Ergenekon'da karar günü

Mahkemenin bugün kararını açıklaması beklenen davanın görüleceği Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Karar açıklanması beklenen "Ergenekon Davası"nın görüldüğü Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan duruşma salona, tutuksuz sanıklar, avukatlar, milletvekilleri ve gazeteciler alınmaya başlandı. 

Silivri'ye geçiş yok

Avukatlar, duruşma salonuna girişte X-ray cihazında aranmalarına tepki gösterdi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, burada avukatlara hitaben, "Hakim ve savcılar, böyle aranarak giriyorlarsa bizi de arasınlar. Ancak aranmıyorlarsa biz avukatları da suçlu gibi aramaya hakları yok. Mesleğimizi çiğnetmeyin, biz mahkemelerin asli unsurlarıyız" dedi.  

Avukatlar, bu açıklamanın ardından bir süre dışarıda bekledi. Birkaç avukat da mahkeme heyetiyle görüştü. Görüşmenin ardından arama biraz daha esnetildi. 

Bu arada üzerlerini aratmak istemeyen bazı avukatlar ve CHP milletvekili ile jandarma arasında zaman zaman tartışma yaşanıyor. 

Salona giriş yapan tutuksuz sanıklar, avukatlar, milletvekilleri ve gazetecilerin kendilerine ayrılan bölüme yerleşmeye başladı. 

Silivri'de yoğun güvenlik

Mahkemenin talimatı üzerine izleyicilerin alınmayacağı duruşma nedeniyle sabahın erken saatlerinden itibaren bazı tutuksuz sanıklar, avukatlar ve basın mensupları binanın önünde toplandı. 

Jandarma ekipleri, binanın çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı. Duruşmaya gelenler, binanın bahçesine de kontrollü giriş yapabiliyor.  

Sarı basın kartı sahibi gazeteciler, binaya girişte kartları jandarma görevlileri tarafından Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden kontrol edildikten sonra içeri alınıyor. 

Ellerinde duruşmaya katılacak sanıkların ve avukatların isimlerinin yer aldığı liste bulunan görevliler, binaya alımları bu listeye göre yapıyor. 

Binaya, ses kayıt cihazı, kulaklık, şarj aleti, flash bellek, bilgisayar gibi görüntü ve ses kaydı yapabilen hiçbir cihaz alınmıyor. Bu cihazlar, girişte görevlilere teslim ediliyor. 

Tarladan gelen gruba jandarma engeli

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi önüne çekilen bariyerlerin arkasına tarladan gelen yaklaşık 150 kişilik grup, jandarmayı ve mahkemeyi protesto etti.

Jandarma, bariyerlere tırmanmaya çalışanlara müdahale yapacağı uyarısında bulundu. Anonsun ardından tekrar tarlaya inen gruptakiler, "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Silivri zindanları yıkılacaktır" şeklinde sloganlar attı. 

Jandarma ekipleri, bariyerlerin bitişiğine çatı kurarak önlem aldı. 

E5 Bağlantı Yolu kenarındaki tarlarlardan yerleşkeye gitmek isteyen Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye Gençlik Birliği, Halk ve Eşitlik Partisi ile Halkın Kurtuluş Partisi flamaları taşıyan bir başka grubu, önce jandarma daha sonra polis durdurdu. Yetkili jandarma komutanının uyarı anonslarına rağmen ilerlemek isteyen grubu, jandarma ve polis ekipleri, kalkanlarla iterek E5 yoluna doğru uzaklaştırdı. 

Grubun yol kenarındaki bekleyişi, slogan atarak ve marş söyleyerek sürüyor.

Polisin ve jandarmanın yoğun güvenlik önlemleri aldığı görülürken, zaman zaman yol kenarına park edilen araçlar, "trafikte sıkışmaya yol açtığı" gerekçesiyle çekiciler tarafından kaldırılıyor.

Bu arada, Ankara Barosu'ndan yaklaşık 50 avukatı taşıyan otobüs, E5 bağlantı yolunda bir süre bekletildi. Otobüsün, jandarma tarafından arandıktan sonra yerleşkeye girmesine izin verildi.

 

Adliyenin önünde basın mensuplarına ayrılan otoparka çok sayıda canlı yayın aracından yayın yapılıyor. Bölgede ambulanslar da bekletiliyor. 

Mahkemenin kararı
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2 Ağustos'ta aldığı ve mahkemenin girişine asılan kararı ise şöyle: 

"1. 05.08.2013 tarihinde duruşma salonuna izleyici alınmamasına, 

2.  Tutuklu sanıkların cezaevinden getirilmesini müteakip, tutuksuz sanıkların duruşma salonuna alınmasına, duruşma salonuna x-ray cihazından geçmek ve herhangi bir sinyal verdirmemek kaydıyla tutuksuz sanıklar, mahkememizde kayıtlı ve kolluğa listesi teslim edilen katılan vekilleri ve müdafiiler, milletvekilleri, mahkememize işlemleri bildirilen baro temsilcileri, sarı basın kartı sahibi basın mensuplarının sırasıyla salona alınmasına,

3.  05.08.2013 tarihinde kararın tefhimi yapılacağından sanık müdafilerinin beraberlerinde dizüstü bilgisayar ve benzeri cihazlarını duruşma salonuna sokmalarına izin verilmeyeceğine, salona alınacak tüm kişilerin CMK'nın 183. maddesine göre, adliye binası içerisinde ve duruşma başladıktan sonra duruşma salonunda her türlü sesli veya görüntülü kayıt veya nakil olanağı sağlayan aletleri sokmalarına izin verilmeyeceğine, aksine hareket etmeye teşebbüs edenler hakkında gerekli inzibati tedbirler ve TCK'nın 286. maddesine göre adli süreç işletileceğine, 

4.  Sanıkların yargılama süreci boyunca müdafiliğini üstlenmiş avukatlar dışında duruşma salonuna avukat giremeyecek olup, ilgili avukatlar kolluk ve mahkeme görevlisine gerekli kimlik kartı ibrazı sonrası içeri alınacağına,

5. İstanbul İl Jandarma Komutanlığınca kendi mevzuat hükümleri ve belirtilen kurallar çevresinde gerekli tedbirler alınmasına, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ve Silivri Ceza ve Tutukevi idaresinin tutukluların nakli duruşma salonunun hazırlanması gibi hususlarda gerekli işlemleri yapmasına, tereddüt edilen hususlarda kovuşturma mahkemesinden talimat alınması, idari işlemler ile ilgili olarak da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvurulmasına

6. Gereği için İstanbul ve Bakırköy Cumhuriyet başsavcılıklarına, İstanbul Valiliğine, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne ve İstanbul İl Jandarma Komutanlığına sözlü veya yazılı bilgi verilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir."