Erkekler iş, kadınlar evlilik için Antalya'ya geliyor
ANTALYA - Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile TÜİK Antalya Bölge Müdürlüğü'nün "Göç ve İstihdam: Antalya Kent Merkezi Çalışma Hayatı" Projesi kapsamında Antalya'nın sosyo demografik yapısının belirlenmesi amacıyla kent merkezindeki bin 456 kişi ile anket çalışması yapıldı.
Birleşmiş Milletler Ortak Programı adına gerçekleştirilen ve MDG Achievement Fund'un (Binyıl Kalkınma Hedefleri Fonu) finanse ettiği proje kapsamında IOM ile TÜİK Antalya Bölge Müdürlüğünce, Antalya kent merkezinde yaşayanların sosyo demografik yapısının belirlenmesi amacıyla anket çalışması yapıldı.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Helga Rittersberg Tılıç koordinatörlüğünde yapılan anket kapsamında 2 bin kişi belirlendi. Daha sonra belirlenen kişilerden bin 456'sı ile görüşen görevliler, katılanlara evlerinin mülkiyeti, konut ve tüketim durumu, yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, göçmenlik statüsü ve çalışma durumlarına ilişkin sorular yöneltti.
Anket çalışmasının sonuçlarına göre 20 yaş altı nüfusun çoğunluğunun Antalya doğumlu olduğu, ancak özellikle çalışma yaşındaki nüfusun büyük çoğunluğunun başka bir ilden geldiği tespit edildi. Bu kişilerin sırasıyla Ankara, İstanbul ve Burdur illerinden geldikleri belirlendi.
Fertlere yöneltilen "Antalya'ya gelme nedeniniz nedir?" sorusuna erkeklerin yüzde 34,7'si "iş aramak", kadınların ise yüzde 21,8'i "evlilik" yanıtını verdi.
Dışarıdan gelenler daha eğitimli
Antalya doğumlu fertlerin oturdukları evin sahibi olma yüzdesi yüzde 75,7 olarak gerçekleşirken, kente dışarıdan gelenlerin yüzde 52,9'unun ev sahibi olduğu belirlendi. Antalya doğumlu fertlerin yüzde 44,5'i ile dışarıdan gelenlerin yüzde 36,2'si, bin ile bin 999 lira arasında değişen gelire sahip.
Lise ve üzeri öğrenime sahip kişilerin oranı doğumundan bu yana Antalya'da yaşayalar arasında yüzde 24,7 iken, dışarıdan gelenlerde bu oran yüzde 39,9 olarak belirlendi.
Lise öğrenimi sonrasında yüksek okula veya üniversiteye devam edilmemesinin nedeni olarak katılımcıların 30,5'i "ilgisini çekmemesi veya istememesi", yüzde 22'si ise "ailesinin istemesini" gösterdi.
Her 10 kişiden 1'i Antalya'dan ayrılmak istiyor
Araştırma kapsamında görüşülen her 3 kişiden 1'inin 15 yaşından sonra en az 12 ay süre ile yerleşim yeri değişikliği yaptığını ifade etti. Yaşın artmasıyla yer değiştirme oranının da arttığı gözlendi. Ankette her 10 kişiden 1'inin ise gelecek 5 yıl içinde yaşamak veya çalışmak için başka bir yere gitmek istediği, 15-24 yaş grubundaki bireylerin göç etme niyetinin, 25-29 yaş grubundakilerin iki katı olduğu belirlendi.
Her 10 kişiden 9'u tanıdık yardımıyla işe giriyor
Görüşülen her 3 kişiden 2'si bir işte çalıştığını dile getirirken, başka ilden Antalya'ya gelenlerin doğma büyüme Antalyalı olanlara göre daha yüksek oranda çalıştığı tespit edildi.
Ankete katılan her 10 kişiden 9'u aile, akraba, tanıdık veya referans kişi aracılığı ile işe girdiğini dile getirdi. İŞKUR'a başvurarak iş sahibi olanların oranı ise yüzde 3'te kaldı.
Fertlerin yüzde 87,9'u hizmet, yüzde 9'u sanayi, yüzde 3'ü ise tarım sektöründe çalışırken, işinden memnun olmayanların yüzde 27,7'si bu durumun nedeni olarak verilen ücretin yetersizliğini gösteriyor.
Ankete katılanların yaklaşık yarısı çalışabilecek en iyi sektör olarak turizmi gösterirken, yaş ilerledikçe turizmi en iyi sektör olarak belirtme yüzdesi de azalıyor.
Türkiye'de bir il için yapılan en kapsamlı analitik araştırma
TÜİK Antalya Bölge Müdürü Abdi Öncel, yapılan anketin sonuçlarının rapor olarak yayınlandığını, bu sonuçların akademisyenler ve yerel otoritelerce değerlendirildiğini anlattı.
Araştırmanın nitel ve nicel olmak üzere iki şekilde değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Öncel, "Nicel olan araştırmaları TÜİK olarak biz yaptık. Nitel çalışmayı da üniversitedeki öğretim üyeleri yaptı" dedi.
Yapılan araştırmada erkeklerin yüzde 34,7'sinin iş bulmak veya aramak, kadınların da yüzde 21,8'inin evlilik için Antalya'ya geldiğini gözlemlediklerini anlatan Öncel, raporda bunun gibi pek çok analitik sonucun bulunduğunu kaydetti.
Öncel, araştırmanın Türkiye'de bir il için göç ile ilgili yapılan en kapsamlı analitik araştırma olduğunu sözlerine ekledi.
Antalya, gençler için büyük bir cazibe merkezi
ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Helga Rittersberg Tılıç da anketi düzenlemedeki amaçlarının göçün işgücü piyasasını nasıl etkilediğin tespit etmek olduğunu söyledi.
Türkiye'nin en çok göç alan illerinden biri olması nedeniyle Antalya'yı seçtiklerini ifade eden Tılıç, kentin turizm ve inşaat sektörü nedeniyle gençler için büyük bir cazibe merkezi olduğunu belirtti.
Bu kapsamda TÜİK'in yardımıyla temsili bir çalışma yaptıklarını ve kent merkezindeki rastgele belirlenen 2 bin haneye gittiklerini kaydeden Tılıç, "Antalya'ya göç edenlerin çoğunluğunun asgari düzeyde bir yaşam sürdüklerini belirledik. Antalya'da çalışan göreceli yoksul olan bir kitle var. Bunlar para kazanıyor, mutlak yoksul değil. Ancak kazançları yeterli değil" dedi.
Tılıç, Antalya'nın temel ekonomik faaliyet alanlarının başta turizm olmak üzere inşaat, sanayi ve tarım olduğunu anlatarak, bu sektörlerin en önemli sorunlarının düşük ücret, uzun çalışma saatleri ve işin geçici olması olduğunu dile getirdi.
Görüştükleri 15-29 yaş arasındaki gençlerin çoğunun lise mezunu olduğunu bildiren Tılıç, "İlkokul ve lise mezunlarının, hatta bazı durumlarda üniversite mezunlarının aynı işleri yapıyor olması eğitimin, daha iyi bir iş ve meslek sahibi olma, yukarı doğru toplumsal hareketliliği sağlama işlevini yerine getirmediğini göstermektedir" diye konuştu.
Vatandaşların görüşleri
Hülya Ünsal, Antalya'ya 10 yıl önce Ankara'dan geldiğini, ancak geliş nedeninin evlilik olmadığını kaydetti.
Ankete katılan kadınların yüzde 21,8'nin evlilik için Antalya'ya geldiği tespitine katılamadığını anlatan Ünsal, "Kadınlar evlenmek istiyorsa İstanbul'a gitsinler, oradaki kadın programlarına katılsınlar" dedi.
Mesut Elçi de Antalya'ya 2000 yılında İstanbul'dan çalışmak için geldiğini, araştırmanın erkeklerle ilgili sonucuna katıldığını söyledi.