Erdoğan: Belgenin aslına ulaşırsak yargıya taşırız

Başbakan, demokratik laik sosyal bir hukuk devleti içinde, demokrasinin yıpratılmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BRÜKSEL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taraf gazetesinde yayımlanan habere konu olan belgeyle ilgili "Aslına ulaştığımız anda bunu da yargıya taşıyacağız. Çünkü demokratik laik sosyal bir hukuk devleti içinde, demokrasinin yıpratılmasına müsaade edemeyiz" dedi.

Brüksel'de bulunan Erdoğan, ''Onur Konuğu'' olarak katıldığı Crans Montana Forumu'nda ''Türkiye'nin Avrupa Geleceği'' konulu bir konuşma yaptı ve soruları yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamalarıyla ilgili olarak sorulan bir soru üzerine şöyle konuştu:

''Buradan Türkiye'ye böyle bir cevap vermeyi uygun görmüyorum. Ama her söylenene saygı duymak zorundayım. Ancak partimle ilgili fotokopi dahi olsa ileri sürülmüş ve gazetelerde yer almış olan, bir belge midir değil midir, bunu araştırma sürecini bir hukuk devleti sürecinde bizler savcılığa götürmek suretiyle başlatmış bulunuyoruz. Askeri yargı konuyla ilgili olarak farklı yaklaşmış olabilir.

Bundan sonraki süreç sivil yargıya aittir. Nitekim askeri yargı benimle ilgili değil diyerek bir görevsizlik kararı vermiştir. Ondan sonraki süreç yargıyla alakalıdır. Sivil yargı bunu takip edecektir. Sivil yargı takip edeceği gibi biz de yürütme olarak kurum ve kuruluşlarımızla bunu takip edeceğiz. Aslına ulaştığımız anda bulduğumuz anda tabii ki bunu da yargıya taşıyacağız. Çünkü demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti içinde demokrasinin yıpratılmasına müsaade edemeyiz.''

Başbakan Erdoğan,  ''imtiyazlı ortaklık'' tartışmalarıyla ilgili olarak da ''AB müktesebatında böyle bir ortaklık şekli söz konusu değil. Bizim ortaklığımız tamamen tam üyeliktir, bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun dışında herhangi bir ortaklık şeklini kabul etmemiz mümkün değil.Biz, Avrupa'dan, bize verdiği sözleri tutmasını bekliyoruz. Oyun devam ederken kurallar değişmez'' diye konuştu.

Türkiye'nin içinde yer aldığı bir Avrupa'nın özellikle bugünlerde bir kez daha gündemi meşgul ettiğini ifade eden Erdoğan, gerek AP seçimleri gerek bazı ülkelerde yaklaşan ulusal seçimlerin istemedikleri tarzda Türkiye'yi, bir tartışma konusu olarak Avrupa'nın gündemine taşıdığını belirtti.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"63 yıllık bir demokrasi deneyimi az görünebilir ama özellikle, yeni üye olmuş bazı ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'nin demokrasi deneyiminin daha uzun ve çok daha fazla birikim sahibi olduğu görülecektir. Şu samimi öz eleştiriyi sizlerle paylaşmak isterim: 63 yıllık demokrasi tarihimizde ülke olarak en fazla popülizmden çektik ve popülizm uğuruna iç politikadan dış politikaya, ekonomiden sosyal yaşama kadar çok ağır bedeller ödedik. Son 6,5 yılda ise popülist siyaset anlayışını elimizin tersiyle ittik.''