Erdoğan'ı kendi sözleri ile vurdu

Grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu hükümetin 2B politikasını eleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2B'de verilen sözlerin tutulmadığını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2B ile ilgili eski tarihli konuşmasını yayınladı.

Sabah saatlerinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gibi 2B üzerinden hükümeti eleştiren Kılıçdaroğlu video sonrası şunları söyledi;
 
"Videoda izlediniz. Dürüstlüğümüz neyi gerektiriyorsa onu yapacağız" diyor. Okuyorum söylediğini. "Bedel tespitine gelince bedelsiz veya emlak vergisi değerinin yüzde 25'i veya yüzde 50'si. Bu şekilde çalışmayı yapacağız" diyor.
 
2B ile ilgili olarak ilk açıklamamızı Sultanbeyli'de yapmıştık. Vatandaşla devlet kavgalı olmamalı, bu işi çözmeliyiz. Bizim tespitimiz şuydu. Dedik ki, orman köylüsünün 2B arazisi hiç bir bedeli olmadan tapusu yapılacak.
 
2B arazisi var ve üzerinde evi varsa, emlak vergisi değerinin yüzde 50'si dedik. Neden emlak vergi değerini aldık? Şunun için. Emlak vergisinin değerini devlet belirliyor. O zaman bu bedelin yüzde ellisini alalım ve verelim bu iş de bitmiş olsun.
 
Hükümet geldi. Onlar da bir kanun teklifi verdiler. Rayiç bedelin yüzde 70'i dediler. Dedik ki bu olmaz. Bunu vatandaş ödeyemez. Hatta grup başkan vekili Hamzaçebi dedi ki, "Siz bunu çıkarıyorsunuz vatandaş ödeyemez. Yakın zamanda bunu değiştireceksiniz" dedi. Hayır dediler ve çıktı.
 
Vatandaş ödeyebildi mi? Hayır. İsyan ettiler. Sonra bir kanun teklifi geldi. Yüzde 70'i yüzde 50'ye indirdiler. Antalya'da anlatıyorlardı. 7 trilyon bedel biçmişler, 3.5 trilyon. Ben 3.5 trilyonluk adam mıyım diyorlar.
 
Öte yandan Kılıçdaroğlu, konuşmasına başlamadan önce geçen hafta yaptığı gibi 2B ve tapu sorunları nedeniyle şikayetleri olan vatandaşları kürsüye çıkardı.
 
Araziler size helal, yanınızdayız
 
Sözlerine devam eden Kılıçdaroğlu; "Yine söylüyoruz. Kullandığınız bu araziler, ananızın ak sütü gibi helaldir. Bu arazileri sizden kimse alamaz. Aldıkları zamanda yanınızda bir CHP'li göreceksiniz. Erdoğan'a bir tavsiyem var. Beykoz Belediyesi'nin internet sitesine baksın. Yüzde 46'sı, en fazla geliri bin lira ayda, 1500 lira geliri olan bir aileden sen milyarları nasıl alacaksın? Birileri gidip parayı bastırıp alacaklar. Bu konuşmanın ardında o var. Diyor ki bedelini alacağız, vermeyenleri satacağız oradan da kazanacağız. Hatırlarsınız bir zamanlar Sülün Osman vardı. Anadolu'dan gelen vatandaşlara Galata Köprüsü'nü satardı. Şimdi Recep Tayyip Erdoğan da vatandaşın malını vatandaşa satıyor. Akıl alacak şey değil." diye konuştu.
 
Meşhur müteahhit kural tanımıyor
 
Meşhur bir müteahhitimiz var. Bakırköy'de bir arazisi var inşaat alanı 64 bin metrekare. Ne olması lazım, 190 bin metrekareye bunu çıkarmam gerekiyor diyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, AKP'lisi CHP'lisi MHP'lisi bu kadar olmaz, çıkmaz diyorlar. O birliği ile reddediliyor. Ne oluyor?
 
Aynı vatandaş, Ankara'ya geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gidiyor. Buradan onay alıyor, 34 bin metrekarelik inşaat alanı, bakanlık izniyle 190 bin metrekareye çıkarılıyor. Şimdi Sayın Erdoğan'a soruyorum. Yeşil diyorsun, yüksek binaları yapmayın diyorsun, tarihe saygısızlık olur diyorsun. Bu izni veren kişi senin bakanın. Bu izni senden izin alınmaksızın verilmez. Sen bu bakanı, İstanbul'u sevdiğin için görevden alacak mısın almayacak mısın?
 
İstanbul'da 100 milyar dolar yandaşa
 
İstanbul nasıl yağmalandı? Bakın rakamlar vereceğim. 2009-2013 yılları arasında imar komisyonuna gelen dosya sayısı 9957. Sadece imar değişikliği için. Gündem sayısı ne kadar? 11 bin 229. Daha fazla kat nasıl elde ederiz diye. Şimdi Başbakan'a çağrıyı yapıyorum. İstanbul'u yaşanabilir kent haline getirmek istiyorsan, gel bu dosyaların hepsini geri çekelim. Sultanahmet Camii'sine yapılan o olumsuz davranışları yeniden düzeltelim. Arkasında rant olmadığı şekilde ortaya çıksın. İstanbul'da rant dolayısıyla, yandaşlara sağlanan imkan 100 milyar dolar. Gerçek tabloyu ortaya çıkarmak için, kimlere hangi yandaşlara avantaj sağladı ortaya çıkarmak için TBMM'ye biz bir araştırma önergesi vereceğiz. Siz de destek verin. Gelin hep beraber bu rantı kimler sağlamış araştıralım.