Ermeni tasarısını reddedin çağrısı

ABD'de savunma, havacılık ve uzay endüstrisi alanındaki önde gelen şirketler tasarının geçmesinin Türkiye'ye ihracatı tehlikeye atacağı uyarısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de savunma, havacılık ve uzay endüstrisi alanındaki önde gelen şirketler, Temsilciler Meclisi milletvekillerini, yarın Dışişleri Komitesinde görüşülecek Ermeni tasarısını reddetmeye çağırarak, tasarının geçmesinin Türkiye'ye ihracatı tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.

Lockheed Martin, Boeing, Raytheon, United Technologies ve Northrop Grunman şirketlerinin icra kurulu başkanları, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Howard Berman'a, 26 Şubat'ta ortak mektup göndererek, "tasarının komiteden geçmesinin Türk-Amerikan ilişkilerinde çatlağa yol açacağı ve Amerikalıların iş faaliyetlerini riske atacağı" yönünde uyardı.

"Önemli bir NATO müttefiki ve ticaret ortağını küstürmenin, ABD'nin jeopolitik çıkarlarına ve hem ihracat hem de iş sahalarını artırma çabalarına olumsuz etkilerinin olacağı" belirtilen mektupta, Türkiye'ye yönelik Amerikan savunma ve uzay endüstrisi ihracatının geçen yıl toplam 7 milyar doları geçtiği ve bu yıl da "aynı sağlam vaziyetini" sürdürmesinin planlandığı ifade edildi.

ABD'de 270'den fazla üye şirketi temsil eden Havacılık ve Uzay Endüstrileri Derneği (AIA) de, ayrı bir mektupta, tasarının geçmesine ilişkin kaygısını, Türkiye'ye ihracatın 2008 yılında üçe katlanarak 10 milyar doların üzerine çıktığı ve Amerikan şirketlerinin şu anda daha fazla silah satışı peşinde olduğu sözleriyle dile getirdi. AIA Başkanı Marion Blakey, "Mevcut ekonomide, en önemli ticaret ortaklarımızdan birini küstürerek, Amerikan ihracatının artırılmasına ve iş faaliyetlerinin sürdürülebilir kılınmasına sırtımızı çeviremeyiz" dedi.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Berman'a bir uyarı da, Amerikan-Türk Konseyi Başkanı, ABD'nin eski dışişleri bakan yardımcısı Richard Armitage'dan geldi.

Armitage, Berman'a gönderdiği mektupta, tasarı lehine bir kararın, "taraflı" olarak algılanacağı ve ABD'nin ihracatına uzun süreli olumsuz etkisinin olacağını belirtirken, "bunun (tasarının geçmesinin) muhtemelen, birçok Amerikan iş sahasının kaybedilmesiyle, ABD'nin Türkiye'ye yatırımı ve Türkiye'deki yatırımlarına doğrudan ve uzun vadeli olumsuz etkisi olacaktır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir