Erdoğan: 15 bin asker sınırda bekliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 bin Türk askerinin Suriye sınırında olası bir tehlikeye karşı tank ve topla hazır beklediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye'nin Suriye'deki İslam Devleti varlığına karşı koalisyon güçleriyle birlikte mücadele ettiğini belirterek 15,000 askerinde sınırda olası bir tehlikeye karşı tankıyla, topuyla hazır olduğunu bildirdi.

Katar'dan dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan ve açıklamaları gazetelerde yer alan Erdoğan, Türkiye'nin Suriye sınırında aldığı önlemlere ilişkin soruları yanıtladı.

İslam Devleti'ne karşı koalisyon güçleriyle beraber mücadele ettiklerini ifade eden Erdoğan, "Obama'yla da konuştuk, operasyonlar devam edecek. Havadan koalisyon güçleri mücadele ederken, karada ise Özgür Suriye Ordusu, ılımlı muhalifler mücadele edecek" dedi ve ekledi:

'Askerler güneydeki bir bölgede'

"Bu arada 98 km'lik hat üzerinde bizim 15,000 askerimiz olduğu yönündeki haberlerde yanlışlık söz konusu. Bahsedilen 98 km sınırımızda değil, güneydeki bir bölgede. Orada Özgür Suriye Ordusu var. 15,000 askerimiz bizim sınırımızda olası bir tehlikeye karşı tankıyla, topuyla hazır vaziyette. Koalisyon güçlerine uçaklarımızla katılıyoruz. Eğit-Donat da devam ediyor. Temenni ederim Türkmenlerin olduğu bölgedeki yaşanan sıkıntılar da bir an önce aşılır."

Amerikalı yetkililer Türkiye-Suriye sınırında kapatılması gereken 98 km'lik bir hat kaldığını ve buranın kontrol altına alınması için Türkiye ve ABD'nin birlikte çalışacağını ifade etmişti.

Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya ile yaşanan krizi de değerlendiren Erdoğan, "Rusya ile Türkiye arasındaki bu durumu süratle aşabilmek mümkün. Diplomatik yollarla çözülebileceğini düşünüyorum. Temenni ederim ki çok uzamadan bunları birlikte aşalım. Bunlar masada aşılır. Medya üzerinden, sosyal medya üzerinden aşılmaz; aşılmayacağı gibi taraflara bir şey de kazandırmaz, tam tersine kaybettirir" dedi.

'Türk Akımı'nda süreç devam ediyor'

Rusya'nın uçağın düşürülmesinin ardından Türkiye'ye uyguladığı ekonomik yaptırımları da değerlendiren Erdoğan, "Rusya'nın nükleer santral yapımında kullanmak üzere banka hesaplarına yatırdığı ciddi bir rakam var. Süreç devam ediyor,durmuş olan bir şey yok. 300 civarında mühendisimiz Rusya'da eğitim alıyorlar. Sadece Türk Akımı konusunda rakamlar ve benzeri konularda bazı görüş ayrılıkları vardı. Bu da projenin rafa kaldırılmasına neden oldu" dedi.

'Çift başlılık ortadan kaldırılmalı'

Erdoğan, Türkiye'de çift başlılığı ortadan kaldırmak gerektiğini belirterek, başkanlık sistemi üzerinde uzlaşı sağlanamaması halinde "partili bir cumhurbaşkanı" ile de mevcut yapısal tıkanıklıkların aşılabileceğini söyledi.

Başkanlık sistemine hükümet programında yer verildiğine dikkat çeken Erdoğan, diğer partilerin de destek vermesi halinde bu yönde bir anayasa değişikliğinin mümkün olabileceğini söyledi.

"Anayasa değişikliği yapılsa bile bu değişiklik referanduma götürülmeli, zira parlamento bu işi başarsa bile işin asıl sahibi millettir" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

"Çift başlılığı ortadan kaldırmak lazım. Aksi takdirde birbirinizi sevseniz de, geçmişte ne kadar beraber olsanız da zaman zaman sıkıntılar sözkonusu olabilir. Ama partili cumhurbaşkanlığı olduğu zaman Fransa'daki sistemin farklı bir versiyonu sözkonusu olacak demektir. Bunun da ayrı bir güç katabileceğini düşünüyorum."

Erdoğan, "Başkanlık sistemi konusunda parlamentoda bir uzlaşı sağlanamadığı takdirde partili cumhurbaşkanlığı Türkiye'de mevcut yapısal tıkanıklığı aşabilir mi?" sorusuna "Tabii ki aşar. Zaten bu konuyu gündeme getirmiş olmamın sebebi de o tıkanıklığın bu yöntemle de aşılabileceğine inanmamdan kaynaklanıyor" sözleriyle yanıt verdi.