EPDK'dan ilerleme raporu sunmayana inceleme

Taahhüt ettiği yatırım programını gerçekleştirmeyen şirketlerin lisansları iptal edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik üretim faaliyeti göstermek üzere lisansı alınan 142 adet hidroelektrik santral (HES) projesine ilişkin Kuruma ilerleme raporu sunmayan şirketler hakkında inceleme başlattı.

Edinilen bilgiye göre Kurulun geçen hafta aldığı karar çerçevesinde, EPDK'ya lisanslı projeleri hakkında ilerleme raporu sunmayan şirketlerden 15 gün içerisinde yazılı savunmalarını vermeleri ve raporlarını sunmaları istendi.

Kararı tüm şirketlere yazıyla ileten EPDK, ilerleme raporu vermemekte ısrar eden şirketler hakkında idari para cezası uygulayacak. Taahhüt ettiği yatırım programını gerçekleştirmeyen şirketlerin lisansları da iptal edilecek. Kurul, hidroelektrik santralları ile ilgili başlattığı inceleme sürecini rüzgar ve termik santrallarla devam ettirecek.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, amaçlarının "lisans aldığı halde bunu istismar edenlere, yatırımını değil ticaretini yapanlara" engel olmak olduğunu söyledi.

Bu kapsamda son birkaç ayda 17 adet şirketin hidroelektrik ve rüzgar lisansını iptal ettiklerini belirten Köktaş, şunları kaydetti.

"Ülkemizin bilhassa yenilenebilir enerji kaynaklarının yatırıma dönüşmesini çok önemsiyoruz. Üretim lisansı alan şirketler tesisleri tamamlanana kadar her yıl Ocak, Mayıs ve Eylül ayları içerisinde Kuruma gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında ilerleme raporu sunmakla yükümlüler. Ancak bunu yapmayan şirketler var. Savunmalarını vermelerini istedik. Lisansların doğru ellerde yatırıma dönüşmesi için kapsamlı bir inceleme yapıyoruz.

Lisansın ticareti değil yatırımı yapılacak. Böylece bu yıl özel sektör yatırım gerçekleşmelerinde sağlanan başarıyı gelecek yıllara da yayacağız"

Tamamlanan özel sektör elektrik üretim yatırımları açısından 2009 yılının çok başarılı geçtiğine işaret eden Köktaş, bu yıl Ekim ayı sonu itibariyle toplam kurulu gücü 2546 megavat olan 88 proje kabulünün yapılarak devreye girdiğini bildirdi.

Bunun son 7 yılın en yüksek rakamı ve son üç yılda gerçekleşen tüm özel sektör elektrik üretim yatırımlarının toplamından bile fazla olduğuna dikkati çeken Köktaş, bu tabloyu istikrarlı kılmak, sonraki yıllara da yaymak için lisansın gücünü daha da arttırdıklarını vurguladı.

Elektrik enerjisi üretimine yönelik artan ilgiye koşut olarak, yatırımlar için ihtiyaç duyulan finansman kaynaklarının sağlanması için bazı düzenlemeler yaptıklarını anlatan Köktaş, örneğin Kurul onayı gerektiren temlik, hisse rehni gibi işlemleri Kurul onayı kapsamından çıkarttıklarını hatırlattı.

Şirketlerden kaynaklanmayan, makul, rasyonel gerekçeleri olan gecikmelerde ek süreler verebildiklerine işaret eden Köktaş, "Şirketlere her türlü kolaylığı getiren düzenlemeleri yaptık, yapıyoruz. Bunun meyvelerini de yatırım gerçekleşmeleri ile alıyoruz. Ancak buna rağmen bazı özel şirketlerin de lisans alıp bunları istismar etmesine izin vermeyeceğiz. Onlara gerekli yaptırımları uygulayacağız" diye konuştu.