Erdoğan'a 13 soru

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bütçe görüşmelerinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a 13 soru yönelttiği, ancak Başbakan’ın sorulara yanıt vermediği bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA  - CHP Grup Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bütçe görüşmelerinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a 13 soru yönelttiği, ancak Başbakan’ın sorulara yanıt vermediği bildirildi. 
 
CHP Grup Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun 10 Aralık 2012 tarihinde TBMM’de bütçe görüşmelerinde, Başbakan’a 13 soru yönelttiği belirtilerek, "Başbakan Erdoğan ise TBMM Başkanı Cemil Çiçek’ten süre konusunda torpil isteyerek bir saati aşan bir konuşma yaptı. Ancak Başbakan Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun bu sorularına yanıt veremedi" denildi. 
 
"İşte Kılıçdaroğlu’nun hala yanıt bekleyen o soruları" denilen açıklamada yer alan 13 soru:
 
[PAGE]
 
"1- Sayın Başbakan, yasayı ihlal ederek Orta Vadeli Programı neden 37 gün gecikmeyle açıkladınız? 
2- Sayıştay Raporları TBMM’ye gelmeden kesin hesap kanunu tasarısını nasıl değerlendireceğiz? 'Kanun hükmünde kararnameyle düzenleme yaptık. Raporlar o nedenle yetişmedi' diyeceksiniz. O kanunu çıkarırken Sayıştay Genel Kuruluna sordunuz mu, sormadınız mı? Sormadıysanız, siz Sayıştay’ı da tanımıyorsunuz demektir. Böyle devlet olur mu? Sayın Başbakan, o raporlar Sayıştay’dan niye gelmedi? 
3- Sayın Başbakan, Niğde'ye gittiğinizde patates üreticisinin derdini sordunuz mu? Patates 10 kuruşa düştü, ne oldu da bu böyle oldu? Siz, önce canlı hayvan, sonra kırmızı et, sonra kurbanlık koyun, en sonunda da saman ithal ettiniz. Acaba nasıl oluyor da saman ithal eder noktaya geliyoruz? 
4- Sayın Başbakan, işsizlik sorununu çözecektiniz, niye çözmediniz, elinizden tutan mı var? Siz yasa getirdiniz de biz karşı mı çıktık? 
5- Sayın Başbakan, sizden önceki ve sonraki icra daireleri sayısını açıklayın. Niçin icra dairelerinin sayısını artırıyorsunuz? 
6- Sayın Başbakan niçin 7 kez mali af çıkardınız? O mali afları niçin şantaj unsuru olarak kullandınız? 
7- Sayın Başbakan, Türkiye Cumhuriyeti 1987 yılında 14'üncü büyük ekonomiydi. Bugün 17'nci sırada. Niye geriye gidiyoruz? 
8- 1979'dan 2003'e kadar, Türkiye Cumhuriyeti'nin bütçesinden ödenen faiz 135 milyar lira. 2003-2011 döneminde ödediğimiz faiz 450 milyar lira. Sayın Başbakan 450 milyar lirayı kimin parasından ödediniz? 
9- Sayın Başbakan, 2002'de hapishanedeki kişi sayısı 59 bin 429’dı. 2012 yılında 125 bin 100 kişi oldu. Ekonomi iyiyse, işsizliği çözdüyseniz, insanlar niye hapishaneye girer? 
10- Sayın Başbakan, Türkiye Cumhuriyeti’nin, enerji konusunda Rusya'ya bağlı olduğu oranda başka bir ülkeye bu oranda bağlı olan ikinci bir ülke var mı? 
11- Sayın Başbakan, kapalı kapılar ardında İsrail'le yaptığınız pazarlıkları niye açıklamıyorsunuz? 
12- Parasız eğitim isteyenlerin hapse atıldığı bir ülkedeyiz. Sayın Başbakan, yurt dışına gittiğiniz zaman, gittiğiniz ülkelerin Başbakanlarına, 'Sizin ülkenizde basılmamış kitaba bir yargı kararıyla yasak getirilirse siz ne düşünürsünüz?' diye sordunuz mu? 
13- Sayın Başbakan, 12 Eylül darbe hukukunu değiştirmeye var mısınız? Kenan Evren'in getirdiği yasanın arkasına niye saklanıyorsunuz?" (ANKA)