İran ile tansiyonu düşüren görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, son günlerde ikili ilişkilerde yaşanan gerilimin ardından görüşerek terörle mücadele alanı da dahil olmak üzere ikili ilişkileri geliştirmek konusunda mutabakat sağladı.

İran devlet haber ajansı IRNA, Erdoğan ve Ruhani'nin, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da gerçekleşen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirvesi sırasında ikili bir görüşme için biraraya
geldiklerini ve ikili ilişkileri geliştirme konusunda anlaştıklarını duyurdu. Tahran ve Ankara, Suriye savaşında zıt tarafları destekliyorlar. İran hükümeti Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı desteklerken, Türkiye ise Suriye muhalefetini destekliyor.

Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçtiğimiz ay İran'ı, Suriye ve Irak'ı istikrarsızlaştırmakla ve mezhepçilik ile suçlamış; bu açıklamaların ardından İran Türkiye'nin Tahran büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırmıştı.

Türkiye ve İran arasındaki bölgesel rekabet yeni bir gelişme değil fakat siyasi analistler, Ankara'nın sertleşen söylemini ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu'ya yaklaşımına bağlıyor. Trump, 2015'te imzalanan nükleer anlaşma da dahil olmak üzere İran'a sert eleştiriler yöneltiyor.

Türkiye tarafından ilişkileri iyileştirmek adına atılan bir başka adım da Çavuşoğlu'nun IRNA'ya verdiği röportajda 15 Temmuz akşamı darbe girişimi sırasında hükümeti destekleyen
açıklamaları için Tahran'a teşekkür etmesi oldu. IRNA haber ajansı, Çavuşoğlu'nun "Diğer ülkeler bizi darbe girişiminden günler hatta haftalar sonra ararken, İran o gecenin her dakikası hükümetimize desteğini göstermek için bizimleydi" dediğini duyurdu.

Bu konularda ilginizi çekebilir