Erdoğan Brookings Enstitüsü'nde konuştu
Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı George W. Bush'un evsahipliğinde düzenlenecek G-20 zirvesine katılmak üzere Washington'da bulunuyor
WASHINGTON - Başbakan Erdoğan, ABD'nin yeni seçilen başkanı Obama yönetiminde ABD ile Türkiye arasındaki dostluk, müttefiklik ve ortaklığa dayalı ilişkilerin daha da ileriye gideceği kanısında olduğunu söyledi.
ABD Başkanı George W. Bush'un evsahipliğinde düzenlenecek G-20 zirvesine katılmak üzere Washington'da bulunan Erdoğan, Brookings Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı.
Konuşmasının başında, ABD'de yapılan seçimler ile bütün dünyanın dikkatinin Washington'a yöneldiğini kaydeden Erdoğan, "Obama'nın değişim temalı söylemiyle sadece ABD'de değil dünyada beklenti oluştu. Çıta ciddi manada yükselmiştir. Beklentinin bu kadar artması önümüze farklı bir tablo getiriyor. Bu da cesur kararlar için iyi fırsatlar sunacaktır." dedi.
Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin, "yakın dostluk, demokrasi, insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü, serbest piyasa ekonomisi gibi ortak değerlere" dayandığını söyleyen Erdoğan, ilişkilerin daha fazla önem gerektiren boyutunu ise ekonomi, ticaret ve yatırımın oluşturduğunu kaydetti.
Erdoğan, "Türkiye, ABD ulusal öncelikleri ve dış politika öncelikleri zaman zaman farklı olsa da önemli stratejik hedefleri aynıdır. Geçmişte bazı sıkıntılar yaşadık. Bunları biz tanımlamaya çalıştık. Bunların yanlış anlamalar sebebiyle olduğunu da anladık. Sonunda anlaştık. Çünkü ortak hedeflerimiz var. Bölgede, dünyada barış ve istikrarın tesisine, barışa hedeflenen bir ülke Türkiye. İnanıyorum ki önümüzdeki yeni süreçte de bu işbirliği devam edecek" dedi.
Obama'ya mesaj
Erdoğan, ABD'nin 44'üncü başkanı seçilen Barack Obama'ya mesajının, "ABD'nin dünyadaki konumu itibariyle bundan sonraki süreçte küresel barışa ne gibi katkılarda bulunacağının sağlam dayanaklarını tespit ederek bu süreci hızlandırması" dedi. ABD'de Ulusal Basın Klübü'nde soruları yanıtlayan Erdoğan, "Obama'ya tek bir mesaj verecek olsanız, mesajınız ne olurdu?" sorusu yöneltildi. Başbakan Erdoğan, "mesajları aslında Türkiye'den verdik. Yeni bir mesaj nedir diye sorulacak olursa inanıyorum ki ABD'nin dünyadaki konumu itibariyle bundan sonraki süreçte de küresel barışa ne gibi katkılarda bulunacağının sağlam dayanaklarını tespit ederek bu süreci hızlandırması olacaktır" diye yanıt verdi. Erdoğan, "dünya barış istiyor. Dünya savaş istemiyor. ABD'nin konumu tabii çok çok farklı ve 21'inci asra girerken bu iddiayla girdik. Bunun önderliğini de Amerika çekiyordu. Öyleyse bu süreci uygulamaya yansıtmak ve küresel barışı sağlamak gerekir diye düşünüyorum. Obama'nın sorumluluğu herhalde hepimizden çok daha fazla" dedi.
Erdoğan, G-20 zirvesi dolayısıyla ABD Başkanı George W. Bush'un verdiği yemeğe katıldı. Bugün başlayacak zirve öncesinde Bush, Beyaz Saray'da G-20 katılımcılarına akşam yemeği verirken, Başbakan Erdoğan da bu yemeğin katılımcıları arasında yer aldı.
Straus-Kahn ve Zoellick ile görüştü
Başbakan Erdoğan, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Straus-Kahn ve IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky ile biraraya geldi. Erdoğan, ayrıca Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ile de görüştü. IMF heyetiyle görüşmede, ilişkilerin devamı ve çerçevesi üzerinde durulduğu ve "teknik düzeyde çalışmaların devamı konusunda mutabık kalındığı" öğrenildi. İlgili bakanlar ve teknik ekipler Washington'dayken teknik düzeyde çalışmaların süreceği de belirtildi. Dünya Bankası heyetiyle de verimli bir görüşme yapıldığı bildirilirken, Dünya Bankası yetkilileri, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri takdirle karşıladıklarını söylediler, ayrıca dünyadaki küresel krizle ilgili değerlendirmelerini paylaştılar ve krizin etkilerini sınırlandırmak için kredi olanaklarını artırma niyetinde olduklarını belirttiler.
"İşbirliği için anlaştılar"
Uluslararası Para Fonu IMF, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın "iyi bir görüşme" gerçekleştirdiğini ve gelecekte de yakın temas ve işbirliği içinde olmayı sürdürme konusunda anlaştıklarını bildirdi. IMF'den yapılan açıklamada, "IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Finansal Piyasalar ve Dünya Ekonomisi Zirvesi çerçevesinde Türkiye'deki son ekonomik gelişmeleri görüşmek üzere Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Strauss-Kahn ve Erdoğan iyi bir görüşme gerçekleştirdiler ve gelecekte de yakın temas ve işbirliği içinde olmayı sürdürme konusunda anlaştılar" ifadelerine yer verildi.