Erdoğan'dan 'İstiklal Savaşı' ruhu hatırlatması

Başbakan Erdoğan, İstiklal Savaşının ruhu ve bu ruhun ortaya koyduğu birlik ve bütünlüğün Türkiye'yi geleceğe taşıyacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu topraklara ve bu medeniyete ait her türlü etnik grubun, İstiklal Savaşı'nı yürüten bayrak ve sancak altında toplandığını, bir ve bütün olarak kurtuluş mücadelesini verdiğini belirterek, "Cumhuriyetimiz de yine birleştirici ve bütünleştirici bir ruhla aynı bayrak altında hayat bulmuştur" dedi.

Başbakan Erdoğan, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca düzenlenen "10 Kasım Atatürk'ü Anma Töreni"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Gazi Mustafa Kemal'in işaret ettiği doğrultuda, çağdaş dünya ile bütünleşme yolunda çok önemli mesafeler kat ettiğini, önemli eşikleri geride bıraktığını söyledi.

Evrensel değerlerin, milleti birleştirici, bütünleştirici ve huzur içerisinde yaşamasına yönelik olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Milli mücadele, herhangi bir sınıf, mezhep, meşrep, bölge ve grup yararına değil, bütün bir millet yararına yapıldığı içindir ki, millet bu mücadele bir bütün olarak yer almıştır. Bu noktanın çok önemli olduğuna inanıyorum...

Bu topraklara ve bu medeniyete ait her türlü etnik grup, İstiklal Savaşımızı yürüten bayrak ve sancak altında toplanmış, bir ve bütün olarak kurtuluş mücadelemizi vermiştir. Cumhuriyetimiz de yine birleştirici ve bütünleştirici bir ruhla aynı bayrak altında hayat bulmuştur.

Değişen dünya şartları karşısında zaman zaman geride kalmış, ileriye gitmiş olabiliriz. Ancak bizleri, geleceğe taşıyacak olan, hiç şüphesiz, İstiklal Savaşı ruhu ve bu ruhun ortaya koyduğu birlik ve bütünlüktür.

Vefatının 70. yıl dönümünde, Gazi'nin bu bu idealinin ve bu ideali başarmadaki birleştirici rolünün bir kez daha hatırlanmasında büyük yarar olduğuna inanıyorum."

"Hedeflerimize mutlaka ulaşacağımıza inanıyorum"

Atatürk'ün en önemli başarılarından birinin, her türlü farklılığı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı paydasında birleştirmesi ve ülkenin onurlu, saygın, asli bir unsuru haline getirmesi olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Atatürk, milli mücadeleyi başlatırken milli birliği sağlamayı ve milli iradeyi tesis etmeyi en önemli önceliği olarak görmüştür. Nitekim, Atatürk, Anadolu'ya çıktığı ilk günden itibaren, faaliyetlerini, 'milleti birleştirmek' ve 'milli birliği tesis etmek' çizgisi üzerinde yürütmüştü. Bugün her zamankinden daha çok birlik ve beraberlik içinde, Türkiye'yi yeni hedeflere taşımak zorundayız.

Yine bugün, her zamankinden daha çok çalışmaya, üretmeye, öz güvene, milli birlik, beraberlik, paylaşma ve dayanışmaya ihtiyaç duyuyoruz.

Cumhuriyet ideallerimize, birlik ruhumuza, kardeşliğimize yönelik her türlü saldırı, bu milletin arasında bugüne kadar asla sığınak bulamamıştır, bundan sonra da bulamayacaktır. Atatürk'ün en büyük eseri olan Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti vasfıyla, kendi coğrafyasında ve dünyada barış, huzur ve istikrar sembolü olarak yoluna devam edecektir.

Türkiye, siyasi, sosyal ve ekonomik alanlarda yürüttüğü atılımlarını hızla tamamlayarak, modern ve çağdaş dünyanın en saygın ülkelerinden biri olarak konumunu daha ileri noktalara taşıyacaktır. Milletçe en büyük arzumuz ve hedefimiz budur ve bu hedeflerimize de mutlaka ulaşacağımıza inanıyorum."