Ereğili sorunlarına birlik içinde çare arıyor
KARADENİZ EREĞLİ'DEN / Sabiha TOPRAK
Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), ilçenin ekonomik ve sosyal sorunlarına yönelik ziyaretler ve toplantılar yapıyor. Tüm bu çalışmaların amacı birlik, beraberliği nasıl oluşturabiliriz, ilçemizi ekonomik yönden nasıl kalkındırabiliriz, günden güne artan işsiz sayısını nasıl azaltabiliriz sorularına yanıt bulmak.
Yine bu amaç doğrultusunda geçtiğimiz günlerde Karadeniz Ereğli'de bulunan bankaların üst düzey yetkilileriyle bir toplantı düzenlendi. TSO'nun bankaların, talepte bulunan üyelerine yardımcı olmasını talep ettiği toplantıda küresel krizden etkilenen Ereğli'de özellikle demir-çelik ve tersane sektörlerinde ekonomik daralma yaşandığı dile getirildi.
Küresel krizden dolayı piyasalarda nakit para sıkıntısının üst seviyeye ulaştığını, işadamı ve esnafın ödeme zorluğu çektiğini hepimiz biliyoruz. Böyle bir durumda, bankacılık sektörünün tutum ve davranışları daha da önemli hale geldi. İşte böyle bir ortamda Ereğli TSO yöneticileri, "Bazı bankalar, kredileri yenilemeyerek nazlı bir davranış sergiliyor. Hatta vade ve faiz konusunda fırsatçılık yaptıkları duyumları alıyoruz. Kriz öncesi kredi vermek için yatırımcı ve üreticinin peşinden koşan bankaların, içinde bulunduğumuz durumda tutumlarını değiştirip, sıkıntıları paylaşmaktan kaçtıklarını gözlemliyoruz" diye yakınıyor. Bankalardan beklentilerini "Bankalar, şirketlerin taksitlerini erteleyerek, yeniden yapılandırarak ödemeyi sağlamalı. Kredilerin yeniden yapılandırılmasında yüksek faiz talep edilmemeli, borcunu toplu kapatmak isteyen müşterilere kolaylık sağlanmalı" diye açıklıyor.
Sanayicilerin bankalardan istedikleri, zor şeyler değil. Eğer ki bankalar eskisi gibi yine sanayiciye kredi verirse bir sıkıntı kalmaz. Türkiye'de banka sektörü krizden en güçlü sektör olarak çıktı. Bunu hepimiz biliyoruz. Sanayicilerimize destek olarak bu krizden çıkmalarını sağlamak, bankaların görevi diye düşünüyorum.
Küserel kriz Ereğli'yi çok etkiledi. TSO'nun açıklamalarına göre bir yıl içerisinde 500'e yakın sac firması kapandı, yani Ereğli halkının dörtte biri işsiz kaldı. Tersaneler 2010 için hiç sipariş alamadılar. 2009'da yapmaya başladıkları gemilerin de ellerinde kaldığından bahsediyorlar. Sipariş alamayan tersane de çaresiz işçi çıkarmak durumunda kalacak. Geçim kaynağı demir-çelik ve tersanecilik olan Ereğli'de günden güne işsiz sayısı artacak. Olumsuzluklar bu şekilde devam ederse, bankalar kredi vermezse birçok iş yeri daha kapanır. İşsizliği önlemek, iş yerlerinin kapanmasını engellemek için çözüm önerileri getirmeliyiz.
'Küçük İstanbul' denilen, her yönüyle İstanbul'a benzetilen Karadeniz Ereğli de 7 tepe üzerine kuruludur. 7 tepe üzerindeki insanlar işsiz, aşsız kalmasın. Ereğli TSO yönetii gibi 7'den 70'e burada yaşayan kurumlar, kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve halkımıza 'Şimdi birlik, beraberlik zamanı' diyorum. El ele vererek bu krizi aşalım, kapanan işyerlerimizi tekrar açalım ki işsizlerimiz iş sahibi olsun.