Erdoğan ve Laricani Gazze'yi konuştu
Başbakan ve İran Meclis Başkanı, Ortadoğu'da barış için görüş alışverişinde bulundu
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Meclis Başkanı Ali Laricani ile görüştü. Gazze konusunun da ele alındığı görüşmede Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bugüne kadar yaptıkları ve yapmayı sürdürdükleri ile ilgili bilgiler verdi.
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin "Ateşkes, ambargonun kaldırılması, İsrail askerlerinin geri çekilmesi, Hamas-El Fetih uzlaşmasının sağlanması" yönündeki görüşlerini sıraladığı görüşmede, İran tarafı da Türkiye'nin bu konudaki görüşlerini desteklediğini bildirdi. İran Meclis Başkanı Laricani'nin, "Hamas'ı dışlayan bir çözüm gerçekçi olmaz" görüşünü ifade ettiği öğrenildi.
Ekonomik ilişkiler ve terör
Görüşmede iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler de ele alındı. Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin ürün çeşitliliği yaratılarak, 20 milyar dolara yükseltilmesinin gereği üzerinde durdu.
Bu çalışmaların bir an önce bitirilmesinin gereğine dikkat çekilirken, İran doğal gazının Avrupa'ya taşınması projesinin bir an önce gerçekleştirilmesinin önemi üzerinde duruldu.
Nükleer enerji konusunda ise Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin görüşünün bilindiğini hatırlattı.
Terörle mücadele konusunun da ele alındığı görüşmede, İran tarafı terörle mücadelede ortak hareket etmenin önemine değindi.
Avrupa'nın, Ukrayna üzerinden iletilen gaz konusundaki sıkıntılar nedeniyle İran doğal gazının, Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması projesine olan ilgisinin yükseldiğine işaret edilen görüşmede, İran'ın doğal gaz iletim hatlarının verimli hale getirmesi çalışmalarının olumlu karşılandığı kaydedildi.
İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Borucerdi'nin de önümüzdeki hafta Türkiye'ye geleceği ifade edildi.
Bu arada İran, Suriye ve Endonezya'nın "Asya Parlamentolar Troykası" oluşturdukları kaydedildi.
İsrail Dışişleri Bakanı gelmek istiyor
Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, Türkiye'yi ziyaret etmek isteyen İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'ye, "Gelmek istiyorsan kapımız açık. Ancak gelince ateşkesin şartlarını konuşalım. Gündemimiz bu olsun. Buna kendini hazır hissediyorsan gel" dediği öğrenildi.
Türkiye'nin, İsrail'le ilişkilerinde sıkıntı olmadığı, her kademede konuşulduğu belirtildi. Ancak, Türkiye'ye gelmek istediğini söyleyen İsrail Dışişleri Bakanı Livni'ye, Babacan'ın "Türkiye ile iyi ilişkiler içindeyiz görüntüsü vermek için gelme, ateşkesin şartlarını konuşacaksan gel" yanıtını verdiği kaydedildi. Bu arada, Hamas ile Mısır arasındaki iletişimin koptuğuna dikkati çeken kaynaklar, Türkiye'nin ateşkes sağlanması konusundaki yardım önerisini Kahire'nin kabul ettiğini bildirdi.