Ergenekon davasında sona gelindi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Yıllardır gündemin en önemli gündem maddeleri arasında yer alan ve aralarında eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un da bulunduğu 66'sı tutuklu 275 sanığın yargılandığı Ergenekon davasında sona gelindi. 

Yıllar önce Ümraniye'de bir gecekonduda el bombalarının bulunmasının ardından başlayan Ergenekon davasında artık sona gelindi. İstanbul 13'inci ağır ceza mahkemesi yaptığı son duruşmada halk arasında 'Ergenekon davası' olarak adlandırılan davada kararı açıklamaya hazırlanıyor. Alınan bu kararın ardından gözler duruşmanın yapılacağı 5 Ağustos Pazartesi gününe (yarın) çevrildi. 

Bazı gurupların kararın açıklanmasının beklendiği yarın için Silivri'de toplanma çağrıları yapmaları üzerine bölgede güvenlik önlemleri arttırıldı. 

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, mahkemenin kararıyla duruşmalara izleyici alınmayacağını dolayısıyla bölgede olacak toplanmaların kanunsuz olacağını açıklarken,gösterilerin nerede yapılacağının belli olduğunu izleyici alınmayacağı için oluşacak kalabalığın yasayı ihlal olduğunun altını çizdi. 

Her şey bir ihbarla başladı

Geçtiğimiz günlerde 275 sanıklı davada alınan son savunmaların ardından karar aşamasına gelinmişti. Mahkemenin yarın kararını açıklaması beklenirken birleştirme kararları ile 23 iddianamenin bir arada görüldüğü Ergenekon davasında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın da aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu toplam 275 sanık yargılanıyor. 

Davada her şey, Haziran 2007'de Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'na gelen bir ihbarla başladı. Kimliğini belirtmeyen ihbarcı, Ümraniye'deki bir gecekondunun çatısında el bombaları ve C4 patlayıcı bulunduğunu ve emekli bir astsubaya ait bu bombaları Mehmet Demirtaş isimli şahsın sakladığını söyledi. Trabzon İl Jandarma Komutanlığı bu ihbarı, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'na iletti. İhbardaki adres, polisin sorumluluk alanında olduğu için ihbar İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'ne aktarıldı. 

12 Haziran 2007'de, gecekonduya polis baskın yaptı. Gecekondunun çatısında ahşap bir sandık içerisinde 27 el bombası bulundu. Gecekondunun sahibi Mehmet Demirtaş, bombaların emekli astsubay Oktay Yıldırım'a ait olduğunu söyleyince, Yıldırım da gözaltına alındı. Yıldırım'ın emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ve emekli astsubay Mahmut Öztürk ile irtibatlı olduğu tespit edilince bu iki isim de gözaltına alındı. Bu süreçte operasyonlar "Ümraniye soruşturması" olarak kayıtlara geçti. 

Yaklaşık 13 ay süren soruşturma sürecinin ardından 25 Temmuz 2008 tarihinde Ergenekon davasının iddianamesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Toplam 2 bin 455 sayfalık iddianamenin sanıkları arasında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, emekli Yüzbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk, Sedat Peker ve Sami Hoştan'ın da aralarında bulunduğu 46'sı tutuklu 86 kişinin ismi yer aldı. 

Sanık sayısının fazla olması ve güvenlik gibi gerekçelerle yargılamanın Silivri Cezaevi içinde mahkeme salonuna dönüştürülen binasında yapılmasına karar verildi. İlk duruşma 20 Ekim 2008 tarihinde yapıldı. 

Tanıklar dinlendi

Yıllardır devam eden davada 31'i gizli tanık olmak üzere toplam 159 tanığın ifadesine başvuruldu. Tanıklar arasında iş adamı Mehmet Emin Karamehmet, Ali Avni Balkaner, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, emekli Orgeneral Teoman Koman, Balyoz davasından 18 yıl hapis cezasına çarptırılan emekli Orgeneral Ergin Saygun, eski MİT mensubu Mehmet Eymür, Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu, organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı ve Kürşat Yılmaz, gazeteciler Can Dündar, Aslı Aydıntaşbaş, Celal Kazdağlı, Alper Görmüş, Fehmi Koru gibi isimler yer aldı. Sadece tanık dinlenilen duruşma sayısı 120 olarak belirlenirken tanık beyanları ise 10 bin 839 sayfayı buldu. 

Mütalaada 64 sanığa ağırlaştırılmış müebbet

Duruşma savcıları hazırladıkları 2 bin 271 sayfadan oluşan esas hakkındaki mütalaayı 18 Mart 2013 tarihinde mahkemeye sundu. "Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır" ifadelerine yer verilen mütalaada, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 64 sanığın "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi. Bu sanıklardan Danıştay saldırısını gerçekleştirdiği iddia edilen Alparslan Arslan ile kendisine Danıştay saldırısına azmettirdiği iddia edilen Veli Küçük ve Muzaffer Tekin hakkında ayrıca Danıştay 2. Dairesi Başkanı ve 4 üyesini taammüden öldürmeye teşebbüs veya azmettirme suçlamasıyla ayrıca 5'er kez daha ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Ancak eylemde sadece bir üyenin hayatını kaybetmesi, diğer 4 kişi için suçun teşebbüs aşamasında kalması nedeniyle 4 ağırlaştırılmış hapis cezası 80'e yıla kadar hapis cezası olarak uygulanması talep edildi. Bu 3 sanık için toplamda 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 20'şer yıla kadar hapis cezası istendi. Mütalaada, diğer sanıklar hakkında "Ergenekon terör örgütüne üye olmak" suçundan 7.5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi. Mütalaada, Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, eski Milletvekili Turan Çömez, emekli Tümgenerel Mustafa Bakıcı ve Saipir Deblebidze'nin de firari sanık olması nedeniyle dosyasının ayrılması istendi. 

15 Nisan 2013 tarihinden itibaren esas hakkındaki mütalaaya ilişkin tutuklu ve tutuksuz sanıkların beyanlarının alınmasına başlandı. Mahkeme heyeti, birden fazla suçla suçlanan sanıklara avukatıyla beraber 2 saat, haklarında tek suçlama bulunan sanıklara ise avukatlarıyla beraber 1 saat savunma süresi verildi. Avukatlar da mahkemenin süre kısıtlamasına tepki göstererek, 15 Nisan 2013 tarihinde toplu olarak duruşmayı terk etti. Tutuklu ve tutuksuz sanıkların esas hakkındaki mütalaaya ilişkin savunmalarının alınması yaklaşık 2,5 ay sürdü. Savunmaların alınmasının tamamlanmasının ardından Başkan Özese, 21 Haziran 2013 Cuma günü duruşmada hazır olan 52 tutuklu sanığın son sözlerini alarak, yargılamaya son verdiklerini açıkladı. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir