Erkan: Yılı 4 milyarın üzerinde halka arzla bitiririz

İMKB Başkanı, "Türkiye halka arz için düşünülen ciddi bir piyasa haline gelmeye başladı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, "Emlak Konut GYO tek başına çok büyük bir ihraçla geliyor önümüzdeki birkaç hafta içerisinde. Onun gelmesi ve diğer şirketlerle beraber biz bu yılı zannediyorum 4 milyar liranın üzerinde bir halka arz rakamıyla bitireceğiz gibi gözüküyor. Şirket sayısının da 25'ler civarında olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Erkan, 23-24 Kasım'da gerçekleştirilecek "Halka Arz Seferberliği Bursa Zirvesi" öncesi Bursa'dan gelen gazetecilerle İMKB'de buluştu.

İMKB ve seans salonunun gezilmesinin ardından gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Erkan, halka arz seferberliğinin ciddi boyutlarda devam ettiğini, ilkini İstanbul'da yaptıkları zirvenin ikincisini Bursa'da geçekleştireceklerini söyledi.

1990 ve 2000 yılları arasında ortalama halka arz yapan şirket sayısı yıllık bazda 25 civarındayken, 2001-2009 yılları arasında bu rakamın 5'e kadar düştüğüne işaret eden Erkan, şunları kaydetti:

"Bugün 18. şirketimizi halka açtık. Bayramdan sonra gelecek şirketimizle 19 şirketimiz halka açılmış olacak. İlk defa bir yabancı şirket Do&Co (Restaurants and Catering Aktiengesellschaft) borsamıza geliyor. Onun da kararını almak üzereyiz. Onlar da bayram sonrası halka arza başlayacaklar. Viyana'da kote, Türkiye'de de halka arz yapmak istiyorlar. Dolayısıyla artık Türkiye halka arz için düşünülen ciddi bir piyasa haline gelmeye başladı" dedi.

Türk sermaye piyasasına ilgi gittikçe artıyor

Bu sene daha çok küçük-orta ölçekli şirketleri gördüklerini belirten Erkan, "Bunun sebeplerinden biri; büyük şirketlerin halka arzında yerli sermaye yeterli olmayabilir, yabancı sermaye gerekebilir. Ama yabancı sermaye zaman zaman tereddütler yaşıyordu. Bu yıl yurt dışı piyasalarda da türbülanslı bir yıl oldu. Zaman zaman da yabancı iştahını etkileyebiliyor Türkiye'deki halka arzlarda. Bir iki halka arzımızda bunu gördük. Ama son 5-6 aydır özellikle Türk sermaye piyasasına ilgi gittikçe artıyor" şeklinde konuştu.

Birçok büyük şirketimiz hazırlık içerisinde

Büyük şirketlerin yabancı iştahının artmış olduğunu görmek istediklerini ve bunu da gördüklerin söyleyen Erkan, "Dolayısıyla birçok büyük şirketimiz hazırlık içerisinde. Onlar da zannediyorum 2011 yılı içerisinde halka arzlarını yapacaklar ve 2010 yılında yaşamış olduğumuz halka arzların çok daha üstünde rakamları gerek şirket sayısı açısından gerek halka arzdan elde edilen fonlar açısından hep birlikte göreceğiz" dedi.

Emlak Konut GYO tek başına çok büyük bir ihraçla geliyor

Erkan, şunları belirtti:

"Bugün 18. şirketimizi halka açtık. Ancak 19 şirketimiz halka arzını tamamladı. 19 şirketle birlikte hisse senedi halka arzından 1 milyar 918 milyon lira, 10 adet özel sektör tahvil ihracından 740 milyon lira, 3 borsa yatırımı fonu ihracından 11,4 milyon lira, bir oydan yoksun pay hisse senedi ihracından 78,3 milyon lira olmak üzere toplamda 2,9 küsur milyar liralık bir kaynak şirketlerimize aktarılmış oldu. Emlak Konut GYO tek başına çok büyük bir ihraçla geliyor önümüzdeki birkaç hafta içerisinde. Onun gelmesi ve diğer şirketlerle beraber biz bu yılı zannediyorum 4 milyar liranın üzerinde bir halka arza rakamıyla bitireceğiz gibi gözüküyor. Şirket sayısının da 25'ler civarında olacağını tahmin ediyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir