Ergün'den D-8'e ortak otomobil çağrısı

Nihat Ergün, "D-8 ülkeleri arasında ortak otomotiv üretimi, ARGE merkezi kurma gibi bir organizasyonu bir an önce hayata geçirmeliyiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün "D-8 ülkeleri arasında ortak otomotiv üretimi, eğitim, ARGE merkezi kurma gibi konularda çalışacak olan böyle bir derneği bir an önce hayata geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "D-8 Sanayi Bakanları Zirvesi"nde yaptığı konuşmada Ergün, İstanbul'un, bundan 14 yıl önce, D-8'in kurulma sürecine de ev sahipliği yapmanın onurunu yaşadığını kaydetti.

Ergün, D-8'in kurulmasının, sadece o gün masada bulunan 8 ülkenin sosyal, siyasi ve ekonomik gücü açısından değil, dünya genelinde adalet, barış ve kalkınmanın sağlanması için de önemli bir adım olduğunu belirtti.

Ticaret hacmi yeterli değil

D-8 organizasyonunun, kurulumundan sonraki ilk yıllarda, kendisinden beklenen atılımın gerisinde kaldığını belirten Ergün, Türkiye olarak, bir yandan insanların hayat standartlarını geliştirirken, diğer yandan dünya ülkeleriyle iyi ilişkiler kurmaya da büyük önem verdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"1 milyara yakın nüfusuyla geniş bir coğrafyayı temsil eden, büyük bir ekonomik potansiyele ve çeşitli kaynaklara sahip olan D-8 ülkeleriyle ilişkilerimizi de bu açıdan değerlendiriyoruz. D-8 ülkeleri arasındaki ticari, sanayi ve teknik alandaki işbirliğini çok daha yukarılara taşımayı arzu ediyoruz.

Hükümetimizin göreve başladığı 2002 yılında D-8 ülkeleriyle yaptığımız ticaret hacmi 2,9 milyar dolar idi, 2010 yılında 20 milyar dolar seviyesine çıkmıştır. D-8 ülkelerinin kendi aralarındaki ticaret hacmi de 2009 yılında 66 milyar dolar iken, 2010 yılında 100 milyar dolar seviyesini aşmıştır. D-8 üyelerinin kendi aralarındaki ticaret hacmi, toplam ticaret hacimlerinin yüzde 7;sine tekabül etmektedir. Bu rakamlar elbette sevindiricidir, ancak yeterli değildir. Bu kadar büyük potansiyeli olan ülkelere, daha büyük ticaret rakamları yakışır. Ben önümüzdeki 5 yıl içinde 200 milyar dolar ticaret hacmine ulaşacağımızı düşünüyorum."

Türkiye'den daha iyi bir yatırım ortamı bulmak çok zor

Türkiye'nin ekonomik göstergelerinin ve performansının dikkate alındığında, Türkiye'nin sadece ticaret için değil, yatırım için de önemli bir potansiyel durumunda bulunduğunu anlatan Ergün, "Özellikle Avrupa pazarına açılmak isteyen dostlarımız için, Türkiye'den daha iyi bir yatırım ortamı bulmak çok zordur. Türkiye'de yatırım yapan yabancı girişimciler, yerli girişimcilerin sahip olduğu her türlü avantaja sahiptir. Bu alanlarda sahip olduğumuz tecrübeleri D-8 üyesi ülkelerle paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade ederken, aynı zamanda girişimcileri Türkiye;de bulunan bu imkanlardan yararlanmaya davet ediyorum" diye konuştu.

Ortak otomotiv üretimi

Bakan Ergün, burada alınan kararların hayata geçirilmesi konusunda, bütün üye ülkelere sorumluluklar düştüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

"Burada toplanır, bazı kararlar alır ama bu kararları hayata geçiremezsek, bu toplantının amacına ulaşamaz ve arzu edilen başarıyı da yakalayamayız. Mesela İran'da gerçekleşen toplantıda, üye ülkeler arasında bir otomotiv çalışma grubu kurulması yönünde karar almıştık.

(D-8 ülkeleri arasında) Ortak otomotiv üretimi, eğitim, ARGE merkezi kurma gibi konularda çalışacak olan böyle bir derneği bir an önce hayata geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Türkiye olarak, burada alınacak kararların hayata geçmeleri için her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kere daha ifade etmek istiyorum. Ben ev sahibi ülkenin bir bakanı olarak burada alınan kararların bizzat takipçisi olacağım. Diğer Bakan arkadaşlarımın da aynı iradeyi göstereceklerine inanıyorum."

Bu konularda ilginizi çekebilir