Erdoğan, 'Kafkasya Platformu' için Azerbaycan'a gitti

Erdoğan, Bakü'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evinde basın toplantısı düzenledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bölgedeki son gelişmeleri değerlendirmek üzere Bakü'ye gitti.

Başbakan Erdoğan, Bakü'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evinde basın toplantısı düzenledi.

"Dost ve kardeş" Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bölgede son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendireceklerini belirten Erdoğan, görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra ağırlıklı olarak son dönemde Güney Osetya'da yaşanan gelişmeler ve son durumun ele alınacağını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye olarak "bölgeye yönelik bir çıkış, bir çözüm platformu" olan Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nu Azerbaycan ile görüşecekleri ifade ederek, şunları söyledi:

"Bildiğiniz üzere Gürcistan'daki son durum, Kafkasya'da barış, güvenlik ve istikrarın acil tesis edilmesi ihtiyacını bir kez daha teyit etmiştir. Bölgede kalıcı barış ve istikrarın tesis edilmesinde bizim de ülke olarak hayati çıkarlarımız bulunmaktadır. Bölgenin ortak yararına katkı sağlayacak bir mekanizmanın hayata geçirilmesinin önem taşıdığına inanıyorum."

"Platformla ilgili bir an önce altyapı oluşturacağız"

Moskova ve Tiflis ziyaretlerine de değinen Erdoğan, taraflara Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nun, sürdürülebilir barış, güvenlik ve istikrarı tam anlamıyla tesis edebilecek bir platform olduğu düşüncelerini aktardığını söyledi. Erdoğan, gerek Rusya Federasyonu gerekse Gürcistan'ın böyle bir platform içinde yer alabileceklerini söylediklerini anlattı.

Başbakan Erdoğan, Aliyev ile gündem konularının yanı sıra özellikle platform ile ilgili görüş alışverişini sürdüreceğini belirtti. Acil olarak ele aldıkları ve 5 ülkeyi kapsayan bu platformla ilgili bir an önce altyapıyı, çatıyı oluşturmanın gayreti içinde olacaklarını kaydeden Erdoğan, "Bölge için hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum" dedi.

"Ermenistan'la da görüşülecek"

Başbakan Erdoğan, bir soru üzerine Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu ile ilgili Ermenistan'la da görüşeceklerini belirterek, bu hafta içerisinde Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı ile görüşeceğini, bunun ardından Ermenistan'a yapılacak ziyaretin şeklinin belli olacağını söyledi.

Bir gazetecinin "İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın ziyaretinde enerji konusunda bir anlaşmaya varılamadı. Türkiye'nin enerji politikası önümüzdeki süreçte nasıl yürütülecek?" sorusu üzerine Erdoğan, İran ile enerji konusunda mevcut anlaşmalar bulunduğunu belirterek, şu anda da daha değişik adımlar atmanın çalışmasını yaptıklarını bildirdi.

Doğalgaz nakil hatlarının kullanılması ile ilgili çalışmaların karar altına alındığını ve yatırımların başladığını anlatan Erdoğan, aynı şekilde elektrik enerjisine yönelik çalışmaların da başlatıldığını, bunun karşılıklı anlaşmalarının da yapıldığını söyledi.

Erdoğan, çevrim santrallerinin kurulmasına yönelik adımların da bakanlıklar arasında görüşüldüğünü ve karar alındığını ifade ederek, "Yani doğalgazla ilgili başlatılmış olan süreç de elektrik enerjisine yönelik süreç de devam ediyor" dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye ile İran arasında kış mevsiminde zaman zaman meydana gelen sıkıntıları gidermek için Türkiye'ye güneyden doğalgaz naklini öngören çalışmaların da başladığını kaydetti.