Erdoğan'ın 'o' sözlerine suç duyurusu

Başbakan Erdoğan'ın dün katıldığı bir TV programındaki, "Gürcü dediler. Afedersin daha çirkinini söylediler, Ermeni dediler" sözleri mahkemelik oldu. CHP'li Hurşit Güneş, Başbakan Erdoğan'ın nefret suçu işlediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, AKP’nin cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan hakkında nefret suçu işlediği gerekçesi ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Güneş, suç duyurusu sonrası Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Erdoğan’ın bir süredir cumhurbaşkanı adaylarının etnik kimliği, kökeni ile ilgilenmeye başladığını söylediğini ve bu konuyu daha da ileri götürüp konuyu parti genel başkanlarına kadar uzattığını belirten Güneş, "Başbakan, genel başkanımızın mezhep kimliğinin mutlaka belirtilmesini istiyor. CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu 2010 yılında CHP’yi başarıya ve ülkeyi esenliğe götüreceği için oy birliği ile seçildi. Başka hiçbir konuya bakmaksızın genel başkanlığa getirdik. Dün Başbakan NTV ve STAR TV ortak yayınında kendisine ‘Ermeni bile’ dendiğini ‘çok çirkin iftiralar’ olduğunu ve bundan dolayı da Ermeniliği aşağıladığı izledik.” dedi.

Türkiye’de farklı kimlikte pek çok yurttaşın yaşadığını hatırlatan Güneş, “Türkiye’de Ermeni yurttaşlar vardır. Bizim yurttaşlarımızdır, eşit yurttaşlarımızdır. Ermenilik aşağı bir durum değildir, küçük bir durum değildir. Eşit bir durumdur. Biz tarih boyunca Ermenilerle dostluk ve barış içinde yaşamak istedik. Yine Başbakan 2011’de seçimlerin öncesinde kendisine Rumluk isnat edilmesi karşısında da ‘çok çirkin bir iftira’ olarak nitelemişti. Bu ülkede Rum yurttaşlar vardır. Ülkemizin dışında Rumların ülkesi vardır. Ülkemizin dışında Ermenilerin ülkesi vardır. Biz bu ülkülerle dostluk ve barış içinde onların hakları ile dostluk ve barış içinde yaşamak istiyoruz. Bir düşmanlık beslemek istiyoruz. Ülkenin içinde halkın bir kısmını kin ve nefret doğuracak biçimde TCK’nın 216 maddesini ihlal eder. Anayasa'nın da 10. maddesini ihlal eder. İnsan Hakları Sözleşmesini de ihlal eder. Biz Türkiye’de ayrımcılık yapan bir Başbakan istemiyorduk, bir cumhurbaşkanı hiç istemiyoruz. İnsanları küçük gören bir cumhurbaşkanı asla istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir