Erdoğan, Van'ı terk etmek isteyen memurları uyardı

Erciş'te depremzedeleri dinleyen Başbakan Erdoğan, Van'da bulunan memurları da uyararak, "Kimse bizden Van'ı 'terk etme' gibi bir şey istemesin" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERCİŞ - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erciş'te kurulan çadırkentte depremzedeleri ziyaret ederek sorunlarını dinledi.

Erdoğan, beraberindeki Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte Erciş'te bulunan Yenişehir Çadırkentte kalan depremzedeleri ziyaret etti.

Çadırkente girişinde depremzedelerin alkışlarıyla karşılanan Erdoğan, kalabalıkta bulunan bir kadının "Van ve Erciş afet bölgesi ilan edilsin" isteğine karşılık, "Kim bunu söyleyen, yanıma gelsin" diye konuştu. "Buraların neden afet bölgesi ilan edilmesini istiyorsun" diye soran Erdoğan'a, "Burası afet bölgesi ilan edilirse daha fazla yardım alabiliriz" yanıtı verildi. Bunun üzerine Erdoğan, vatandaşın bu konuda yanlış bilgilendirildiğini, afet bölgesi ilan edilmesi konusuna ilişkin söylenen her şeye inanılmaması gerektiğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, daha sonra iki çadırı ziyaret ederek sakinleriyle sohbet etti. Bu arada, Erdoğan'ın korumaları, çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere vatandaşların taleplerine ilişkin küçük notları topladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca kurulan çadırkentte "Sevgi Kreş" çadırına da girdi. Erdoğan çadırkentten alkışlarla uğurlandı.

"Van büyükşehir olacak" 

Erciş Meydanı'nda halka hitap eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Size bazı gerçekleri söyleyeceğim. Ben sizin hizmetkarınızım, arkadaşlarım da aynı şekilde. Tabii birçok hatalarımız var, millet olarak yanlışlarımız var. Zemin etütleri yapılmadan inşaatlarımızı yaparken, kamu inşaatları da buna dahil vatandaşların inşaatları da buna dahil, maalesef burada ciddi yanlışlarımız var.

Bu arada başka bir adımı atıyoruz. 'Erciş il olsun' diyenler; Hakkari'yi il yaptıkları zaman Hakkari ne oldu? Hakkari şu an Erciş'ten daha mı iyi? 'Van büyükşehir olsun' dedik, belediye seçimlerine Van büyükşehir olarak giriyor. İstanbul'un bir ilçesi nasıl modern oluyorsa Van'ın da bir ilçesi, aynı İstanbul'un ilçesi Kadıköy'ü, Pendik'i, Kartal'ı bir Çekmece'si gibi gayet güzel ilçesi haline gelecek. İmkanlar o zaman daha da artacak.

Buralardaki üniversite öğretim üyeleri, devlet dairelerinde memurları, kimse bizden Van'ı 'terk etme' gibi bir şey istemesin. Eğer üniversite öğretim üyeliğini bırakacaksa onu bilemem. Ama 'Van Yüzüncüyıl'ı bırakayım da bir başka devlet üniversitesine gideyim' diye böyle bir şey bekliyorsa kusura bakmasın bizden böyle bir şey beklemesin, bunlara müsaade etmeyiz'' dedi.

Eğer bu ülkede profesörü, doçenti, akademisyeni eğer bu tür şeylerde terki diyar ederse benim vatandaşım ne yapacak? Önce bunu bizler katlanmamız lazım. Aynı şekilde devlet dairelerindeki memurlara söylüyorum onlar da bizden bu tür şeyler beklemesinler. Onlar da görevine devam edecekler. Bunlar, bizim kederde üzüntüde bir beraber olduğumuz günlerdir. "

Ağustos'da kalıcı konutlar hazır

Erdoğan, amaçlarının Ağustos ayına kadar kalıcı konutları hazır hale getirmek olduğunu ifade ederek, " Şimdi de inşaatlara başlıyoruz ve süratle inşallah inşaatlara başlayıp hedefimiz Allah nasip ederse Ağustos sonuna kadar kalıcı konutları büyük ölçüde bitirmek" diye konuştu.

Bütün vergilerin bir yıl ertelendiğini dile getiren Erdoğan, şimdiye kadar açıklanan destek ve kredilere işaret ederek, ''Depremden zarar gören KOBİ'lerimizle esnaf ve sanatkarlarımıza 100 bin lira üst limit olmak üzere acil destek kredisi sağlıyoruz. Bu kredilerin ilk 6 ayı ödemesiz, iki yıl geri ödemeli olacak ve faizsiz. Müracaatlarınızı ona göre yapacaksınız ve bu ödemeler sizlere yapılmış olacak'' dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, deprem nedeniyle oluşan hayvan kayıplarının telafi edilmesi ve zirai kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve çiftçilere faizsiz kredi sağlanması için çalışmaları başlattığını anlatan Erdoğan, Ziraat Bankası'nın tarımsal kredi borçlarını, Halk Bankası'nın da esnaf kredi borçlarını bir yıl süreyle erteleyeceğini vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir