Erdoğan'dan İran'a sert cevap

Başbakan Erdoğan, İran'ın, "Nükleer müzakereler için Şam ya da Bağdat'ı düşünüyoruz" açıklamasına sert yanıt verdi. Erdoğan, İran'a 'dürüst olunması' gerektiğini hatırlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Başbakan Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa'yla düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin gündemdeki gelişmelere ilişkin sorularını cevapladı.
Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'daki basın toplantısında bir gazetecinin, İran'da bazı yetkililerin, İstanbul'da yapılması planlanan nükleer müzakerelerle ilgili toplantının Şam ya da Bağdat'ta yapılması yönündeki açıklamalarını hatırlatması üzerine, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bunu resmi makamlar olarak kim söyledi, kim söylemedi bunu bilmem. Ama şu ana kadar gördüğümüz kadarıyla Meclis Başkanı'nın ifadeleri var, dış komite veya komisyon sözcüsünün açıklaması var. Ben burada bir gerçeği ortaya koymak zorundayım. Bu toplantının İstanbul'da yapılıp yapılmaması hususu bize her hangi bir prestij kazandıracak bir konu değil, böyle bir prestijin de biz peşinde değiliz. Bizimle burada İran kazanır. Niye? Çünkü adil yaklaşım sergileyebilecek burada bir pozisyon ortaya koyarız da onun için. Fakat şu anda ortada dolaşan teklif 'Şam veya Bağdat' ipe un sermektir. 'Bu iş olmasın' demektir. Çünkü karşı tarafın Şam'a, Bağdat'a gelmeyeceğini biliyor. Kalkıp, 'bak biz Şam'ı da Bağdat'ı da önerdik' diyecek. Dürüst olmak lazım. Dürüst olunmadığı için dünyada sürekli olarak itibar kaybına devam etmektediler. Bu diplomasinin dili değildir. Bu başka bir dildir. O da bana yakışmaz."

İran Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, Türkiye'nin müzakerelere ev sahipliği yapmasını istemediklerini söyledi. Geçtiğimiz hafta Erdoğan ile Ahmedinejad arasında gerçekleştirilen buluşma sonrasında Türkiye İran'dan petrol alımını azaltmıştı.

Sözümüz var

Başbakan Erdoğan, yabancı bir gazetecinin, "Türkiye olarak, transatlantik doğalgaz borusu konusunda Arnavutluk'a destek verecek misiniz?" sorusuna da şu karşılığı verdi :

"Transatlantik doğalgaz boru hattıyla alakalı olarak biz bu konuda sözümüzdeyiz ve konuyla ilgili olarak da özellikle bu konuda Azerbaycan'ın bir gayreti var. Fakat her halükarda biz kendi artı potansiyelimizi buraya verme şansına sahibiz, bütün mesele tabi bizim sınırlarımızdan çıktıktan sonra Arnavutluk'un buradaki boru hattı meselesidir. Burada Yunanistan'a biz doğalgazı verdik, şimdi gündemde İtalya var ve biz istiyoruz ki İtalya-Arnavutluk bunu birlikte planlayalım. İtalya'ya da verileceği gibi aynı şekilde Arnavutluk'a da verilsin, böylece doğalgaz sorunu çözülsün. Bu konuda bizim olumsuz bir yaklaşımımız, olumsuz görüşümüz yoktur, Arnavutluk'a bu desteği vermeye hazırız."

Başbakan Erdoğan, "Arnavutluk'un ekonomik alanda gerçekleştirdiği reformlar konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna da şu cevabı verdi :

"Arnavutluk bu ekonomik krizde görüldüğü gibi Avrupa'da, Balkanlar'da etkilenmedi diyebileceğim müstesna ülkelerden bir tanesi oldu. Bu süreci o da Türkiye gibi sıkıntısız... Sıkıntı yok dersek yalan olur, bizim de bazı sıkıntılarımız vardır, ama Arnavutluk'un da ciddi bir sıkıntısı olmadığı, gayet güzel bir şekilde başarılı bir finans yönetimiyle, ekonomi yönetimiyle bu süreci Arnavutluk da atlatmış bulunuyor. Bundan sonraki süreci yine rehavete kapılmadan, ayaklarımızı yere sağlam basarak, bu süreci götürmemiz lazım. İnanıyorum ki güven, istikrar olduğu süreci Arnavutluk daha güçlü olacaktır ve yatırım çeken bir ülke de olması hasebiyle bu güçlü ekonomi, geleceğe yönelik de çok daha büyüme kaydederek devam edecektir."