Erdoğan: Myanmar hükümeti ile çalışmak istiyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Myanmar'da yaşananlara ilişkin, "Bölgede yaşanan insani dramın önüne geçmek için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri ile çalışmak istiyoruz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'ın Başkenti Astana'da Bağımsızlık Sarayı Genel Kurul Salonu'nda gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi'nin açılış oturumuna katılarak, konuşma yaptı.

İslam dünyası adına çok önemli bir adım atıldığına işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bizler, ilk emri 'ikra' yani ‘oku’ olan, beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi tavsiye eden bir dinin mensuplarıyız. İslam medeniyeti, özünde bir ilim ve irfan medeniyetidir. Müslümanların dünya siyasetine yön verdikleri dönem aynı zamanda bilginin, ilmin, yeniliğin merkezi oldukları dönemdir. Ne zaman ki Müslümanların hayatında okuma, ilim tahsil etme, araştırma, sorma, sorgulama ikinci plana düşmüştür işte o zaman gerileme ve çöküş de başlamıştır.

Bugün İslam dünyasındaki nüfusun yüzde 55’i okuma yazma dahi bilmiyor. OECD ülkelerinde milli gelirden eğitime ayrılan payın ortalaması yüzde 5,2 iken bu oran İslam dünyasında yüzde 1’i dahi bulmuyor. En başarılı çocuklarımızı, en parlak beyinlerimizi Batılı kurumlara ve ülkelere kaptırıyoruz.”

Türkiye’nin İİT çerçevesinde teknoloji paylaşımı, eğitim iş birliği, öğrenci ve akademisyen değişimi burslar, üniversiteler arası ortak projeler geliştirme gibi alanlarda her türlü iş birliğine hazır olduğunu dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin halihazırda teşkilat üyesi ülkelerden 9 bin 500 öğrenciye yüksek öğrenim bursu verdiğini anımsattı.

"Siber suçlara karşı altyapımızı güçlendirmeliyiz"

Hızlı, erişilebilir, bilinçli ve güvenli internetin birey, toplum, devlet, ticaret ve ekonomi açısından vazgeçilmez olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bununla birlikte internetin ve sosyal medyanın İslam düşmanlığının aracı olma yanında DEAŞ, El Kaide, FETÖ gibi terör örgütleri tarafından etkin şekilde kullanıldığını da biliyoruz. İslam ülkeleri olarak vatandaşlarımızı internetin tüm nimetlerinden faydalandırırken zararlı etkilerinden de korumakla mükellefiz. Bu çerçevede siber suçlara karşı hukuki ve teknik altyapımızı güçlendirmeliyiz." diye konuştu.

"Yardım teklifimizi Bangladeş makamlarına ilettik"

Öte yandan Erdoğan, konuşmasında, Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlara ilişkin, "Bölgede yaşanan insani dramın önüne geçmek için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri ile çalışmak istiyoruz. Baskı ve katliamlardan kurtulmak için topraklarına sığınan Müslümanlara gerekli kolaylığın gösterilmesi beklentisi ve yardım teklifimizi Bangladeş makamlarına ilettik." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik tutumuna yönelik olarak da, "İlk kıblemiz Kudüs'ün ve Harem-i Şerif'in kutsiyetinin ihlal edilmesine de asla izin veremeyiz. Mescid-i Aksa'ya yönelik saygısızlıkların, tahriklerin ve provokasyonların önüne geçilmesi için çok daha kararlı bir tutum ortaya koymalıyız." dedi.