Erdoğan: Arnavutluk'taki yatırımlarımız arttı

Arnavutluk televizyonuna açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkedeki Türk yatırımlarının ciddi bir konuma geldiğini söyleyerek, "Seçimlerden sonra da öyle zannediyorum ki tabloyu görerek Arnavutluk'ta ciddi bir yatırım atacağı başlacak" ifadelerini kullandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Arnavutluk'un Top Channel televizyonuna açıklamalarda bulundu.

Arnavutluk ilişkilerinin hemen hemen hiçbir ülke ile olmayan derinlikte olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkede yeni seçilen cumhurbaşkanı ile mevcut başbakan arasındaki olası tartışmaların kendisini üzeceğini anlattı.

Arnavutluk, Makedonya ve Kosova'yı tek bir Arnavutluk devleti şeklinde birleştirme girişimlerine yönelik iddialara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her ülkeyi kendi coğrafi şartları içerisinde değerlendirmemiz lazım ve buralara bu tarihte olduğu gibi müdahaleleri asla doğru bulmuyoruz. Bunlar yanlış şeyler. İşte şu anda Ortadoğu'da olanlar ortada. Irak'ta olanlar, Suriye'de olanlar ortada. Bunları biz yanı başımızda görüyoruz. Aynı şeylerin Balkanlar'da olmasını istemiyoruz. Balkanlar üzerinde bu tür ince hesaplar yapanlar var ama ona müsaade etmemeliyiz ve biz burada, Balkanlar'ın toprak bütünlüğüne saygı duyulmasının özellikle yanındayız" ifadelerini kullandı.

"Yatırımcı sahaya inmiş vaziyette"

"Şu anda kişi başına milli gelirimiz 11 bin doları aşmış vaziyette ve ileri doğru gidiyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Özellikle bu ilk çeyrekte yüzde 5 büyümeyi Türkiye'nin yakalamış olması önemli bir gelişme ve dünyada biliyorsunuz Çin ve Hindistan'dan sonra biz 3'üncü sırada yer aldık; yüzde 5 büyümeyle" diye konuştu.

Konuşmasında ihracatın büyümedeki payına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yüzde 5 büyümenin içinde 2,2 gibi ihracatın payı var. Bu adımlarla beraber bundan sonra yurt içi-yurt dışı yatırımlarda da artışlar olacak. Yurt dışından gelen yatırımcılar var. Kendileriyle görüşmeler yapıyoruz. Yurt içinde aynı şekilde yatırımlar var. Çünkü bir özgüven artık oluştu. Bu özgüvenle birlikte artık yatırımcı da sahaya inmiş vaziyette. Bunlar ülkemize tabii ki yatırımla birlikte istihdamda çok şeyler kazandıracak, üretimde çok şeyler kazandıracak. Bütün bunlarla beraber de tabii özellikle dünyadaki bu ekonomi rekabetinde gücümüzü bunlar çok çok artıracak" şeklinde açıklamalarda bulundu.

İki ülke arasındaki turistik ilişkiler

Tatil için Türkiye'yi tercih edecek Arnavutlara da seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Memnuniyetle bekleriz. Bizim çünkü Arnavutluk'la olan bağlarımız çok güçlü. Türkiye'den de unutmayın ki Arnavutluk'a gidenler çok çok fazla. Çünkü Arnavutluk'un da özellikle sahil turizmdeki güzellikleri çok çok fazla. Oralara gidenlerin olduğunu biliyorum. Hatta Türk girişimcilerin turizmde oradaki yatırımlarını da biliyorum" ifadelerini kullandı.

"Arnavutluk'taki yatırımlar ciddi konuma geldi"

Ülkedeki Türk yatırımlarının yeterli düzeyde olmadığı yönündeki eleştirilere de yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Arnavutluk'taki yatırımlarının ciddi bir konuma geldiğini, yaklaşık 3 milyar dolar düzeyinde olduğunu aktararak şu sözleri söyledi:

"Bilmiyorum Avrupa ülkelerinden bu tür yatırımlar bu noktada başka ülkelerde var mı? Türkiye'nin bu yatırımları durmayacak. Bundan sonra da bu yatırımlar devam edecek. Özellikle marina olaylarında yatırımlar düşünülüyor ve bu bölgede Türkiye, Yunanistan ve İtalya'yla birlikte bir tercihli ortak olarak bir hamlenin içerisinde. Turizmde orada ciddi ataklara Türk iş adamları girecekler. Şu anda devam eden yatırımlarımız var. Seçimlerden sonra da öyle zannediyorum ki tabloyu görerek Arnavutluk'ta ciddi bir yatırım atacağı başlayacak."