Enerjide yıllık 4-5 milyar dolar yatırım gerekiyor

Bakanı Yıldız, Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılayabilmek için yılda 4-5 milyar dolar yatırım yapması gerektiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılayabilmek için yılda 4-5 milyar dolar yatırım yapması gerektiğini belirtti.

Yıldız, Akdeniz İhracatçılar Birliği'nin düzenlediği iftar programında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin büyüme kararlılığında olduğunu ve büyüme için ise enerjiye ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Son 7-8 yılda bu anlamda önemli gelişmeler yaşandığını dile getiren Yıldız, şunları söyledi:

"Biz göreve geldiğimizde Türkiye dünyanın 26. büyük ülkesiydi. Şimdi 17. büyük ekonomisi haline geldi. Dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına girme hedefine ilerlemek için enerji ihtiyacımızı karşılamamız gerekiyor. Enerji ihtiyacımızı karşılayabilmek için yılda 4-5 milyar dolar yatırım yapmamız lazım. Özellikle yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor. Gayri safi mili hasılamızı artırırken, bunun için gerekli olan enerji harcamasını azaltmamız lazım. Bir taraftan enerji üretirken, diğer taraftan enerji israfını önlemek için gayret göstereceğiz. Bazı sivil toplum kuruluşları, bazı enerji türlerine karşı çıkıyor. Öncelikle onların bir araya gelerek ortak bir karar almaların bekliyoruz. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu enerjiyi biz özel sektör ile birlikte karşılayacağız. Bunun için yapılacak her türlü çalışmaya da destek vereceğiz."

AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş da ekonominin daraldığı dönemlerde ilk olarak enerji tasarrufunun akla geldiğini, ancak tasarruf yapılması için üretimin durdurulmasının ülkeye zarar vereceğini kaydetti.

Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Erkan Gürkan da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının enerji tasarrufu sağlanması için yürüttüğü ENVER Projesi hakkında bilgi verdi.

Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş ise Enerji Verimliliği Meclisi ve Enerji Verimliliği Derneği tarafından hazırlanan "Yeşil Ekonomiye Geçiş" konulu "Türkiye Enerji ve Enerji Verimliliği" raporunun Kayseri'de kamuoyuna açıklanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.