi"
Dükkan sahiplerinin çoğunun Türk kökenli olduğu Dallas çarşısının esnaflarından Gazi Şener, bölgeye yapılacak yatırımların yerini alışveriş merkezlerinin aldığını ileri sürdü. Şener, "Eski fabrikaların yerine bir şeyler yapılması lazım her tarafı shopping Center (alışveriş merkezi) ile doldurdular" dedi. Semtlerinde hayatın normal seyrinde ilerlediğini belirten Şener, "Sadece sorun devletin bu tarafa yatırım yapmaması, eğer kıyaslayacak olursak bu bölge ve diğer bölgelerin arasında bayağı fark var" dedi.
"Gençler işsiz"
Bölge kalkınmasının yatırım ile mümkün olacağına inanan Canan Hüseyin, gençlerin iş bulmakta zorlandıklarını belirtti. Özellikle gençlere yönelik iş sahaları açılması gerektiğini kaydeden Hüseyin, "Gençlerin artık bir ideali yok, ideali olmadığı için de hiçbir şey yapamıyorlar dolayısı ile okumayan veya okuduktan sonra iş bulamayan gençlerimiz var, iş sahası çok önemli" dedi.
Türkler bölgede yaşamaktan memnun
Öte yandan yaşadıkları semtler, kentin en geri kalmışları ilan edilmesine rağmen Avustralyalı Türkler bölgede yaşamaktan memnun olduklarını açıkladı. Dallas esnafı Gazi Şener, "Toplumumuzun buluştuğu mekanlar, gerek alış merkezleri gerekse toplum merkezleri hep bir arada ondan mutluyuz orada sorun yok" dedi. Erol Demirkaya da, "Mutlu olmazsa burada kimse durmaz, mutluyuz ki buradayız, kendi şahsıma 29 senedir buradayım 19 yaşında geldim mutluyuz" şeklinde konuştu.
Avustralya genelinde Türklerin en yoğun yaşadığı semtler 167 bin nüfuslu Hume Belediyesi sınırları içerisinde bulunuyor. Resmi rakamlara göre yüzde 8,1;lik kesimi oluşturan Türkler etnik gruplar arasında ilk sırada geliyor. Türkleri sırası ile Araplar ve İtalyanlar izliyor. Resmi olmayan rakamlara göre ise bölgedeki Türk nüfusun oranı yüzde 13'ü buluyor. Avustralya'da her 5 yılda bir yapılan nüfus sayımında, kişinin etnik kimliği ancak "Evde hangi dili konuşuyorsunuz?" sorusuna verilen cevap ile belirlenebiliyor. Yetkililer, özellikle yeni neslin evde İngilizce konuşması sebebi ile nüfus sayımında ortaya çıkan resmi rakamların yanıltıcı olabileceği görüşünü savunuyor.