Enerji üretimi ve kazalar
ADANA'DAN / Recep ŞENYURT
[email protected]
Genel anlamıyla enerji, bir cisim ya da sistemin iş yapabilme yeteneği, "yaratılan güç" anlamındadır. Ülkemizin iş yapabilme yeteneğini geliştirebilmenin ana girdilerinden olan enerji konusunda bugüne kadar maalesef yeterli çaba ortaya konamamıştı. Son yıllarda enerji üretimi alanında yerli kaynakları harekete geçirmek için oldukça önemli adımlar atılmasına rağmen, 2011 yılı sonunda geldiğimiz nokta 77 milyar dolar cari açık ve bunun en büyük nedeni de 54 milyar dolar enerji ithalatı faturasıdır.
Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak; kendi enerjimizi kendi kaynaklarımızdan karşılayabilmemizden geçmekte. Adana'da değişik yakıt kaynaklarına dayalı lisans almış onlarca santral bulunmakta. Bu santrallerden önemli bir kısmı da hidroelektrik santralleridir (HES). Bu HES'lerden bazıları üretime geçmiş bazıları ise inşaat aşamasında. Bir süre önce Kozan ilçesinde yapımı devam etmekte olan Gökdere Köprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali sahasında bir kaza meydana geldi. Öncelikle kazada yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.
Bazı kesimler, bu kazayı ve yaşanan can ve mal kayıplarını öne sürüp daha soruşturma süreci yeni başlamış olmasına rağmen her zaman olduğu üzere HES inşaatlarından vazgeçilmesini isteyerek gösteriler düzenlemeye başladılar. Kaza olmasını hiç kimse istemez ve bu tip kazalardan en fazla zararı da lisans sahibi ve inşaatı yapan firma görür. Bu olayın nedenleri ve dile getirilen değişik iddialar, soruşturmalar sonucu ortaya çıkacak. İnsan hayatını tehlikeye atan durumlarla karşılaşmamak için tedbir alınarak önlenebilecek felaketler konusunda ihmal var ise gerekli cezalar mahkemeler tarafından verilecektir.
Nehirlerin üzerinde her pahasına olursa olsun baraj ve santral inşaa edilsin demek ne kadar yanlış ise Baraj ve Santral inşaatı yapılmasın demekte o kadar yanlıştır. İnsanı ve doğayı koruyacak gerekli tedbirleri alarak, bu kaynaklarımızdan azami ölçüde istifade etmek zorundayız. Çünkü yapılan bu barajlar ve santraller ülkemizin kıt kaynaklarının değerlendirilerek, kaynaklarımızın ithalat için harcanması yerine başka alanlarda yeni yatırımların yapılabilmesinin önünü açacaktır.
Ülkemizin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmasını istiyorsak enerji konusunda yerli kömür ve hidrolik kaynak potansiyelimizi tamamen kullanabilmek, yenilenebilir kaynaklardan azami ölçüde istifade etmek, nükleer enerjiyi en kısa sürede elektrik üretim kompozisyonuna dâhil etmek ve enerji verimliliğinde gelişmiş ülkelerin seviyesini yakalamak zorundayız. Bunları yapamaz ve enerji ithalatına milyarlarca dolar harcamaya devam edersek, değil ilk on ekonomiden biri olmak bu günlerimizi dahi arar duruma gelebiliriz.
Karnıyarık Geçidi
27 Şubat tarihinde yayımlanan yazım üzerine Karayolları bir açıklama yazısı gönderdi. Açıklamada özetle; Karayolları'nın buradaki trafik sıkışıklığını rahatlatmak amacıyla bir proje çalışması yaptığı ve bunu da 23 Kasım 2009 tarihinde tamamladığı, ancak Adana Büyükşehir ile Seyhan İlçe belediyelerinin talepleri doğrultusunda revize projeler hazırlandığı, bu projelerin de belediyeler ve sivil toplum kuruluşları ile koordineli bir şekilde yürütüldüğü vurgulanmakta. Geçidin üzerinin kapatılmasının kot farklarından dolayı trafiği rahatlatmayacağı, ek sıkışıklığa ve maliyete neden olacağı belirtilmekte. Adana Büyükşehir Belediyesi'nin maliyeti kendine ait olmak üzere trafiği rahatlatmak için Atilla Altıkat Köprüsü'nün yıkılarak mevcut alt geçidin uzatılması talebinde bulunduğu, bunun bir protokole bağlandığı ancak Büyükşehir Belediyesi'nin Atilla Altıkat Köprüsü'nü yıkmasına rağmen mevcut alt geçidi uzatma yönünde bir çalışma yapılmadığı vurgulanarak, Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğuna atıfta bulunulmakta...