Erdoğan'a 'tarafsızlık' çağrısı

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarafsızlık ilkesini açıkça çiğnediğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanını bir kez daha, TBMM'de 28 Ağustos tarihinde namus ve şeref üzerine ettiği yemine sadık kalmaya davet ediyorum" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son dönemde tarafsızlık ilkesini açıkça çiğnediğini öne sürerek, "Sayın Cumhurbaşkanı kurduğu AKP'nin genel başkanı olmayı sürdürüyor. Bu parlamenter sistem için kabul edilebilir bir durum değildir. Cumhurbaşkanın TBMM'nin seçimlerini yenileme yetkisi vardır, ama TBMM'ye talimat verme yetkisi yoktur. Cumhurbaşkanı da olsa herkes için Anayasa'ya uymak zorunluluktur" dedi.

Erdoğan'ın YSK'nın sonuçları ilan ettiği 15 Ağustos tarihinden Meclis'te yemin ettiği 28 Ağustos'a kadar geçen 13 günlük sürede Anayasa'nın herkesin uymakla zorunlu olduğu emredici hükümlerini açıkça ihlal ederek, yine Anayasanın 103. Maddesinde belirlenmiş olan cumhurbaşkanlığı yeminine sadık kalmayacağının ilk işaretlerini verdiğini hatırlatan Altay şunları söyledi:

"Her şeye rağmen biz iyi niyetle yemin ettikten sonra tarafsız bir cumhurbaşkanı olacağına yönelik umudumuzu korumaya çalıştık. Ancak görülüyor ki, Sayın Cumhurbaşkanı kurduğu partinin genel başkanı olmayı sürdürüyor. Bu parlamenter demokratik sitemimizde kabul edilebilir bir durum değildir. Sayın Cumhurbaşkanının TBMM'nin seçimlerinin yenilenmesine karar verme yetkisi vardır. Ama TBMM'ye talimat verme yetkisi yoktur. Hiç ağzından düşürmediği mili iradeye bundan daha büyük bir saygısızlık yapılamaz. Eskiden yasalar TBMM'den onay için Cumhurbaşkanlığına giderdi. Şimdi Cumhurbaşkanlığından onay için TBMM'ye yasa geliyor. Bu içinden bulunduğumuz durumun ne kadar vahim olduğunun en açık göstergesidir. Cumhurbaşkanı dahil beğenelim beğenmeyelim -daha iyisi yapılana kadar- herkes orta yerdeki Anayasa'ya uymak zorundadır. Aksi bir durum ülke ve sistem için felakettir. Sayın Cumhurbaşkanını bir kez daha, TBMM'de 28 Ağustos tarihinde namus ve şeref üzerine ettiği yemine sadık kalmaya; sistemi ve toplumu germek yerine kucaklamaya; tarafsız bir yaklaşımla o makamın gereği olan tavrı göstermeye davet ediyorum." (DHA)

Bu konularda ilginizi çekebilir