Son dakika gelişmesi...Erdoğan açıkladı! Emekli maaşına zam geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında seçime dair önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan: ''En düşük emekli maaşını 7 bin 500 TL'ye çıkardık. Bu rakamı artırma çalışmalarını arkadaşlarımız yapıyor. Memurlarımızın en düşük maaşını 22 bin TL'ye yükseltme sözünü verdik. EYT'lilerin de tüm haklarını verdik ve vermeye devam ediyoruz. İlk maaşlarını da aldılar'' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomik programın planlı şekilde işlediğini belirterek, "Burada tabii bir gerçeği ifade etmem lazım. Başbakanlığım döneminde biz faizi 4,6'ya, enflasyonu da 6,2'ye indirmiş bir hükümettik. Biz bunu yaptık. Bizim deneyimimiz, tecrübemiz buna yeter. Seçimin ardından da inşallah piyasalarda rahatlamayı, ekonomide büyümeyi, yatırımlarda artışı hep birlikte göreceğiz. Bundan kimsenin endişesi olmasın." dedi.

Erdoğan, ATV-A Haber'de yayımlanan "Gündem Özel" ortak canlı yayınında gazeteciler Banu El ve Okan Müderrisoğlu'nun gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Emekli maaşını arttırmak için çalışma yapıyoruz

Temmuz ayında yapılması planlanan maaş düzenlemelerinin hatırlatılması ve "Vatandaşlara nasıl bir mesaj verirsiniz?" sorusu üzerine Erdoğan, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkarttıklarını, bu rakamı daha da arttırmanın çalışmalarını da yaptıklarını söyledi.

Memurların en düşük maaşını da temmuzda 22 bin lira seviyesine yükseltme sözünü verdiklerini, bunu da gerçekleştireceklerini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in bunun açıklamasını yaptığını anımsatan Erdoğan, EYT'lilerin de tüm haklarını verdiklerini, vermeye devam ettiklerini ve onların ilk maaşlarını aldıklarını belirterek, "Güle güle harcasınlar." dedi.

Asgari ücretle ilgili açıklama

Asgari ücrete ilişkin konuşan Erdoğan, "Şimdi temmuz ayında asgari ücrete ilişkin hesaplamalar sürüyor. Biliyorsunuz bu Asgari Ücret Komisyonunun toplanıp çalışmasıyla belirleniyor. Bugüne kadar olduğu gibi yine bütün emekçilerimizi enflasyona karşı koruyacak tedbirleri alacağız ve bu yönde bütün gerekli adımları da atacağız." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyona değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Enflasyon da şu an düşüş eğilimine girdi

"Enflasyon da şu an düşüş eğilimine girdi ve enflasyonu tek haneli rakamlara inşallah yine biz indireceğiz. Ekonomik programımız planlı şekilde işliyor. Burada tabii bir gerçeği ifade etmem lazım. Başbakanlığım döneminde biz faizi 4,6'ya, enflasyonu da 6,2'ye indirmiş bir hükümettik. Biz bunu yaptık. Bizim deneyimimiz, tecrübemiz buna yeter.

Seçimin ardından da inşallah piyasalarda rahatlamayı, ekonomide büyümeyi, yatırımlarda artışı hep birlikte göreceğiz. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Çünkü biz bunu yaşadık, biz bunu yaptık ama bunlar herhangi bir şey yapmadılar. Şimdi bay bay Kemal, bilboardlara koymuş 'Enflasyonu in-di-re-ce-ğiz.' Ya bugüne kadar senin böyle bir ne tecrüben var, ne uygulaman var, hiçbir şeyin yok."

 "Terörü sıfırlama noktasına geldik"

Bilbordlarda "Terör bi-te-cek." ifadesinin de yer aldığının hatırlatılması üzerine Erdoğan, "Nasıl bitecek? Yanındaki teröristlerle beraber mi bitirecek? Şimdi HDP dediğin zaten bu işin bunlar kompetanı ve orada zaten terörle yatıp terörle kalkanlar var ve bunlar bütün hepsi belgesellere varıncaya kadar şu anda ortada. Kandil, oradan durmadan zaten sinyali veriyor. Bunlarla beraber mi sen bunu bitireceksin veya terör noktasında bu işi ortadan kaldıracaksın? Terörü biz Cudi'de bitirdik, Gabar'da bitirdik, Tendürek'te bitirdik, Bestler Deresi'nde bitirdik ve adeta şu anda sıfırlama noktasına geldik. Bunları bir taraftan da tabii sınır ötesi noktada o koalisyon güçleriyle bile gerektiğinde gereken dersi onlara veriyoruz, vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Bir HDP milletvekili adayı 'Afrin'i geri alacağız.' demişti." hatırlatması üzerine, "Hayır, bizzat Pervin'in kendisi söyledi. 'Afrin'i geri alacağız.' diye onun açıklaması var. Bizim olduğumuz bir Türkiye'de, bizim bu işin başında olduğumuz bir Türkiye'de bunlar bu tür adımları atamaz, bunlar avucunu yalar." dedi.

 "Fiyatların arttırılması için ciddi bir sebep görmüyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Piyasalar merakla bazı mesajları bekliyor. Ekonomik Sosyal Konsey gibi önemli bir kurumsal yapı var. Acaba tarafları bir araya getirerek, ekonomik programla ilgili seçim beyannamenizde 'Şartlara göre belli güncellemeleri de yaparız.' şeklinde de bir mesajınız var. Bu yönüyle bir değerlendirme, bir çerçeve çizer misiniz?" sorusu üzerine Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu konuyla ilgili tabii kendi hafıza kayıtlarımda belli bazı bu noktalarda isimler var. Bütün bu süreci hem bu isimlerle çok daha farklı bir şekilde güçlendirmek ve onlarla beraber de tabii atacağımız adımı ona göre atmak var. Biz ülkemizin kronik sorunlarının çözümü noktasında bugüne kadar büyük adımlar attık. Şu anda da enflasyon, hayat pahalılığı ve benzeri sorunları da yine biz çözeceğiz ve gıda fiyatlarına gelince bu noktada da marketlerdeki fiyatlar da yaz dönemiyle birlikte inşallah dengeye de kavuşacak ve zaten düşüş başladı. Bakın şimdi domates, patates vesaire fiyatlar 7 liraya kadar düşmüş vaziyette. Şimdi bundan sonraki süreçte bu çok daha farklı olacak ve emtia fiyatları zaten hiç tereddütsüz düşüyor. Girdi maliyetleri bu noktada azalıyor, arz artıyor ve bunun sonucunda da fiyatların arttırılması için de ciddi bir sebep biz görmüyoruz."

"Gençlerin önünü açmak, sorunlarını çözmek hep önceliğimiz olmuştur"

EYT ve 3600 ek gösterge düzenlemelerinin ardından kamuda gençlere yeni kadrolar açılıp açılmayacağının sorulması üzerine Erdoğan, yakın zamanda 45 bin öğretmen atamasını, 4 bini aşkın engelli öğretmen atamasını yaptıklarını anımsattı.

Erdoğan, bu süreç içerisinde de Kabine'nin oluşumuyla birlikte bu konuda yeni ne gibi atamalar yapacakları noktasında çalışacaklarını belirterek, "Mesela sağlıkta da 40 bini aşkın yine atama yaptık. Memur alımı yaptık. Bunların içinde sağlık memuru var, hemşire var, doktor var vesaire. Yani bu konularda bizim tıkanma diye bir şeyimiz söz konusu değil. Bir de yapamayacağımızı vadetmek gibi de bir alışkanlığımız yok. Gençlerin önünü açmak, sorunlarını çözmek, onları desteklemek bizim hep önceliğimiz olmuştur." diye konuştu.

Bu dönemde de gençlere güvendiklerini, inandıklarını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bunun için de parlamentoya özellikle bu gençlerimizi almak için şöyle bir yani ufuk hızıyla bir adım atalım istedik ve bunu da birileri gibi işte aynen lafta bırakmıyoruz. Siyasette de onun için gençlere en fazla yeri biz verdik. Seçilme yaşını önce 25'e, sonra da biz 18'e indirdik. Tabii buna o zaman nasıl karşı çıktıklarını hatırlayın; 'Parlamentoyu çoluk çocuklarla mı dolduracaksınız?' demişlerdi. Görüldü ki bunların çoluk çocuk dedikleri hepsi parlamentodaki birçoklarını şöyle geriye düşürecek şekilde kabiliyetli, kaliteli gençlerimiz. Bunların içerisinde öyleleri var ki bakıyorsunuz double yapmış, o şekilde mezun olmuş. Siyasette de bayağı deneyimleri, tecrübeleri var. Yani parlamentoya girdikleri anda değil, parlamentoya girmeden önce bunlar siyasetin mektebinde okuyarak geldiler, aday oldular ve bunlara biz de yolu açtık, parlamentoya da girdiler. Ben gençlere güveniyorum."

 "(UEFA Şampiyonlar Ligi finali) Maça gitmeyi düşünüyorum"

İstanbul'da 10 Haziran'da UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin gerçekleşeceği, futbolu yakından takip eden biri olarak, Manchester City FC ile İnter takımlarından hangisinin kupaya daha yakın olduğu sorulan Erdoğan, "Ben Hakan'la (Çalhanoğlu) da konuştum. İlkay'la (Gündoğan) konuştum. Şimdi birisinden birisini söylersem, onların da kulağına giderse üzerim." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yani iyi olan kazansın mı?" denilmesi üzerine, "Her zaman söylendiği gibi öyle. Özel olarak, televizyon şeyinden sonra ben senin kulağına fısıldarım ama fevkalade bir durum olmazsa inşallah maça gitmeyi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Moldova'da 1 Haziran'da düzenlenecek Avrupa Siyaset Diyalog Toplantısı'na katılıp katılmayacağı sorulan Erdoğan, "Pazarı bir halledelim inşallah. Çünkü beklenti var. İnşallah pazardan zaferle çıkmamız halinde Moldova'daki bu toplantıya katılmayı düşünüyorum." yanıtını verdi.

Bu tip programlarda sunucuların kendisine "Sayın Cumhurbaşkanı" diye hitap ettikleri, gıyabında "Beyefendi" denildiği, "Reis", "Tayyip dede", "Tayyip baba" diye de seslenildiği dile getirilerek, kendisinin en çok hangisini beğendiği sorulan Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu:

"(Tayyip dede) O tabii ufaklıkların, bazıları pankartlara da yazıyorlar böyle. 'Tayyip dede, bizim eve çaya gelir misin?' Bugün mesela Esenler'de çok gördüm, 'Tayyip dede, ne olur bizim eve çaya gel.' emir sigasıyla. Tabii bunların hepsi hoş. Bu tabii yani halkınızla eğer iç içe oluyorsanız, zaman zaman da bunların evlerine gittiyseniz, oradan sizi tanıyorlar, biliyorlar. Ben de tabii bunlara çok uzak değilim."

Müderrisoğlu'nun, "İyi de harçlık veriyorsunuz." ifadesi üzerine Erdoğan, "Onu vermemiz lazım. Bunlar bizim için özellikle hele hele bu seçim öncesinin güzellikleri. O çocukları sevindirmekten daha güzel ne olabilir?" diye konuştu.

Erdoğan'dan "Büyük Türkiye zaferi için hep beraber sandığa" çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimler öncesindeki son televizyon programı olduğu belirtilerek, vermek istediği mesajın sorulmasının ardından, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunu daha önce de söyledim ama şu anda oturmuş olan yani zihinsel devrim diye de düşündüğüm ve buradan hareketle özellikle bu seçim için çok önemsiyorum, bizim başlığımız şu olsun dedik. Nedir o? 'Büyük Türkiye zaferi için hep beraber sandığa.' Bu bizim için çok önemli. Yani milletçe bu işi hafife almamak gerekiyor. Burada bizim büyük Türkiye zaferine bir yürüyüşümüz var. Onun için de hep beraber 'Sandığa' diyelim ve hiç hafife almadan çünkü 1 oyun çok çok kıymetli olduğunu bilmemiz lazım. 'Aman canım, bu defa gitmesem de olur.' demeyelim. Hatta geçen defa gitmeyenleri de getirelim. Onları da bir araştıralım. Akrabadan kimler gelmedi veya komşulardan kimler gitmedi, buna da dikkat edelim. Özellikle Cumhur İttifakı'nı destekleyen bütün vatandaşlarıma sesleniyorum; sensiz olmaz. 28 Mayıs'ta hep beraber sandıklara gidelim. Sensiz olmaz. Türkiye Yüzyılı'nda, ülkemizin bu şahlanış döneminde gelin, her birimizin harcı olsun."

Okan Müderrisoğlu'nun, kendisinin meydanlarda söylediği "Duyanlara Duymayanlara" şarkısını açarak dinletmesi üzerine Erdoğan, "Ben o finali bugün Esenler'de yaptım. Yarın büyük ihtimalle Beykoz'da da yapacağım. Biz milletimizi kimseyle mukayese edilemeyecek derecede çok ama çok seviyoruz." ifadelerini kullandı.