ENER'in önerileri 'ortak akıl'la gerçekleştirilebilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERZURUM'DAN / Ela KARASU

Erzurum'un ilk ve tek düşünce ve strateji kuruluşu olan ENER, kent için proje önerilerini açıklamaya devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Erzurum'a "Hafif Raylı Sistem" ve "Doğu Anadolu Bilişim Vadisi" projelerini kamuoyuna açıklarken, ardından sadece Erzurum'u değil tüm Doğu ve Güneydoğu'nun ilgi odağı olacak "Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi" ile ortaya çıkmıştı. Proje kapsamında Türkiye'nin uygulayacağı  "Hayvancılıkta Devrimsel Dönüşüm Projesi"nin Doğu Anadolu Bölgesi eksenli ve Erzurum merkezli olması gerektiğini savunmuştu. Gerekçe olarak da Erzurum'un gerekli altyapıya sahipliği, daha ileri standartlara ulaşma yolunda kararlılığını göstermişti.

Geçtiğimiz hafta sonu da 'ortak amaç' çağrısında bulunan ENER, kentin kanaat önderlerini, sivil toplum kuruluşlarını birlikte harekete davet ederek istişare ruhuyla toplumun kazanacağı görüşünü savundu. ENER  Başkanı Vahdet Nafız Aksu da, Erzurum'un sahip olduğu entelektüel sermayenin gerçekleştirilecek atılımların lokomotif gücü olacağı görüşünde.

Şimdi ENER'in Erzurum'un iktisadi ve sosyal kalkınması için kamuoyuyla paylaştığı önem taşıyan bazı projelerinden bahsedelim. Erzurum ve bölgenin, hayvancılık bakımından 'ekonomik-genetik bir yeteneğe' sahip oluşuyla, bu alanda yapılacak isabetli yatırımların kısa sürede sonuçlanacağı yadsınamaz. 'Erzurum'u Ortadoğu ve Avrasya'nın Hayvancılık Merkezi' yapmaya yönelik 'Hayvancılıkta Büyük Atılım' projesi en çok ENER'in üstünde odaklandığı çalışma. Yüksek teknolojiye dayalı hayvancılık sanayinin kurulabilmesinin ilk adımını da Hayvancılık OSB'nin kurulmasıyla mümkün olacağı belirtiliyor. Hayata geçirilmek için olması gereken 3 evrenin birincisi Hayvancılık OSB'nin kurulma kararının 2011 yılı içinde verilmesi; bölgenin 3 yıl içinde hizmete girmesi. İkinci olarak, bölgenin Ata Teknokent ile ortak çalışma koşullarının kuruluş aşamasında planlanması ve tesisleşmenin bu çerçevede yapılması. Sonuncusu da  üreticinin kooperatifleşme ve şirketleşmesinin hızlandırılması. Yine; teknolojik sıçrama yapılması gerekçesiyle Doğu Anadolu Bilişim Vadisi projesinin Erzurum merkezli 'ileri teknoloji bölgesi' yapma ustalık dönemi hedefleri arasında mutlaka yer alması gereken gerçek.

Hafif Raylı Sistem projesi de çağdaş şehirciliğin gereği olan toplu taşımanın olmazsa olmazı. Bu saydığım projelere ilave olarak, kentin ortak hizmet enerjisinin yeni kurulma aşamasında olan Erzurum Teknik Üniversitesi'ni de sarıp kuşatması gerekliliği.

Bütün bu sıraladığım ENER'in sunduğu projeler 'ortak akıl', 'ortak emek'le vücut bulacak yatırımlar olarak değerlendirilebilir. İsabetli yatırımlar kalkınmada öncü rol üstlenip sonuca taşıyacaktır. Kentin gerek iktisadi kalkınması gerekse sosyal kalkınması için yeni bir sinerji yaratmada 'ortak amaç' stratejisiyle büyük ivme kazandıracak. Ne diyelim, bu öneriler inşallah dikkate alınıp, geliştirilerek hayata geçirilir.