Erdoğan, 'Vizyon Belgesi'ni açıkladı

Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Erdoğan, vizyon belgesini açıkladı. Erdoğan, “Yeni Türkiye Yolunda” isimli belgede, demokratik yönetim, refah toplumu ve öncü Türkiye başlığı bulunduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı Türkiye Vizyon Belgesi"ni Haliç Kongre Merkezi'nde açıkladı.

Erdoğan'ın Haliç Kongre Merkezi'nde açıkladığı "Cumhurbaşkanlığı Türkiye Vizyon Belgesi"nde, "Demokratik Yönetim", "Refah Toplumu" ve "Öncü Ülke" olmak üzere üç bölüm bulunuyor.

"Önce millet, sonra devlet"

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde yaptığı konuşmada halkın, Cumhuriyet tarihi boyunca dünyadaki gelişmelere ve değişimlere paralel olarak Türkiye'de değişim istediğini ifade etti.

Dünyada demokrasi güç kazanırken, özgürlükler yaygınlaşırken, devletin topluma müdahalesi azalırken, milletin de bunu kendi ülkesinde, kendi topraklarında görmek istediğini anlatan Erdoğan, şunları söyledi: 

"Biz gelmeden önce hakim olan şuydu: 'Önce devlet, sonra millet.' Biz geldik, bunu tersine çevirdik: 'Önce millet, sonra devlet'. Halkın arzu ve talep ettiği bu değişim, istisnai bazı zamanlar dışında bizden önce maalesef hiçbir zaman karşılanmadı. Halkın değişim isteği reddedildi, halkın değişim isteği görmezden gelindi. Demokrasi isteyenler, özgürlük isteyenler, hak isteyenler, kimi zaman kanlı şekilde, kimi zaman işkenceyle kimi zaman zorbalıkla yasaklarla baskıyla sindirildi. 2000'li yıllara geldiğimizde artık değişim isteği ertelenemez, ötelenemez, inkar edilemez bir hale gelmişti. Toplumun değişim arzusu artık devleti ve siyaseti zorlamaya başlamıştı. İşte AK Parti, 2001'de toplumun bu büyük değişim arzusunun bir tezahürü olarak ortaya çıktı."

"Herkes için ileri demokrasi"

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan, daha en başından itibaren kendisini koruma altına alan devletin 77 milyona baskı üreteceğini söylediklerini anımsatarak, milletini kendisine tehdit olarak gören devletin, milletini parçalara ayıracağını söyledi.

"Milletin değişim ve hak taleplerine sessiz kalan, bunları reddeden, inkar eden bir devlet, milleti için sadece zarar üretir. İşte bunu söyledik ve ülkemiz kadar, siyaset kadar, devleti değiştirmenin mücadelesini verdik. Dünün mağdurlarıyken bugünün mağrurları olmadık" diyen Erdoğan, dünün mağdurları olarak bugün de 77 milyonun mağduriyetini gidermek için mücadele ettiklerini kaydetti.

Erdoğan, herkes için demokrasi, ileri demokrasi, özgürlük istediklerini, bu nedenle 12 yıl boyunca her alanda büyük reformlar gerçekleştirdiklerini, her türlü vesayetin karşısında dimdik durduklarını, tüm darbe girişimlerine, komplolara, tuzaklara milletin adına itiraz ettiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Pensilvanya'dan idare edilen çeteye 'eyvallah' demedik"

"Her türlü çeteyle mücadele ettik. Her türlü mafyayla mücadele ettik. Devletin etrafına kümelenmiş, milleti tehdit eden çeteleri hamdolsun temizledik. Akşam, sabah hükümet yıkan, hükümet kuran bu ülkede mafya şebekeleri vardı. Çeteler vardı. Bunlardan ülkemizi arındırdık. 'Artık millet sandıkta hükümetini kuracak dedik' ve bu adımı böyle attık. Darbe girişimleri yapan çeteleri temizledik. Sokakta insanların ensesine bir kurşun sıkarak, karanlıkta kaybolan çetelerle mücadelemiz oldu ve büyük ölçüde bunları da temizledik. Devletin koridorlarına sirayet etmiş, devleti değişime karşı koruyan çeteleri temizledik. Kürt ile Türkü birbirine düşürmeye çalışan, Alevi ile Sünni arasında nifak çıkarmaya çalışan, azınlıklara zulmeden çeteleri temizledik. Türkiye'nin en iyi zamanlarında, Türkiye'nin değişim gücünü yakaladığı zamanlarda gençleri sokağa döken, sokakları şiddete, ülkeyi istikrarsızlığa mahkum etmek isteyen çeteleri hamdolsun temizledik. Her darbeye övgüler düzen, hoşgörü görüntüsüyle büyüyen, hizmet, eğitim gibi değerleri istismar eden, devletin en kritik noktalarını işgal edip devletine ve milletine ihanet bayrağı açan çetelere de göz yummadık. Bütün çetelerin temizlendiği bir anda Pensilvanya'dan idare edilen, Türkiye'yi yeni bir vesayete mahkum etmek isteyen, Türkiye'yi eski Türkiye'ye döndürmeye çalışan çeteye de eyvallah demedik."

"Türkiye 10 yılda bir darbe olan bir ülkeydi"

Erdoğan, yapacakları çok şey olduğunu, Türkiye'nin tüm sorunlarını çözüme kavuşturmuş bulunmadıklarını belirterek, "Eğer milletin değişim talepleri daha önce görülebilseydi bugün çok farklı bir Türkiye'de yaşıyor olacaktık. Devlet 1940'lardan itibaren değişebilseydi bugün çok farklı bir Türkiye'de yaşıyor olacaktık. Darbeler, komplolar, çeteler, milletin değişim arzusunun önünde engel olmasaydı bugün farklı bir yerde olacaktık" dedi.

Türkiye'nin 10 yılda bir darbelerin yaşandığı bir ülke olduğunu, bunun bedelinin de çok ağır ödendiğini vurgulayan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Düşünebiliyor musunuz, iktidarımıza kadar 16 ayda bir seçim yaşanan bir ülkeydik. Böyle bir ülkede istikrar olur mu? Böyle bir ülkede güven olur mu? Yine samimiyetle ifade etmek isterim ki, 12 yıl boyunca önümüze engeller çıkmamış olsaydı, tehditler olmasaydı, eski Türkiye'nin aktörleri direnmeseydi, bugün çok farklı bir yerde olabilirdik. Yine de yılmadık. Yine de umudumuzu kaybetmedik. Bakın bizzat ben defalarca ölüm tehditleri aldım. Çok somut suikast girişimleri son anda önlendi. 1994'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için sahada seçim çalışmaları yaparken tehditler aldık. Samandıra'da bir arkadaşımız bombalı saldırıda şehit edildi. Pınarhisar Cezaevi'ne gönderilmem, beni denklemin dışına itmeye yönelik bir şeydi. Hatırlayın o zaman medya başlıklarını. 'Artık muhtar bile olamaz'. 'Artık siyaset hayatı bitti'. Cezaevinde de tehditler aldım. Bakın şimdi de ne diyorlar? 'Aday olamaz'. Kim diyor bunu? Muhalefet. 'Çekilmesi lazım'. Bu ülkede anayasa varsa, bu ülkede yasalar varsa kimin ne zaman, nasıl aday olacağı orada yazıyor zaten. Açın şu anayasayı bir okuyun. Yasaları bir okun. Kendileri yarışa giremediği gibi ısmarlama adaylarla görüyorsunuz yarışa giriyorlar. Bunun durumu bu."

"Sandığa giden yolu biz her zaman açık tuttuk"

 Bakanları, genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve aileleriyle o süreçte de dik durduklarını dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"17 Aralık, 25 Aralık darbe girişimleri başarılı olsaydı şu anda Yassıada benzeri mahkemelerde yargılanıyor olacaktık. Bunun tüm belgelerini, bu komplonun tüm detaylarını ele geçirdik. Bir kısımını açıkladım ama diğerlerini de inşallah milletimizle paylaşacağız. Bunları da açıklayacağız. İşte bütün bu tehditlere, darbe girişimlerine, provokasyonlara, komplo ve tuzaklara karşı cesaretle direndik. Kendimiz adına değil, ülkemiz adına, 77 milyon milletimiz adına, geleceğimiz adına, istiklalimiz adına bu mücadeleyi verdik. Bakın şurası son derece önemli. Sandığa giden yolu her zaman açık tuttuk. Bir baskı rejimi, halkın önüne sandık getirmez. O sandıkta, hür iradenin tecellisine izin vermez. Özgürlük karşıtı bir hükümet basına bu kadar özgürlük zemini sağlamaz. Baskıcı bir başbakan, kendisine her gün her mecrada, hakaret edilmesine müsaade etmez. Başkasının özgürlük alanına müdahale etmediği sürece her özgürlüğü savunduk. Özgürlükler ihlal edildiğinde de yasaların dışında mahkemelerin dışında başvuracağımız hiçbir merci bugüne kadar elhamdülillah olmadı."

"Eski Türkiye, artık eskide kalmıştır"

Eski Türkiye'nin, devletin etrafına kümelenmiş, seçkinlerin, elitlerin, çetelerin dışında herkes için karanlık Türkiye olduğunu vurgulayan Erdoğan, herkesin eski Türkiye'nin acılarını yaşadığını bildirdi. 

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan, eski Türkiye'nin eskide kaldığını, kapılarının kapandığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: 

"Halkın değişim arzusu, talebi nihayet kendisine diriliş zemini bulmuştur. Kaçınılmaz değişim artık başlamıştır, güçlü şekilde devam etmektedir. Bu değişim sadece AK Partilileri kapsayan değil, 77 milyonun her bir ferdini kapsayan bir değişimdir. Bize oy versin ya da vermesin, bizi sevsin ya da sevmesin. herkes bu değişimden olumlu yönden etkilenmiştir ve etkilenmeye devam edecektir. Cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesi işte uzun yıllardır biriken bu değişim arzusunun ortaya çıkmasıdır. Şunu da gururla ifade etmek isterim. Eski Türkiye'den bugüne artık az eser kalmıştır. Terör meselesi, eski Türkiye'nin sorunlarından biridir. O meseleyi de çözdük, çözüyoruz. TBMM'de dün kabul edilen yasa, terör meselesinin çözümünde inşallah yeni bir dönemi başlatacaktır. Kardeşliğimizi güçlendirmek için verdiğimiz mücadele belli bir aşamaya gelmiş, terör, Türkiye'nin can alıcı meselesi olmaktan çıkmıştır."

"Devletin başı icranın başıdır"

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti:

"İnanıyorum ki muhalefet partilerine gönül vermiş vatandaşlarımız, kardeşlerimiz, bu değişimi kendi elleriyle gerçekleştireceklerdir.

Eski Türkiye'den bugüne ulaşan bir başka önemli sorun da Cumhurbaşkanlığı makamıdır. Cumhurbaşkanlığı makamı Gazi Mustafa Kemal'in vefatından sonra statükoyu korumak üzere şekillendirilmiş bir makamdır. 1960 darbesiyle cumhurbaşkanlığı makamı adeta rejimin bekçiliğini yapan bir makama dönüştürüldü. Statüko milleti kendisi için bir tehdit olarak algılarken cumhurbaşkanlığı makamını da milletin karşısında konumlandırdı. Her zaman bir tarafta milletin seçtiği hükümet, bunun karşısında ise cumhurbaşkanlığı makamı oldu. Abdullah Bey'den önce bunu yaşadığım için damdan düşeni biliyorum. Cumhurbaşkanlığına yüklenen anlam aslında devleti, milleti korumak gibi gerçekten son derece rahatsız edici bir anlamdır. Milletin, meclisin, hükümetlerin değişim arzusu en başta cumhurbaşkanlığı makamı tarafından frenleniyor. Birkaç istisna dışında cumhurbaşkanlığı makamına hep askerler, darbeciler, devleti kutsallaştırmış bireyler getiriliyor. Devletin milletle kucaklaşması engelleniyor. İşte şimdi bu yarışta bizimle beraber olan değerli iki partinin adayı ne diyor. 'Ben icranın başı değilim' diyor. Tavsiye ederim Anayasa'yı okumasında fayda var. Anayasa'yı okursa devletin başının cumhurbaşkanı olduğunu 104. maddede görür. Devletin başı cumhurbaşkanıdır, icranın başıdır. O demeden çok engeller olur."

"Siyasi tarihimiz boyunca Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi gerektiğini savunduk"

Erdoğan, siyasi tarihleri boyunca cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi gerektiğini savunduklarını belirtti.

Erdoğan, şöyle devam etti: 

"Daha 1993 yılında İstanbul'da bu amaçla mitingler düzenlerdik, 'halk cumhurbaşkanı seçmelidir' diye. 2007 yılında mecliste, cumhurbaşkanı seçmemiz engellendiğinde artık bu reformun kaçınılmaz olduğunu gördük. Anayasayı değiştirdik ve cumhurbaşkanlığı makamının anlamını da böylece değişime tabi tuttuk."

Bir ay sonra 10 Ağustos'ta halkın cumhurbaşkanını seçeceğini bildiren Erdoğan, "Ben 'halk başkanını seçecek' dedim, bu beyler bundan rahatsız oldular. Diyorum ya, bilmiyor, anlamıyor. Cumhurbaşkanı ne demektir? Cumhurbaşkanı... 'Cumhur' halktır, 'başkan' da onun başkanıdır. Burayı iyi incelese yakalayacak işi. Bu cumhurbaşkanı halktan aldığı yetki ve güçle, halkın talep ve arzularını temsil edecek. Statükonun bekçisi olan değil, milletin tarafını tutan bir cumhurbaşkanı anlayışı ülkemize hakim olacak" dedi.  

Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan, böyle bir iklimde de Türkiye'de değişim taleplerinin önündeki tüm engellerin kalkacağını, devletin ve milletin kucaklaşacağını, Türkiye'nin çok daha hızla bu değişimi yakalayacağını söyledi. 

4 temel hedef 

Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan, siyasi sınırların medeniyet atılımını asla sınırlayamayacağını dile getirerek, "Hoşgörüsüyle çoğulculuğuyla büyük bir medeniyetin mirasçısı olarak dünyaya daha da açık olmak durumundayız. Her insan, her bölge, her güzellik, bize dosttur. İş adamımız, sanatçımız, bürokratımız, diplomatımız, öğretmenimiz, akademisyenlerimiz, bakışını medeniyet ufkuna doğru genişletmelidir. Nasıl geçmişte çoğulculuğu başardıysak, gelecek dünyada da çoğulculuğa katkıda bulunan bir Türkiye, mutlaka olacaktır. Fikir, sanat ve iş dünyamız inanıyorum ki bu yeni dönemde medeniyet mirasımızı yeni bir devreye taşıyacaktır" diye konuştu.

Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023'te 4 temel hedefe ulaşmayı amaçladıklarını belirten Erdoğan, bunları "demokrasiyi daha da geliştirmek, siyasi ve toplumsal normalleşmeyi daha ileri taşımak, toplumsal refahı daha çok yükseltmek, dünyada öncü ülkeler arasında olmak" şeklinde sıraladı.

Erdoğan, "AK Parti'nin 12 yıllık iktidarıyla başlayan 'Yeni Türkiye'yi inşa süresinin, cumhurbaşkanını halkın seçmesiyle en parlak dönemine ulaşacaktır" ifadelerini kullandı.

"Bizim yönetim anlayışımız eski ve yeni her türlü vesayete karşıdır"

Demokratik yönetim anlayışının millete saygı ve güvene dayalı olduğunu, millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldiklerini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Yönetim anlayışımız, millet merkezlidir, uzlaşma kültürüne dayalıdır. Bizim yönetim anlayışımız eski ve yeni her türlü vesayete karşıdır. Bizim yönetim anlayışımız, büyük düşünen, vizyoner bir anlayıştır. 2023 yılında ve o yolculukta demokrasimizi inşallah daha da güçlendireceğiz. Demokratik siyaset zeminini, çoğulculuk alanını, uzlaşma kültürünü gerçekleştireceğiz. Bugüne dek başardığımız demokrasi ve özgürlükler alanındaki ve özgürlükler alanındaki reformları eski, o tek tipçi, vesayetçi, paralel kalıntıları bertaraf ederek, daha üst seviyelere inşallah ulaştıracağız. Milli birliğimizi, kardeşliğimizi, toplumsal ahengimizi daha da büyüteceğiz. Suni gerilimlerle milletimizi ayrıştırmaya çalışanların önünde dimdik durmaya devam edeceğiz. Bizim muhatabımız millettir, gelecektir. Biz geleceğin peşindeyiz. Bizim mayamız, birliktir. Biz birliğin peşindeyiz. Bizim çağrımız, bir inşa davetidir. Biz inşanın peşindeyiz. Bizim davetimiz, çoğulcu, eşitlikçi ve katılımcı bir demokrasi davetidir. Biz demokrasinin peşindeyiz. Biz taş üstüne taş koymuş herkesi kucaklıyoruz, kimseyi reddetmiyoruz. Bu ülkenin Müslüman olsun, farklı dinlere mensup olsun her bir vatandaşı, her etnik kimlikten, her düşünceden, her farklılığa sahip vatandaşı bizimdir. Onlar, bizim güvencemiz altındadır. Türkiye'nin geleceğine sahip çıkan herkesle birlikteyiz."

"Demokratik çözüm sürecini hep birlikte nihayete erdireceğiz"

Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı olursa, çözüm sürecini daha güçlü bir şekilde sürdürmek için ilgili tüm kurumları yönlendirmeye ve toplum kesimlerinin bu sürece sahip çıkmaları için gerekli mesajları vermeye devam edeceklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı olarak çözüm sürecinin en yakın takipçisi ve destekçisi olacağını kaydeden Erdoğan, "Bu kardeşlik, bu Türkiye'yi ayağa kaldırma projesini, bu demokratik çözüm sürecini inşallah hep birlikte nihayete erdireceğiz" dedi.

Ülkede yaşayan her inanç, her din ve düşünceden vatandaşın güvencesinin demokratik toplum ve devlet düzeni olduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Devleti din-devlet ilişkisi alanına tahakküm eden değil, bu alana güven veren bir araç olarak görüyoruz. Devlet, din ve inanç etrafında örgütlenen vatandaşlarının özgürlüğüne müdahale edemez. Bu özgürlükleri koruyan hukuk, aynı zamanda bu özgürlüklerin suistimal edilmesine de engel olur. Nasıl devlet, din üzerinde tahakküm kuramazsa, dini topluluklar da devler ve diğer dini topluluklar üzerinde tahakküm kuramaz. Dini istismar eden örgütlerin devlet içinde yapılanmasına, paralel devlet yapıları kurmasına, devletin gücünü kendi çıkarları için kullanmasına elbette izin verilemez. Demokratik devlet, bunun güvencesidir. Devletin görevi, dinlerin ve inançların kurduğu ve yaşattığı kurumların, yani sivil toplum örgütlerinin serbestiyetini güvence altına almaktır. Dolayısıyla devlet-din ilişkisini belirleyen unsur, sivilliktir. Toplum, kendi dini yaşamını, kendi yorumunu kendi gerçekleştirmelidir." 

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı olması halinde siyasi ve hukuki serbestleşme için olduğu kadar hoşgörü, birlikte yaşama, ortak mirasın demokrasi ve çoğulculuk ekseninde güçlendirilmesi için de çabalarını artırarak sürdüreceğini vurguladı.

"Bu makamlar, yan gelip yatma yeri değil"

Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan, 12 yıl önce Türkiye'nin IMF'ye borcunun 23,5 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, geçen yıl 14 Mayıs'ta IMF'ye borcun sıfırlandığını ve IMF'nin Türkiye'den borç istediğini belirtti ve anlaşmanın yapıldığını, arzu edildiği zaman 5 milyar dolar borç verilebileceğini söylediklerini aktardı.

Göreve geldiklerinde Merkez Bankası rezervlerinin 27,5 milyar dolar olduğunu, geçen yıl mayıs ayında bu rezervin 135 milyar dolara çıktığını kaydeden Erdoğan, "Gezi olaylarının etkisiyle 120 milyar dolara kadar geriledi. Dün itibariyle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası rezervimiz yeniden 135 milyar dolara ulaşmıştır. Değerli kardeşlerim, çalışıyoruz. Bu makamlar yan gelip yatma yeri değil. Koşturursan oluyor, ufkun varsa oluyor. İş bilenin, kılıç kuşananındır. Rekor 136 milyar dolardı, onu aşacağız. Yakındır, kısa süre zarfında inşallah bunu başaracağız" ifadelerini kullandı.

"Marmaray'ı biz başlattık, biz bitirdik"

Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan, 2023 hedeflerine yönelik olarak milletin, kurumların ve sivil toplumun gayretini çoğaltmak ve ahenkli bir şekilde yönetmek gerektiğini vurgulayarak, "2023'e doğru ilerlerken, temel hedefimiz, özellikle nüfusunu yeterli, kaliteli ve güvenililir gıda ile besleyen, tarım ürünlerinde net ihracatçı konumunu geliştiren, rekabet gücünü artırmış dünyada ve bölgesinde tarım alanında söz sahibi olan bir ülke olmaktır" dedi.

Türkiye'nin 79 yılda yaptığı bölünmüş yolun 6 bin 100 kilometre olduğunu kaydeden Erdoğan, 12 yılda 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptıklarını dile getirdi.

Erdoğan, karayolları alanında dev projelere başladıklarına değinerek, üzerinde Körfez Geçiş Köprüsü'nün de olduğu İstanbul-İzmir Otoyolu'nun şu anda yapıldığını, artık kulelerin yükselmeye başladığını anlattı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde kulelerin bitmek üzere olduğunu, 4 gidiş-4 geliş olacak köprünün ortasından tren geçeceğini belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'ye bunlar yakışmaz mı ya? Niye bunlar bugüne kadar yapılmadı acaba ya? Marmaray'ı biz başlattık, biz bitirdik. Birisi de çıkıp diyor ki 'Filanca başlatmıştı, filanca işte...' Neyi başlatmıştı ya? Biz böyle bir şey görmedik. Ne önümüzde proje gördük, ne şey gördük. Proje vardı, doğru. Kimin? Sultan Abdülmecid'le, Sultan Abdülhamid'in projesiydi. Bunu gördük. Zaten ilham kaynağımız o oldu ve o projeleri de Japon Başbakanı'na da orada takdim ettik.

"Batının dudaklarını uçuklatan bir yatırım yaptık"

Erdoğan, havayolunu halkın yolu yaptıklarını ifade ederek, 12 yıl önce Türkiye'de havayolundan istifade edenlerin sayısı 34 milyon kişi iken, şu anda 150 milyon kişiyi aştığını, göreve geldiklerinde 26 olan havalimanı sayısının 52'ye çıktığını kaydetti. Erdoğan, "Artık 'Bir yerden bir yere uçakla gideyim' dersen, fazla değil, yarım saat, 45 dakikada hemen havalimanına ulaşırsın. Oradan da istediğin şehre seyahatini yaparsın" dedi.

"Batının da dudaklarını uçuklatan" bir yatırım yaptıklarını belirten Erdoğan, "O da nedir? İstanbul Havalimanı. Adını daha henüz vermedik, İstanbul olarak anıyoruz. Yıllık yolcu kapasitesi 150 milyon olan havalimanının temellerini attık, şu anda çalışıyoruz. Bütün şantiyeler şu anda yoğun bir şekilde devam ediyor, çalışıyor" diye konuştu.

Refah toplumu

Vizyon belgesinin ikinci ana başlığının, "refah toplumu" olduğunu ifade eden Erdoğan, kadınların gelecek vizyonunda en önemli unsurları olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: 

"Kadınların hakları, refahı, sosyal hayatta karşılaştığı engellerin ortadan kaldırılması yeni Türkiye hedefimiz için vazgeçilmezdir. Kadınlarımızın olduğu kadar kız çocuklarımızın da niteliklerinin gelişmesi için çok önemli işler yaptık. Cumhurbaşkanı seçilmemiz halinde kadının bireysel ve toplumsal olarak daha da güçlenmesi için üretilen politikaları himaye edeceğiz. Aile, toplumumuzun temeli. 2023 yolunda aile kurumunu güçlendiren ve evlilik anlayışını her türlü olumsuzluktan koruyan ve güçlendiren, aile bütünlüğünü muhafaza eden politikalar geliştireceğiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir