Erdoğan: Rusya ateşle oynuyor

Bayburt'ta halka hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'ya ateşle oynamaması tavsiyesinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bize olmadık ithamlarda bulunmak ve fuara giden Türklere eziyete vardırmak ateşle oynamaktır. Rusya'ya ateşle oynamamasını tavsiye ediyoruz.." dedi.

Erdoğan, Bayburt'ta toplu açılış töreninde konuştu.

Rus uçağının F-16'lar tarafından düşürüldüğünü hatırlatan Erdoğan, "Beş dakika içinde 10 kez yapılan uyarılara rağmen sınırımıza doğru gelmekte olan bu uçakların aidiyeti, hangi millete mensup olduğu tabi ki belli değildi. Bunu bilmek de zaten o anda mümkün değildi. Fakat ikazlara rağmen sınırımızdan içeri girdiler. Daha sonra bunun Rusya'ya ait olduğu ortaya çıktı." diye konuştu.

Suriye sınırlarının rejimin ve terör örgütlerinin tacizlerine maruz kaldığını belirten Erdoğan, 2012 yılında bir eğitim uçağının düşürüldüğünü ve angajman kurallarını tüm dünyaya ilan ettiklerini ifade etti.

3-4 Ekim'de yine Rus uçaklarının sınır ihlali yaptığını vurgulayan Erdoğan, "Dediler ki aramızda stratejik işbirliği var. Eyvallah. Ama bu egemenlik haklarımızı ihlale sebep veremez. 3-4 Ekim'deki ihlallerde Sayın Putin'i aradım, 'bunlar çirkin gelişmeler' dedim. Buna rağmen bu üçüncüsü oldu. G20'de kendisi ile bunları yine konuştum. 'Bunu bir misafirlik olarak kabul edeceksiniz' falan... Ben de dedim ki, 'Davetsiz misafirlik olmaz'." ifadesini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Şu anda Rusya orada. Defalarca söyledik. sizin orada ne işiniz var. Neymiş  Suriye rejimi davet etmiş. Şu anda gayrimeşru bir devlet var Suriye'de... Siz her davete icabet etmeye mecbur musunuz? Burada 380 bin insanı öldüren bir katil Esed var, onun davetine icabet etmeye mecbur musunuz? Her türlü desteği veriyorsunuz. Devlet terörü estiren böyle bir insana bu desteğin verilmesi meşru mu? Türkiye olarak bu konudaki hassasiyetlerimizi ilettik. Buna rağmen sınırlarımızın ihlaline bigâne kalmamız mümkün değildir. Olayın olduğu andan itibaren meselenin bu çerçevede değerlendirilmesi için elimizden gelen gayreti gösterdik."

Erdoğan, büyükelçi ve ataşelere bilgi verildiğini, üzüntülerini ilettiklerini belirterek, "Ancak meseleyi asıl mecrasından çıkarıp başka alanlara taşımaya Rusya'nın bu gayretinden fevkalade rahatsızız." dedi.

Rusya'ya uyarılarda da bulunan Erdoğan, "Suriye'de 380 bin kişinin ölümüne sebep olan Esad'a destek olmak ateşle oynamaktır. Bize olmadık ithamlarda bulunmak ve fuara giden Türklere eziyete vardırmak ateşle oynamaktır. Rusya'ya ateşle oynamamasını tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Dün akşam Putin'in yaptığı açıklamalarının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, "Türkiye kasıtlı olarak Rus savaş uçağını düşürmüş değildir. Bu olay sınır ihlaline verilen otomatik bir tepkiden ibarettir. Angajman kurallarının uygulanmasıdır." diye konuştu.

Bu açıklamalarda hedef saptırıldığını kaydeden Erdoğan, "Biz DAİŞ'le mücadele ediyoruz, diyen Rusya yönetimine şunu söylüyorum: 
Bayırbucak Türkmenleri'nin yaşadığı, Lazkiye'nin olduğu bölge DAİŞ'in olduğu bölge değildir. Dünyayı aldatmayalım. DAİŞ'e karşı verilen bir mücadeleniz olmamıştır. Zaten DAİŞ rejimle ortak çalışan bir terör örgütüdür. DAİŞ'e karşı mücadele veren ülke Türkiye'dir. Kalkıp da Türkiye'deki yönetimi bir İslamlaştırma hareketi içinde olduğunu söyleyen Rusya yönetimine şunu söylüyorum: Türkiye'nin yüzde 99'u Müslüman. Türkiye'nin İslamlaştırma hareketine ihtiyacı yoktur. Böyle bir yakıştırmayı Rusya yönetimine yakıştıramadım. Acaba ben kalkıp da 'Rusya yönetimi Hıristiyanlaştırma hareketi yapıyor' desem doğru olur mu?" şeklinde konuştu.

Erdoğan, şöyle devam etti: "DAİŞ, Türkiye'ye petrol satıyormuş. Yazıklar olsun. Türkiye'ye bu iftirayı atanlar bunu ispat etmekle mükelleftir. Türkiye DAİŞ'ten petrol almıyor. Tam aksine, ABD Hazine Bakanlığı açıkladı. Rus şirketleri ile DAİŞ'in ortaklaşa Suriye rejimine petrol sattığını ifade ettiler, belgelediler. Peki, Türkiye petrolü nereden alıyoruz. Rusya'dan, İran'dan, Azerbaycan'dan, Kuzey Irak'tan alıyoruz. Kaynaklarımız belli ya. Bize böyle bir iftirayı nasıl yaparsın? Biz bir terör örgütünden petrol alacak kadar haysiyetsiz değiliz. Bunu böyle bilesiniz. Bize bu iftirayı atanlar müfteri sıfatını sahiplenmişlerdir."