Enerji lojistiğinde büyüyecek TLS, 2014'te halka açılacak

Hedeflerini DÜNYA'ya anlatan TLS Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ Hacıalioğlu, Türkiye'de enerji sektörünün giderek büyüdüğünü ve enerji lojistiğinin buna paralel olarak gelişme göstereceğini belirterek bu alanda büyüyeceklerini kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet FİLOĞLU

İSTANBUL - Türkiye'de enerji lojistiğinin gelişeceğini ifade eden TLS Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ Hacıalioğlu, bu alana stratejik baktıklarını söyledi. Hacıalioğlu, "Enerjiye gözümüzü diktik. Yakından takip ediyoruz ve bu alanda büyümek istiyoruz" diye konuştu. Hacıalioğlu, 2011 yılını 170 milyon TL ciro ile kapatmayı planladıklarını ve TLS'yi 2014'te halka arz etmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Türkiye'de enerji sektörünün giderek büyüdüğünü ve enerji lojistiğinin buna paralel olarak gelişme göstereceğini ifade eden Hacıalioğlu, enerji lojistiğine stratejik baktıklarını söyledi.

TLS Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ Hacıalioğlu, hedeflerini ve beklentilerini DÜNYA'ya açıkladı.

Türkiye'de enerji lojistiğinde en önemli payı akaryakıt taşımacılığının aldığını anlatan Hacıalioğlu, bu alanda bayilerin payının büyüklüğüne işaret etti. Bayilerin birkaç araçla bulundukları bölgede akaryakıt nakliyesi yaptığını ifade eden Hacıalioğlu bu şekilde ölçek ekonomisi yaratılamadığı için maliyetlerin yüksek olduğunu belirtti. Bunun yanında bayilerin çevre güvenliği konusundaki yeni koşulları sağlamasının oldukça zor olduğunu aktaran Hacıalioğlu, "Akaryakıt taşıyan tankerlerin ADR sisteminde olması gerekiyor. Yoksa çok büyük güvenlik riski oluşturuyorlar. Ancak yerel firmalar bunu karşılayamıyor" dedi.

Aygaz ve Shell'le anlaşma sağladık

Enerji taşımacılığına ağırlık verme stratejisi kapsamında bu yıl içinde Aygaz ve Shell ile anlaştıklarını bildiren Hacıalioğlu, Aygaz için doğalgaz, Shell için ise LPG taşıdıklarını anlattı. Bu işlerin kalifikasyonu ve dolayısıyla katma değeri yüksek olduğunu söyleyen Hacıalioğlu, "Enerjiye gözümüzü diktik. Yakından takip ediyoruz ve bu alanda büyümek istiyoruz" diye konuştu.

Oto taşıma konusunda da ciddi bir yol kat ettiklerini kaydeden Hacıalioğlu, "Orada bizim için en büyük hedef Toyota'ydı. Çünkü Toyota'nın çalışma prensiplerini içselleştirmek bizim için çok önemliydi. Bize çok şey kattı" dedi. Yapı kimyasalları taşımacılığı hizmetini de sunduklarını aktaran Hacıalioğlu, bu özel işler için piyasadan kiralaması mümkün olmayan 100 araçlık bir filo kurulduğunu açıkladı.

Depolamanın payı iki kat artacak

TLS Lojistik'in depolama alanında olması gereken noktada bulunmadığını belirten Hacıalioğlu, büyüme planlarında depolamaya ayrı bir önem verdiklerini söyledi. Bununla ilgili yatırımlara başladıklarını anlatan Hacıalioğlu, Tuzla'da Sabancı Üniversitesi'nin karşısına 12 milyon euroluk yatırımla 25 bin metrekarelik bir depo kuracaklarını belirtti. Şu anda toplam gelirlerinin ancak yüzde 11'inin depolamadan geldiğini anlatan Hacıalioğlu, 2014'te bunu yüzde 20'ye çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Toplam metrekareyi de 90 binden 200 bine çıkarmak istediklerini belirten Hacıalioğlu, Tuzla'da kurulacak depo dışında, yeni depo alanlarını kiralama yöntemiyle açacaklarını söyledi. Hacıalioğlu, depolamada en çok ilgilendikleri alanın ise yapı kimyasalları olduğunu, yatırımlarını bu alana yoğunlaştıracaklarını ifade etti.

2014'te halka arz planlanıyor

TLS Lojistik'in 2010'da oldukça iyi bir yıl geçirdiğini, 2011'de de işlerin iyi gittiğini belirten Hacıalioğlu, "İlk 6 aylık veriler geçen seneye göre çok daha iyi. Bu dönemde yüzde 26 gibi bir büyüme var. Sene sonunda ciromuz 165-170 milyon lirayı bulacak" dedi. Şirketin uzun vadeli stratejik planlar yaptığını, ancak piyasalarda yaşanan olağanüstü durumlar dolayısıyla planlara her zaman sadık kalınamadığını anlatan Hacıalioğlu, son yaşanan krizi anlamaya çalıştıklarını ifade etti. TLS'nin 2015'de yurtiçinde 300 milyon TL ve yurtdışında ise 100 milyon TL'lik olmak üzere toplam 400 milyon TL'lik ciroya ulaşmayı planladığını söyledi.

2014'te şirketlerini halka arz etmeyi planladıklarını açıklayan Hacıalioğlu, "Yabancı fonlar bize ortak olmak için teklif getirdi. Ancak gündemimizde halka arz var. Hazırlıklara başladık. 2014'te piyasa koşullarına göre şirketi halka arz etmeyi planlıyoruz" dedi.

TLS'nin çevreye duyarlı kurumsal politikaları benimsediğini vurgulayan Hacıalioğlu, şirket olarak doğaya bıraktıkları karbon ayak izini ölçümlediklerini ve bu karbon miktarı kadar ağaç diktiklerini kaydetti.

TLS Global ile uluslararası taşımacılığa adım attı

2000 yılında Tırsan Lojistik olarak Çetin Nuhoğlu ortaklığıyla kurulan şirket geçen yıl ismini TLS Lojistik olarak değiştirdi. Bu tarihten itibaren Çetin Nuhoğlu'ndan hisseleri devralan Hacıalioğlu, yeni yatırımlara başladı. Mart 2011'de TLS Global'i kurarak, uluslararası taşımacılık alanına adım atan şirket, ilk yurtdışı ofisini Çin'de açtı. 2012 Mart'a kadar yurtdışında 5 ofis daha açacak olan TLS, bu ofislerde ağırlıklı olarak ticaret devleri arasındaki nakliye işlerini yürütecek.

Çin'de Shenzhen ve Şangay, Hong Kong, Abu Dabi, Los Angeles ve New York'ta ofisler açacak olan TLS bu ofisler için ilk aşamada 4 milyon toplamda ise 10 milyon euro yatırım yapacak. 70 kişinin çalışacağı ofislerden ağırlıklı olarak bu ülkeler arasında taşıma yapılması planlanıyor. Altuğ Hacıalioğlu, Türkiye'nin ticaret devleri Çin, ABD ve Hong Kong gibi ülkelerle ticaretinin onlar için çok düşük rakamlar olduğunu aktararak, "Onlara Türkiye ile iş yapalım deyince ilgilenmiyorlar. O ülkelerde iş yapmak için 3. ülkelerle çalışmak lazım" diye konuştu. TLS Global'in 2014 ciro hedefi ise 50 milyon euro.

Lojistikte konsolidasyon fırtınası başlayacak

Lojistik şirketlerinde kârlılığın hızla düştüğünü belirterek, bunun sektörde konsolidasyon sürecini başlatacağını belirten Altuğ Hacıalioğlu, lojistik şirketlerinin ölçek ekonomisi yaratmadan önümüzdeki dönemde yaşanacak düşük kârlılık dönemini atlatamayacağını ifade etti. Bu dönemde yeni yatırımların dışında işletme maliyetlerinin bile karşılanmasının zorlanacağını dile getiren Hacıalioğlu "Çarkı döndürmek giderek zorlaşacak" diye konuştu. Sektörde küçük şirketlerin birleşmesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Hacıalioğlu, şöyle devam etti: "Birleşen şirketler maliyetlerini azaltarak, diğerlerinden ayrışacak. Bu durum tüm sektöre yayılacak bir hareketin ilk adımını oluşturacak."

2023'te 1 trilyon doların üzerinde belirlenen dış ticaret hedefini yakalayabilmek için liman, tren yolu ve gümrük kapılarında iyileştirmelerin gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Hacıalioğlu, lojistik köylerin kurulmasına öncelik verilmesi gerektiğini belirterek, "Stratejik planda lojistik köylerin kurulması var. Ancak bu hedefin altyapısının nasıl kurulacağını da belirlememiz gerekiyor. Hedefi tutturabilmek için en geç 1-2 yıl içinde somut adımlar atılmalı" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir