Erdoğan'a soruşturma açılmasını istediler

Yargıçlar Sendikası, Başsavcılık'ın Başbakan ile eski bakan Ergin hakkında “Yargılama yapanları etkilemeye teşebbüs” suçundan soruşturma açmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yargıçlar Sendikası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet eski Bakanı Sadullah Ergin’e ait olduğu iddia edilen ses kayılarını değerlendirerek, konuşmalarda adı geçen yargıçtan özür dilenmesi gerektiğini belirtti. Sendika, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Başbakan ile eski Bakan hakkında “Yargılama yapanları etkilemeye teşebbüs” suçundan soruşturma açmaya ve avukatlıktan yargıçlığa geçenleri de istifaya davet etti. 

Sendika ses kayıtlarını değerlendirdi

Yargıçlar Sendikası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet eski Bakanı Sadullah Ergin’e ait olduğu iddia edilen ses katılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Hukuk dışı dinlemelerin ahlaksızlık olduğunun belirtildiği açıklamada, söz konusu konuşmada adı geçen ve dini inanç ve mezhep üzerinden yapılan değerlendirmeyle olumsuz nitelemesi yapılan yargıcın, hakim ve savcılar arasında adaletinden ve dürüstlüğünden şüphe duyulmayan, adalet inancından zerre kadar sapma göstermeyen bir hakim olduğu belirtildi. 

Açıklamada, söz konusu telefon görüşmesi kaydında, avukatlıktan yargıçlık mesleğine alınan 2 bin yargıcın, “avukat arkadaşlarımızı sisteme transfer ediyoruz” biçiminde açıklanmasının, yargıç ve savcıları daha mesleğe başlamadan şaibeli hale getirdiği ifade edildi. 

Açıklamada, “Yakın zaman içinde mesleğe avukatlıktan geçen ve yeni başlayan yargıçların bazılarının AKP yöneticilerinin içinden seçilmesi, bir kısmının ise İstanbul’a atanması ve bu kişilerin Ağır Ceza Mahkemelerine atanarak arama-dinleme gibi tedbir kararlarının oybirliğiyle alınarak “sistemin” kontrol edilmesi söylentileri ile anılan konuşma birleştirildiğinde ne yazık ki siyasi iktidarın yargıya müdahaleye ne kadar istekli, gayretli ve hukuk tanımaz bir halde olduğu tereddüte yer vermeyecek biçimde görünür olmuştur” denildi. 

İstifaya davet ettiler

Ses kaydındaki ifadelerin, “yargılama yapanları etkilemeye teşebbüs” suçunu oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bu konuşmalar bize, siyasi iktidarın hiçbir zaman “hukukun üstünlüğünden, bağımsız ve tarafsız yargıdan” yana olmadığını, hukuku ve yargıyı sadece kendi siyasi menfaatleri doğrultusunda kullanmak istediğini ve bu amaca uygun şekilde dizayn etmeye çalıştığını anlatmaktadır” denildi. Erdoğan ve Ergin’in konuşmalarda adı geçen yargıçtan özür dilemeye çağıran Sendika, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Başbakan ile eski Bakan hakkında “Yargılama yapanları etkilemeye teşebbüs” suçundan soruşturma açmaya ve avukatlıktan yargıçlığa geçenleri de istifaya davet etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir