Ergin: Yeniden yargılanma endişesi yok

Bakan Ergin, terör örgütü elebaşının yeniden yargılanabileceğine ilişkin endişelerin yerinde olmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "polise taş atan çocuklara" ilişkin yapılacak düzenlemeyle terör örgütü elebaşının yeniden yargılanabileceğine ilişkin endişelerin yerinde olmadığını belirtti
TBMM Adalet Komisyonunda, kamuoyunda "polise taş atan çocuklar düzenlemesi" olarak tanımlanan, Terörle Mücadele Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa tasarısı görüşülüyor. Komisyonda, konuya ilişkin 5 ayrı kanun teklifi birleştirilerek görüşülmesi kararlaştırıldı.
Bakan Ergin, daha sonra yasa tasarısı hakkında komisyon üyelerine bilgi verdi. Tasarının Terörle Mücadele Kanunu (TMK), Ceza Usul Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik öngördüğünü anımsatan Ergin, tasarıyla çocuk adalet sisteminde değişiklik yapan hususların bulunduğunu kaydetti. 
Bunlardan bir tanesinin TMK kapsamında yargılanan çocukların, ceza almaları durumunda yine aynı yasanın 5. maddesi uyarınca aldıkları cezanın yarısı oranında artırılmasının söz konusu olduğunu hatırlatan Ergin, bu artırımın çocuklar için uygulanmamasını öngördüklerini bildirdi. 
Ergin, çocukların TMK'da sayılan fiil ve eylemlerden dolayı özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde değil, çocuk ağır ceza mahkemelerinde yargılanmasını amaçladıklarını da dile getirerek, şunları söyledi:
"Şu anda 12-15 yaş grubundaki çocuklar, çocuk ağır ceza mahkemelerinde yargılanıyor. Ancak 15-18 yaş arasındaki çocuklar, özel yetkili ağır ceza mahkemesinde yargılanıyorlar. Bu tasarıdaki düzenlemeyle 18 yaş altındaki tüm çocuklar, ağır ceza mahkemesinde yargılansın isteniyor. Şu anda TMK kapsamında yargılanan 18 yaş altı çocukların hüküm alması durumunda, bu hükmün açıklanmasının geriye bırakılması mümkün değil. Bununla beraber seçenek yaptırımlara hükmün dönüştürülmesi de söz konusu değil. Bu düzenleme ile hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını geri bırakacak, alternatif seçenek yaptırımların da uygulanabilmesini sağlayacak düzenlemeler var bu tasarı içerisinde."
Yeniden yargılanmaya ilişkin hükümler
Tasarıda yeniden yargılamaya ilişkin düzenlemenin de bulunduğunu hatırlatan Ergin, şunları kaydetti:
"Bu düzenleme, Ceza Usul Yasasının 311/2'de yargılanmanın yenilenmesini düzenleyen fıkradaki istisnaya ilişkindir. Bu düzenleme yapılırken, 4 Şubat 2003 tarihi itibariyle AİHM'de derdest olan davalar, dosyalar, yargılanmanın yenilenmesinden istifade edemiyor. Belli endişeleri izale etmek için bu düzenlemeye gidilmişti. Ancak daha sonra belli muhalefet partileri, bu düzenlemenin şu anda terör örgütü ele başının istifadesi için kullanılabileceğini dile getirdiler. 
O konuda pratik itibariyle böyle bir riskin olmadığı, bu konunun uzmanı usul hocaları tarafından, AİHM'de yargıçlık yapmış Rıza Türmen tarafından, AİHM'de çalışan Türk yargıç Işık Karakaş tarafından, Prof. Dr. Bahri Öztürk tarafından ve birçok hukukçu tarafından böyle bir ihtimalin olmadığı dile getirilmiştir. AİHM'de ihlal kararları verilmiş 208 dosya var. Endişelerin yerinde endişeler olmadığını ifade ediyorum. Çünkü bu tasarıda bu endişeleri izale etmek üzere, esas itibariyle böyle bir endişe yok ama, bu endişeler dile getirilebilir. Çünkü bu konu üzerinde siyaset yapılabilecek bir konu. Bu konu, değişik yönlere çekilebilecek ve istismara müsait bir konu. Ancak bu husus Türkiye'nin menfaatleri açısından siyaset konusu yapılmadan...  Türkiye'nin şu anda 208 ayrı ihlal kararını delegeler komitesinin önünden düşürecek bir konu olduğunu ifade etmek istiyorum ve altını çiziyorum."
Bu konularda ilginizi çekebilir