Erdoğan: Terör olayını esefle kınıyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sultanahmet'teki patlama ile ilgili olarak, 'Suriye kökenli bir canlı bomba saldırısı olduğu değerlendirilen terör olayını esefle kınıyorum' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Büyükelçiler Konferansı katılımcılarına verdiği yemekte bir konuşma gerçekleştirdi.

Erdoğan, İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda meydana gelen patlamaya ilişkin, 'İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda meydana gelen ve Suriye kökenli bir canlı bomba saldırısı olduğu değerlendirilen terör olayını esefle kınıyorum. 10 kadar şu anda maalesef terör eyleminde ölümüz var. Bunlar yerli, yabancı. Yarım saat, bir saat içinde açıklanacak. Patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum, yaralananlara acil şifalar diliyorum. 15 kadar yaralı var. Bu hadise, bir kez daha millet olarak terör karşısında tek yürek olmamız gerektiğini göstermiştir. Türkiye'nin kararlı ve ilkeli duruşu devam edecektir. Bizim için DAEŞ ile PKK'nın… adı veya kısaltması ne olursa olsun, birbirlerinden farkları yoktur. Bu bölgede faaliyet gösteren tüm terör örgütlerinin ilk hedefi Türkiye'dir. Çünkü Türkiye bunların hepsiyle aynı kararlılıkla mücadele yürütmektedir' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyada DAİŞ denilen terör örgütüyle Türkiye'den daha kararlı bir şekilde mücadele yürüten ve bizim kadar bedel ödeyen başka bir ülke var mıdır? Aynı şekilde bölücü terör örgütüyle mücadelemizi de kararlılıkla ve fedakarlıkla yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sözde akademisyenler bildirisine imza atan, isimleri bizden ama zihinleri bize yabancı tipleri bir kenara bırakıyorum. Sizden de şimdi bu konuda özellikle bir gayret istiyorum. Bu şekilde düşünen yabancı akademisyenlere benim bir teklifim var, ben kendilerini Türkiye'ye davet ediyorum. Buyursunlar Türkiye'ye gelsinler, öyle kuru kuruya imza atmakla olmaz. Gel Türkiye'ye. A'dan Z'ye Güneydoğu'da, Doğu'da bütün bu bölgelerde ne oluyor, ne bitiyor bunları müdellel olarak biz kendilerine anlatmaya hazırız."

"Rusya, DAİŞ'le mücadelede değildir. DAİŞ'e karşı bir mücadele vermemektedir" diyen Erdoğan, "Tam aksine Rusya şu anda Lazkiye ve çevresinde butik bir Suriye devleti kurmanın gayretiyle kendine mekan hazırlamaktadır ve oradaki bizim soydaşlarımızı, Türkmen kardeşlerimizi vurmaktadır, vurmaya devam etmektedir" şeklinde konuştu.

Erdoğan, İran'a yönelik de "Mezhep temelli ayrışmaları çatışmaya dönüştüren tavrıyla İran, yeni ve tehlikeli bir sürecin fitilini ateşlemeye çalışıyor. İran'ın Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri ile ilişkilerini bilinçli olarak gerginleştirmesi bu stratejinin bir parçasıdır" değerlendirmesinde bulundu.