Erdoğan'ın "idam" çıkışına CHP ve BDP'den tepki

Başbakan Erdoğan'ın "Siyasi suçlarla ilgili olarak değil ama terör ve ölüme sebebiyet verme kapsamında idamı tartışmak elbette mümkün olabilir" açıklamalarına CHP ve BDP'den tepki geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, terör suçlarıkapsamında idam cezası tartışmasının olabileceği yönündeki açıklaması siyaset gündeminde tartışılırken, CHP ve BDP'den idam karşıtı açıklamalar geldi.

Erdoğan haftasonu yaptığı ve gazetelere yansıyan açıklamalarında,"Uluslararası camia Avrupa Birliği'nden (AB) ibaret değil. ABD, Çin, Rusya veJaponya'da idam var" derken, "Siyasi suçlarla ilgili olarak değil ama terör ve ölüme sebebiyet verme kapsamında idamı tartışmak elbette mümkün olabilir"ifadelerini kullanmıştı.

DSP-MHP-ANAP koalisyonunun iktidarda olduğu 2002'de, savaş, yakın savaş veterör dışındaki suçlar için kaldırılan idam cezası, daha sonra anayasadantamamen çıkarıldı.

Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorusu üzerine,"İdamla ilgili CHP'nin görüşü net; biz her türlü idama karşıyız" derken, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının gereğine işaret eden CHP'li Hurşit Güneş şöyle konuştu:

"Devletin bir insana verebileceği en ağır ceza, hayatının son bulacağı güne kadar özgürlüğünün kısıtlanmasıdır. İdam bir kurtuluştur ama müebbet hapis adilbir cezadır."

CHP'li Atilla Kart ise, Erdoğan'ı kavramları istismar etmekle eleştirdi.
Erdoğan'ın, idamın yanlış olduğuna dair daha önce yaptığı açıklamalarbulunduğunu kaydeden Kart, "Başbakan günü kurtarmak, gündemi saptırmak adınakendi beyanlarını inkar eden, o anda yalan söylemekten kaçınmayan bir anlayışasahip olduğunu son olayda da bir kez daha gösterdi" dedi.
Erdoğan'ın açıklamalarının Kürtlere yönelik tehdit ve şantaj olduğudeğerlendirmesinde bulunan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise, gündemdekiseçim süreçlerine işaret ederek, "Erdoğan milliyetçi oylara hitap edeceksöylemleri geliştirmek için bunları yapıyor" dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır ise konunun tartışılmasıgerektiğini belirtti.
Bozkır, "Başbakanımız belki de Türk insanı ve Türk milletinin içinde yatanbir arzuyu dile getirdi... Eminim ki kamuoyunda bir süre tartışıldıktan sonraTürkiye'nin ilgili kurumlarına gerekiyorsa böyle bir teklif gelir" diye konuştu.

Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinin başlaması için gerekli şartlardanbirinin idam cezasının kaldırılması olduğunu hatırlatan Bozkır, şunları söyledi:
"Bugün gelinen noktada terörün belki de çok aşırı boyutlara vardığı birtabloda, caydırıcı olma amacıyla idam cezasının tekrar gündeme getirildiğinigörüyoruz. İdam cezası tekrar gündeme getirildiğinde kamuoyunda iyicetartışılması ve Meclis'in vereceği karara göre uygulamaya geçilmesigerekecektir. Dünyada ilk defa idam cezasını tesis eden ülke Türkiyeolmayacaktır. Bu, bir çok ülkede ABD'nin çeşitli eyaletlerinde hâlâ uygulanıyor.Türkiye, kendisi için ve Türk halkının geleceği için ne gerekiyorsa yapacaktır."

İdam cezasının yeniden gündeme getirilmesi için yasal bir hazırlıkaşamasında olmadıklarını söyleyen Bozkır, "Kamuoyunda tartışılacak noktadayız.Kamuoyundaki tartışmaların sonucuna göre siyaset bir karar verecektir" dedi.

İdam cezası uygulamasının geri dönebilmesi için anayasada değişiklikyapılması gerekiyor. Meclis'te AKP 325, CHP 135, MHP 51, BDP 29, KADEP 1sandalyeye sahip; bağımsız milletvekili sayısı ise 7.