Erken gelen kış hamsi fiyatlarına tavan yaptırdı

Balığa çıkılamaması nedeniyle hamsinin kasa toptan fiyatı 50-60 liradan, 90-100 liraya yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul'da sonbahar yaşanmadan erken bastıran kış koşulları, deniz ulaşımı ve balıkçıları da etkiledi. Balığa çıkılamaması nedeniyle hamsinin fiyatı arttı.

İstanbul Su Ürünleri Hali'nde, hamsinin kasa fiyatı toptan 50-60 liradan, 90-100 liraya yükseldi. Bir ara 5 liraya kadar inen hamsinin perakende kilogram satış fiyatı da 7 ile 15 lira arasında değişiyor.

İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği Başkanı Ali Güney, yaptığı açıklamada, meteorolojiden hava raporlarına baktıklarını, Marmara Bölgesi genelinde 50 ila 70 kilometre arasında esecek rüzgar anlamına geldiğini, Karadeniz'de de yarından itibaren kuvvetli havanın başlayacağını belirtti.

Çarşamba günü de saatte 90 ile 110 kilometreye kadar çıkacak bir rüzgar beklendiğine işaret eden Güney, ''Bu yüzden balıkçılarımız denize çıkamıyor. Onun için de haliyle balık olmuyor ve buzhaneden çıkan balık dahil fiyatlar yükseliyor'' dedi.

İki gün önce 60 lira olan hamsinin, 15 kilo olan kasa fiyatının toptanda 120 liraya kadar çıktığını, şu anda 90 ile 100 lira arasında olduğunu ifade eden Güney, bu perakendeye düştüğünde hamsinin kilogram fiyatının 12-15 liradan aşağı satılayacağını kaydetti.

En fazla 2-3 gün sürecek

Balık Komisyoncuları Derneği Başkanı Mahmut Uçan ise balık fiyatlarının arz talebe bağlı olarak artıp azaldığını belirterek, ''Hava şartlarından dolayı balık çıkmıyor. Bu en fazla 2-3 gün sürecek. Ondan sonra fiyatlar normale dönecek, hatta daha da düşecek. İnşallah halkımıza kilosu 3-5 liraya hamsi yedireceğiz. Halkımıza ucuz balık yedireceğiz. Önümüzdeki 2-3 ayı çok güzel şekilde geçireceğiz'' dedi.

Hamsinin perakende kilogram fiyatının şu anda 7-10 lira arasında değiştiğini söyleyen Uçan, palamutun tanesinin 10-20 lira, çinekopun kilosunun da 10-20 lira arasında değiştiğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir