Erdoğan: ABD Mümbiç'i boşaltırsa bu işi kolay gerçekleştiririz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ABD terör örgütüyle ile birlikte Mümbiç'i boşaltırsa bu işi çok daha kolay bir şekilde gerçekleştiririz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Erzurum 6. Olağan İl Kongresi öncesinde halka hitap etti.

Avrupa Parlamentosu'nun Zeytin Dalı Harekatı kararını sert bir dille eleştiren Erdoğan, "AP meydan okuyor. Askerlerinizi çekin oradan diyorlar, bu doğru değil diyorlar, ey Avrupa Parlamentosu siz bu millete ne zamandan beri akıl vermeye başladınız. O aklı kendinize saklayın. Kapıları açıp gönderseydik, kaçacak delik arayacaktınız, delik. Şu anda da istediğiniz kararı alın, bir kulaktan girer öbür kulaktan çıkar. Sizin aldığınız kararların kıymeti harbiyesi yok. Bunlar maksuda geçemediler, hala binadalar" ifadelerini kullandı.

"Afrin'de yola devam. Asla sivil insanlarla bizim işimiz yok, Suriye topraklarında bizim işimiz yok ama biz Suriye topraklarında  mazlum, mağdur insanları kurtarıyoruz" diyerek sözlerine devam eden Eroğan, "O namussuzlar Afrin'den kaçmak isteyen sivillere bile nasıl zulmettiler, gördünüz değil mi, bombaları sakladıkları yeri de yakaladık mı, ininize girdik, gireceğiz. Nereye kaçarsanız kaçın kovalayacağız. Çünkü, namerte kaçmak merte kovalamak yakışır. Dadaşlar, zaten dadaşın önünde bunlar duramaz da evellallah" şeklinde konuştu.

Salondaki partililere seslendi

Halka hitap sonrası salona geçen Erdoğan burada partililere seslendi. Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şu şekilde:

- Her seferinde zulümden kaçanlara biz kucak açtık. Sadece son 7 yılda 4 milyon Irak ve Suriyeli ülkemize sığındı. Ne Avrupa ne Amerika'dan kayda değer bir destek almadık. 4 milyona yakın sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. AB 3 milyar ardından bir 3 milyar avro daha... Ne yazık ki birincisi bile gelmedi. Bu parayı projeler üzerinden aktarırız dediler. Yahu siz ne diyorsunuz, eşek ölür kalır semeri insan ölür kalır eseri... Adamlar oyalamaktan başka iş yapmıyorlar. Biz de verirseniz verirsiniz vermezseniz vermezsiniz deyip yolumuza devam ediyoruz. 

Biz sizden gelecek avroları bekliyor olsaydık, 4 milyon insan ölümler halkasına ilave olurdu. Yapacağımız çok iş var. Ne hizmet lazımsa veriyoruz. Üstlendiğimiz riskler de ortada. 2 kargo uçağı ve 5 bin TIR silah gönderdiler terör örgütlerine. Terör örgütü bunlara para mı veriyor. Biz paramızla silah verdin dedik, kongreden izin yok dediler. Vicdansızlar. Bunu neyle izah edeceksiniz. 

"Afrin'in 4'te 3'ünde kontrol sağlandı"

- Türkiye, Afrin meselesini büyük ölçüde çözmüş durumda. Afrin'in 4'te 3'ünde kontrolü sağladık. Cerablus, Rai, Bab'da 2 bin kilometrenin kontrolü bizde. Biz 780 bin kilometre karelik bu topraklara nereden geldik biliyor musunuz? 18 milyon kilometre kareden geldik. Küçüldük, küçüldük 780 bin kilometre kareye düştük. Buna bile göz diktiler. Kimlerin göz diktiğini biliyorsunuz. PKK göz dikti. Kendine göre bazı parseller yaptı, sonra böyle hesabımız yok dedi. Vicdansızlar, hepinizin planları programlar elimizde. 

"Mümbiç'e yöneleceğiz"

İdlib'deki gözlem noktalarını tahkim edecek diğer yandan da Mümbiç'e yöneleceğiz. Amerika yeni bir yöntem önermişti. Yeni gelen kadronun nasıl bir yol izleyeceğini bilemiyoruz. Amerika Mümbiç'te niye vardı? DEAŞ'ı kovmak için. Şu anda var mı? Sayın Başkan bana yok dedi. PYD/YPG var. Onları 3 ayda çıkarırız... Hayır onlar da çıkmadı. Bunları Fırat'ın doğusuna sürün dedik fakat sürmediler. Aynı yerde tuttular. Biz oyalanmaya gelemeyiz. Oranın sahibi Araplar. Bırakalım onlar gelsin, girsin. Bunu söyledik.

- Biz oralara işgal için değil Suriyeli kardeşlerimizin kendilerine güvenli bir gelecek kurmalarına yardım için gittik. ABD terör örgütüyle ile birlikte Mümbiç'i boşaltırsa bu işi çok daha kolay bir şekilde gerçekleştiririz. İnşallah Mümbiç'teki kardeşlerimizi daha fazla bekletmeyeceğiz. Biz o teröristleri işgal ettikleri yerden mutlaka çıkaracağız. 

- Bugün itibarıyla etkisiz hale getirlen terörist sayısı 3530'a ulaştı. Yavaş yavaş artık siviller yerlerine yerleşiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir