Erdoğan'dan Sarkisyan'a yanıt

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin karşı tarafa hafıza kayıplarını dayatma gibi bir derdi, sıkıntısı olmadığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- Başbakan Erdoğan, "Türkiye'nin karşı tarafa hafıza kayıplarını dayatma gibi bir derdi bir sıkıntısı yok. Ama aynı şekilde diğer ülkelerin de Türkiye'ye kendi hafıza kayıplarını dayatma gibi bir anlayışı olamaz" dedi.

"Piri Reis'ten Katip Çelebi'ye Osmanlı Haritaları" konulu serginin açılışında gazetecilerin ABD'deki temaslarına ilişkin sorularını yanıtlayan Erdoğan, bir soru üzerine, dün Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile 1,5 saat süren bir görüşme yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Bu görüşmede şu ana kadar devam eden süreç, 1 hafta kadar önce Dışişleri Bakanlığı müsteşarını özel temsilci olarak Ermenistan'a göndermiştim. O metindeki detaylar üzerinde karşılıklı müzakerede bulunduk ve bundan sonraki sürece yönelik olarak, dışişleri bakanlarımızdan tekrar bu müşterek üzerinde çalışma yapmalarını istedik. Bugün ikisi de bir araya geldiler. Bu arada aynı şekilde ABD Dışişleri Bakanı Clinton ile Dışişleri Bakanım bir araya geldi. Yarın, öbür gün tekrar bir araya gelip çalışma yapacaklar. Bu konunun detaylarını görüşmek suretiyle önümüzdeki süreçte nasıl bir yol haritası takip ederiz, bunun üzerine de çalışmaları devam ettirecekler. Ve bu konu üzerine Sayın Obama ile yoğunlaştık. Ve sürecin dışına çıkılmaması bir ortak payda olarak aramızda belirlendi diyebilirim."

Bir gazetecinin, "Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan bir anma toplantısında, 'Türkiye bizimle ön koşulu koyan bir dille konuşamaz' şeklinde mesajlar verdi. Acaba Türkiye-Ermenistan sınırları açılabilecek mi" sorusu üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

"İsviçre'de, Zürih'te yapılan toplantıda, orada imzalanan metinde ön koşulsuz ifadesinin yanında çok önemli bir ifade var. Bölgesel barışı tesis etmek. Bu bölgesel barışı tesiste, Azerbaycan'ı bir kenara itebilir misiniz? Azerbaycan da bu bölgesel barışın önemli bir unsuru. Dolayısıyla Azerbaycan-Ermenistan arasındaki ihtilafın çözülmesi, tarafların bir mutabakata varması gerek. Azerbaycan-Ermenistan kapısının açılmasını ve bunun da bizim kapıların açılmasına vesile olacağını görmemiz lazım. Her şeyden önce Türkiye-Ermenistan kapısı niçin kapanmıştır? Bunu bir kenara koyamayız. Yani 1993'te bu kapı neden kapandı? Ermenistan-Azerbaycan arasında meydana gelen olaylar, bu arada işgaller sebebiyle kapandı. Şimdi bunun açılabilmesi şüphesizki oradaki mutabakatın sağlanması ve orada bir barış zemininin oluşmasıyla düzelir diye düşünüyoruz. Onun için de Minsk Üçlüsü'nün burada önemli bir görevi var. Bu konuda Amerika'nın, Fransa'nın, Rusya'nın şu anda zaten yoğun çalışmaları var, devredeler. Bugün Sayın Medvedev'le de bu konuları görüştük. Sayın Sarkozy ile geçen hafta Fransa'da bu konuları görüştük. Zannediyorum ki, onlar da bu işi daha sıkı tutmak suretiyle inşallah bir neticeye ulaşılır. Yoksa Türkiye'nin karşı tarafa hafıza kayıplarını dayatma gibi bir derdi bir sıkıntısı yok. Ama aynı şekilde diğer ülkelerin de Türkiye'ye kendi hafıza kayıplarını dayatma gibi bir anlayışı olamaz. Bunları da bilmemiz lazım."

"Netanyahu'yu gördüğünüz yerde ona sorun"

"Protokollere ilişkin bir takvim süreci var mı" sorusuna da Başbakan Erdoğan, "Hayır böyle bir takvim süreci yok. Şu anda biz zaten Meclis'e gönderdik. Aynı şekilde Ermenistan da tabi Anayasa Mahkemesi'nden geçirmek suretiyle Meclis'e gönderdi. Biraz da dışardaki bu sürece yönelik veya bu süreci teşvik edecek bazı olumlu gelişmelerin neticelenmesi inanıyorum ki, Meclis çalışmalarını da hızlandıracaktır" yanıtını verdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun zirveye katılmadığının anımsatılarak, "Tepki vereceksiniz diye mi katılmadı" sorusu üzerine Erdoğan, "Bunu Netanyahu'yu gördüğünüz yerde ona sorun. Muhatabı ben değilim" yanıtını verdi.

Obama- Erdoğan görüşmesi

Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı  Obama arasındaki görüşmenin "çok samimi bir havada geçtiği, Ermenistan ve İran başta olmak üzere bir çok konunun ele alındığı" bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasında yapılan görüşmede, Ermenistan ve İran başta olmak üzere bir çok konu ele alındı.

Erdoğan, Obama'ya Türkiye'nin Kafkasya ve Orta Doğu'da barışın tesisi için yaptığı çalışmaları aktarırken görüşmede ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Kafkafsya bölgesiyle ilgili sürdürdükleri çalışmaların devamı için mutabakata varıldı.

Başbakan Erdoğan, ayrıca Obama'ya İran'ın nükleer programı konusundaKİ görüşlerini de iletti. Obama da Türkiye'nin diplomasi ve barışa yönelik çalışmalarını takdirle izlediklerini ancak çözüme ulaşmak ve ilerleme kaydetmek için bu konuda Türkiye'nin devrede kalarak girişim ve çabalarını, yapıcı katkısını sürdürmesini istedi.

"Çok samimi bir havada geçtiği" bildirilen görüşme, 15 dakika planlanmasına karşın 45 dakika sürdü. "Yapıcı ve olumlu olduğu" bildirilen görüşmede, Kafkaslar ve Orta Doğu'daki gelişmeler de ele alındı.

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan'da yapacağı açıklamayla ilgili, "Daha önce de zaten açıklamamı yaptım. Böyle bir şeyi şahsen ben beklemiyorum. Gerekli mesajlar zaten karşılıklı olarak alınmıştır diye düşünüyorum" dedi.

Erdoğan, bir gazetecinin, "24 Nisan konuşmasından ne bekliyorsunuz" sorusu üzerine, "Daha önce de zaten açıklamamı yaptım. Böyle bir şeyi şahsen ben beklemiyorum. Gerekli mesajlar zaten karşılıklı olarak alınmıştır diye düşünüyorum" dedi.

Erdoğan, "Her zaman üçüncü ülkelerin Türkiye ile Ermenistan arasına girmemesini ve yasa tasarılarının kabul edilmemesini istiyorsunuz. Obama'ya bu konudaki tavrınızı net ilettiniz mi" sorusuna "Her zaman söylediğim neyse aynısını ilettim. Tayyip Erdoğan'ın bir huyu vardır. Kapının önünde başka, kapının arkasında başka konuşmayı hiç sevmez. Gizli ajanda hiç taşımam yanımda. Her şeyim açıktır. Siyaseti böyle yapmayı öğrendim. Bu süreci devam ettiriyorum, ettireceğim" yanıtını verdi.

"Obama size net bir yanıt verdi mi? Siz bu kadar net konuşunca Obama size net bir yanıt verdi mi" sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, "Göreyim Mevlam neyler. Neylerse güzel eyler" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir